Γερμανία, έθνος προσφύγων

Υπάρχει ένα νέο έθνος το οποίο μπορεί να κάνει αυτό που χρειάζεται. Η Γερμανία

Γερμανία, έθνος προσφύγων | tovima.gr
ΤΟ ΒΗΜΑ – THE NEW YORK TIMES
Υπάρχει ένα νέο έθνος το οποίο μπορεί να κάνει αυτό που χρειάζεται. Η Γερμανία. Οι φοβισμένες Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παρέδωσαν τη σκυτάλη.
Κατά τη διάρκεια της εξαιρετικής διαδικασίας μέσω της οποίας σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έφτασαν φέτος στη Γερμανία, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε μία μόνιμη επωδό: «Wir schaffen das» – «Μπορούμε να το κάνουμε αυτό». Η κίνηση αυτή αποτελεί την πιο λυτρωτική πράξη που επιτελέστηκε από κάποιο ευρωπαϊκό έθνος εδώ και πολλά χρόνια.
Οι Γερμανοί στο σύνολό τους έχουν καταλάβει. Έχουν αντιληφθεί ότι το να εγκαταλείψεις τη Συρία περνώντας από σημεία ελέγχου του Ισλαμικού Κράτους, να βάλεις την οικογένειά σου μέσα σε σαθρές βάρκες που πλέουν σε ταραγμένα νερά και να διασχίσεις με κόπο την Ευρώπη αναζητώντας ένα σπίτι δεν είναι μια απεγνωσμένη απόφαση. Είναι μια λογική απόφαση εάν η εναλλακτική επιλογή είναι να δεις τα παιδιά σου να ανατινάζονται από βόμβες-βαρέλια ή την κόρη σου να βιάζεται από έναν τζιχαντιστή. Οι μεταπολεμικοί Γερμανοί είναι λογικοί άνθρωποι.
Αναλογικά με τον πληθυσμό τους οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να δεχτούν φέτος περίπου τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες. Δέχτηκαν 3,9 εκατομμύρια λιγότερους.
Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες στη Γερμανία προέρχονται από τη Συρία. Οι ΗΠΑ δέχτηκαν περίπου 1.900 πρόσφυγες από τη Συρία κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών. Ναι, σωστά διαβάσατε. Ο Πρόεδρος Ομπάμα δεσμεύτηκε για την επανεγκατάσταση 10.000 Σύρων προσφύγων – μια απόφαση που αψήφησαν πολλοί Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες αδημονώντας να συγχύσουν τις λέξεις «Μουσουλμάνος» ή «Μεσανατολίτης» με την τρομοκρατία.
Ας παραβλέψουμε το γεγονός ότι η συριακή κρίση δεν είναι ανεξάρτητη από τη διάχυση του πολέμου στο Ιράκ, άρα η ευθύνη των ΗΠΑ είναι άμεση. Ας παραβλέψουμε το γεγονός ότι ο Ομπάμα είπε το 2011 ότι ο Πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ θα πρέπει να αποχωρήσει, οπότε οι ΗΠΑ φέρουν και πάλι ευθύνη. Ας παραβλέψουμε την προεδρική «κόκκινη γραμμή» που δεν έγινε σεβαστή το 2013. Ακόμα και έτσι, η αμερικανική απάντηση στην προσφυγική κρίση της Συρίας ήταν θλιβερή. Για μια χώρα μεταναστών που επί αιώνες εποικίζεται από οικογένειες που φεύγουν μακριά από τον πόλεμο, την πείνα και τις κακουχίες, ήταν ιδιαίτερα θλιβερή. Επενέβη η Γερμανία. «Wir Schaffen das» – «Μπορούμε να το κάνουμε αυτό».
Η θέση της Μέρκελ στα βιβλία της Ιστορίας ήταν ήδη εξασφαλισμένη. Ήταν η γυναίκα που κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας οδήγησε μια ενωμένη Γερμανία – μια χώρα που ακόμη και κατά την αλλαγή του αιώνα, ήταν ακόμη αβέβαιο αν θα μπορούσε να επιτρέψει στον εαυτό της ένα ίχνος περηφάνιας – σε ένα εντυπωσιακό επίπεδο αυτοπεποίθησης. Αλλά αποφασίζοντας να δεχτεί Σύρους και άλλους πρόσφυγες, μετατράπηκε σε κορυφαία ευρωπαϊκή φυσιογνωμία, σίγουρα ισάξια των γιγάντων της μεταπολεμικής Γερμανίας όπως ο Κόνραντ Αντενάουερ, ο Χέλμουτ Σμιτ και ο Χέλμουτ Κολ – ίσως και ανώτερη απ’ αυτούς γιατί η δική της Γερμανία είναι ανεξάρτητη ενώ εκείνων βρισκόταν υπό την καθοδήγηση της Αμερικής.
Όταν η Μέρκελ αποφάσισε το περασμένο καλοκαίρι να δεχθεί τους πρόσφυγες, απέτρεψε ένα κύμα βίας που ενδεχομένως να έβγαινε εκτός ελέγχου. Οι επικριτές στο εσωτερικό του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της την χαρακτηρίζουν συναισθηματική. Αλλά για μία ηγέτιδα που έχει δεσμευτεί για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής ιδέας, η απόφασή της ήταν λογική.
Μεγαλωμένη στην Ανατολική Γερμανία, οφείλει την ελευθερία της στην ευρωπαϊκή ενότητα. Είναι μια προσωπική υπόθεση. Η τελευταία φορά που η Ευρώπη κατακλύστηκε από εκατομμύρια προσφύγων ήταν το 1945, όταν κατάρρευσε το Τρίτο Ράιχ. Πρόκειται για ένα ιστορικό θέμα. Η Γερμανία δεν θα μπορούσε να γυρίσει την πλάτη της.
Ένα εκατομμύριο πρόσφυγες άλλαξαν το τοπίο. Βρίσκονται στα σούπερ μάρκετ. Βρίσκονται στα νοσοκομεία. Είναι στα σχολεία. Οι Γερμανοί το αποδέχονται, παρά το τεράστιο κόστος. Ένα ακροδεξιό κόμμα ενδέχεται να επωφεληθεί αλλά όλοι συναινούν ότι αυτό έπρεπε να γίνει. Ως αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια της επόμενης γενιάς η Γερμανία θα γίνει μια πιο ισχυρή, πιο σημαντική, πιο δυναμική, πιο ανοιχτή χώρα. Η Γερμανία ντρόπιασε τους Ευρωπαίους εταίρους της, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας. Ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για τους πρόσφυγες είναι απαραίτητο. Η Γερμανία δεν μπορεί να δεχτεί άλλο ένα εκατομμύριο το 2016.
Σε μια ζοφερή χρονιά, η Μέρκελ εξιλέωσε την Ευρώπη που κάποτε έκλεισε τα σύνορά της στους Εβραίους που εγκατέλειπαν την Γερμανία. Η Γερμανία μπορεί να το κάνει αυτό. Όσο για την αδυναμία της Αμερικής, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Ο φόβος και οι προεκλογικές πολιτικές συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk