14 χρόνια υποτροφίες από την COSMOTE

Ο Η. έχει βιώσει μια εξαιρετικά δύσκολη οικογενειακή κατάσταση. Ο πατέρας του είναι ναρκομανής, ενώ η μητέρα του έφυγε από τη ζωή από καρκίνο ολικής μορφής.

Ο Η. έχει βιώσει μια εξαιρετικά δύσκολη οικογενειακή κατάσταση. Ο πατέρας του είναι ναρκομανής, ενώ η μητέρα του έφυγε από τη ζωή από καρκίνο ολικής μορφής. Από τα 14 του χρόνια εργαζόταν ως βοηθός σερβιτόρου, ώστε να υποστηρίξει την οικογένειά του και τον μικρό του αδελφό, ενώ παράλληλα λαμβάνει οικονομική βοήθεια από την Εκκλησία και τους σχολικούς εράνους. Ο Α. έχασε τον πατέρα του από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια υπό τεχνητό νεφρό και σακχαρώδη διαβήτη πριν από λίγες εβδομάδες, ενώ η μητέρα του είναι άνεργη. Ο ίδιος παρακολουθούσε φροντιστηριακά μαθήματα μέσω υποτροφίας λόγω της ιδιαίτερα δύσκολης οικονομικής κατάστασης της οικογένειάς του. Σήμερα διαμένει σε σπίτι που του έχει παραχωρήσει προσωρινά καθηγήτριά του και αναμένει την έγκριση της αίτησής του για διαμονή στις φοιτητικές εστίες. Η Μ., παιδί διαζευγμένων γονέων, έχει βιώσει περιστατικά κακοποίησης από συγγενικό της πρόσωπο και βρίσκεται σε κάκιστη οικονομική κατάσταση που δεν της επέτρεπε να πληρώνει φροντιστήριο. Σήμερα φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη λόγω οικονομικής αδυναμίας να μεταβεί στην Κομοτηνή, ενώ έχει τέσσερα ανήλικα αδέλφια.
Πρώτοι στις σχολές


Είναι λίγοι μόνο από τους νέους που έδωσαν τον προσωπικό τους αγώνα υπό αντίξοες συνθήκες, πέρασαν στο πανεπιστήμιο και σήμερα λαμβάνουν υποτροφίες από τον όμιλο ΟΤΕ. Ο θεσμός των υποτροφιών COSMOTE συμπλήρωσε εφέτος 14 χρόνια, έχοντας στηρίξει συνολικά περισσότερους από 530 φοιτητές με οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες, με πάνω από 3,6 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα οι Μ.Π., Α.Μ. και Π.Π. (τα ονόματά τους στη διάθεση της εφημερίδας) είναι τρεις από τους συνολικά 51 που μπήκαν πρώτοι στις σχολές τους – Ιατρική Αθηνών, Νομική Αθηνών, Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον όμιλο του ΟΤΕ, η πορεία των υποτρόφων μιλάει από μόνη της, καθώς το 90% των υποτρόφων έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του, το 19% κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, σχεδόν 13% έχει σπουδάσει και στο εξωτερικό, ενώ 6% κατέχει ή εκπονεί διδακτορική διατριβή.
Το 2015 η COSMOTE αύξησε τον αριθμό των υποτροφιών από 20 σε 50, ύψους 15.000 ευρώ η καθεμία, με το συνολικό ποσό να φτάνει τις 750.000 ευρώ. Επιπροσθέτως, αποδόθηκε η τιμητική υποτροφία «Ζαχαρίας Πιπερίδης», ύψους 20.000 ευρώ, σε πρωτοετή φοιτητή της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, στη μνήμη του διακεκριμένου στελέχους του ομίλου ΟΤΕ που χάθηκε πρόσφατα.
«Ο,τι καλύτερο έχουμε»


Η εκδήλωση απονομής των υποτροφιών, με βασικό μήνυμα «Ο,τι καλύτερο έχουμε», πραγματοποιήθηκε προ ημερών στη Θεσσαλονίκη. «Είμαστε εδώ για εσάς, γιατί πιστεύουμε στην αξία σας, πιστεύουμε σε εσάς. Από εσάς τους νέους περιμένουμε εμείς οι μεγαλύτεροι να κάνετε τη διαφορά και να γίνετε η αλλαγή που χρειαζόμαστε ως χώρα και ως κοινωνία. Εσείς είστε ό,τι καλύτερο έχουμε» είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ απευθυνόμενος κατά την ομιλία του στα παιδιά.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι νέοι υπότροφοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ιστορίες παλαιότερων υποτρόφων, οι οποίες δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο ότι οι προοπτικές για όσους αξιοποιούν τις ευκαιρίες που τους δίνονται είναι απεριόριστες.
Είδαν λοιπόν τον Λεωνίδα Στάση Θεοδοσίου, ο οποίος σήμερα ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες σε μεγάλη πολυεθνική δικηγορική εταιρεία, να τους εξηγεί πώς κατάφερε μετά την τιμητική διάκριση που έλαβε από την COSMOTE το 2007 να συνεχίσει τις σπουδές του στο Cambridge και στο Harvard σπουδάζοντας με υποτροφίες.
Παρακολούθησαν επίσης την ιστορία της Χρυσούλας Γρηγορίου, υποτρόφου του 2012, η οