Υφεση – χρέος οι μεγάλες προκλήσεις για την Ελλάδα

Το 2016 η ευρωζώνη αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,6%, ενώ μια χώρα, η Ελλάδα, θα βρίσκεται σε ύφεση (-0,7%), εκτιμούν οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές σκιαγραφώντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές του νέου έτους.

Το 2016 η ευρωζώνη αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,6%, ενώ μια χώρα, η Ελλάδα, θα βρίσκεται σε ύφεση (-0,7%), εκτιμούν οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές σκιαγραφώντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές του νέου έτους.
Στους κινδύνους συγκαταλέγονται για την Ελλάδα η πιθανότητα καθυστέρησης της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους, παράλληλα με τους φόβους αναζωπύρωσης της πολιτικής αστάθειας, ενώ για την ευρωζώνη οι πολιτικές εξελίξεις σε ορισμένες χώρες, η προσφυγική κρίση, αλλά και το ενδεχόμενο μιας μεγαλύτερης του αναμενομένου επιβράδυνσης της Κίνας δείχνουν να κυριαρχούν.
Για τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, το μεγάλο ερώτημα – στοίχημα για ορισμένους – του 2016 για την Ελλάδα είναι το κατά πόσον θα επιτευχθεί μια συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους, καθώς υπάρχουν πιθανότητες οι Ευρωπαίοι να επιλέξουν να περιμένουν και το θέμα να μπει στην αναμονή, αφού οι πληρωμές τόκων για το δημόσιο χρέος θα εκτιναχθούν από το χαμηλό 2% του ΑΕΠ, ως το 2021, στο απαγορευτικό άνω του 8%, αρκετά μακριά, το 2022.
Ελκυστικότητα


Αν πάντως επιτευχθεί συμφωνία, θα επανέλθει η χρηματοδότηση του ΔΝΤ και θα βελτιωθεί η ελκυστικότητα της Ελλάδας για τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, καθώς εκτιμάται ότι απαιτούνται 16 δισ. ευρώ ετησίως επενδύσεις τα επόμενα χρόνια για να επιτύχει η χώρα βιώσιμη ανάπτυξη.
Η Standard & Poor’s επισημαίνει ότι η ανάγκη εφαρμογής αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών στις συντάξεις και στα επιδόματα μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επιπρόσθετες περικοπές δαπανών, αυξάνει την πιθανότητα ενός ακόμη γύρου πολιτικής αστάθειας, επαναφέροντας τους κινδύνους μιας νέας στάσης πληρωμών.
Η πρόσβαση επίσης των ελληνικών τραπεζών στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την αναχρηματοδότηση του βραχυπρόθεσμου χρέους μέσω της μετακύλησης των 15 δισ. ευρώ ΕΓΔ (8,5% του ΑΕΠ) που κατέχουν.
Μετά την ανακεφαλαιοποίηση οι εμπορικές τράπεζες έχουν δύο βασικές προκλήσεις μπροστά τους: την επιτυχή διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπερνούν τα 110 δισ. ευρώ και την προσεκτική δανειοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Το επόμενο διάστημα η Ελλάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις, σημειώνει και η Eurobank, εκτιμώντας ότι η ύφεση το 2016 θα κυμανθεί στο 1%. Η έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θεωρείται θεμελιώδους σημασίας για την έναρξη των επίσημων διαβουλεύσεων σχετικά με την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, την επαναφορά της άρσης της απαγόρευσης αποδοχής (waiver) των αξιογράφων που εκδίδονται ή έχουν την εγγύηση του Ελληνικoύ Δημοσίου για την άντληση (φθηνότερης) χρηματοδότης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, και, τέλος, για την ενδεχόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα στήριξης.
Οσο επώδυνη και αν είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, κρίνεται απαραίτητη για τη σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος, την προσέλκυση αυξημένων επενδυτικών ροών και, εντέλει, την ενίσχυση της μεσοπρόθεσμης, αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.
Σημαντικό στοιχείο των επισημάνσεων κορυφαίων διαχειριστών κεφαλαίων είναι ότι για να κερδηθεί η αξιοπιστία της χώρας θα πρέπει η κυβέρνηση να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και συνολικά το πολιτικό σύστημα να στηρίξει την αναγκαία πορεία που θα βγάλει ολοκληρωτικά τη χώρα από τη στενωπό.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται, το πολιτικό μας σύστημα δεν έχει επιδείξει τέτοιες ικανότητες και ευελιξίες, καταδικάζοντας στο τέλος τον μέσο Ελληνα σε συνεχώς βαθύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση. Αν πάντως το πολιτικό περιβάλλον σταθεροποιηθεί, τα ελληνικά κρατικά και εταιρικά ομόλογα θα δουν περαιτέρω συρρίκνωση των αποδόσεων και το Χρηματιστήριο θα σημειώσει μεγάλα κέρδη.
Η ευρωζώνη


Εν τω μεταξύ ανάπτυξη 1,8% ως απόρροια κυρίως της εγχώριας ζήτησης αναμένει το 2016 για την ευρωζώνη η UBS.
Η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και νέα παρέμβαση προς τη διεύρυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου που στηρίζουν την κατανάλωση των νοικοκυριών, η πιο ήπια δημοσιονομική πολιτική σε αρκετές χώρες και η βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών θα στηρίξουν τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Ο πληθωρισμός, εξαιτίας και της νομισματικής πολιτικής της Ευρωτράπεζας, θα ανακάμψει σταδιακά, ενώ μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη ζώνη του ευρώ εντοπίζονται στο ενδεχόμενο μιας ανώμαλης προσγείωσης της κινεζικής οικονομίας, καθώς και σε πιθανούς κινδύνους στις αναδυόμενες αγορές.


Ευρωζώνη
Τα πολιτικά ρίσκα του νέου έτους

Στα πολιτικά ζητήματα του 2016 για την ευρωζώνη η Deutsche Bank σημειώνει ότι η ολλανδική προεδρία που αναλαμβάνει το α’ εξάμηνο θα πρέπει να βρει μια συμβιβαστική λύση στο Μεταναστευτικό, ενώ συνολικά το νέο έτος οι σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ θα πρέπει να επανεξεταστούν. Επίσης θα πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο και των συζητήσεων περί «Brexit».
Το νέο έτος θα είναι από πολιτική άποψη το πρελούδιο για το 2017, όταν σημαντικές εθνικές εκλογές θα λάβουν χώρα στη ζώνη του ευρώ. Η άνοδος των λαϊκιστικών κομμάτων που έχουν αλλάξει το πολιτικό τοπίο στην Ευρώπη είναι πιθανό να αποδυναμώσει τη συνοχή της ευρωζώνης.
Οι «FT» μάλιστα έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις και τα όργανα στις Βρυξέλλες φαίνεται πως δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος των πολυάριθμων προκλήσεων και υπάρχει ο κίνδυνος κάποια στιγμή η ΕΕ να κυλήσει σε μια παρακμή, με τις πολιτικές και γραφειοκρατικές ελίτ να συνεχίσουν να παρακολουθούν τις πρακτικές μιας ομοσπονδίας χωρίς εξουσία και σημασία…
H Πειραιώς εκτιμούσε ότι η κρίση χρέους ανέδειξε τις εσωτερικές αδυναμίες του ευρώ, ενώ το προσφυγικό ζήτημα βάζει σε δοκιμασία την κοινοτική αλληλεγγύη καθώς και έναν βασικό πυλώνα της ΕΕ που είναι η ελεύθερη μετακίνηση εντός της ανθρώπων και αγαθών. Επίσης παρατηρείται ενίσχυση της επιρροής κομμάτων που χαρακτηρίζονται ευρωσκεπτικιστικά (Πολωνία, Γαλλία), ενώ η Αγγλία και η Δανία δείχνουν να συζητούν την επαναδιαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών συνθηκών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk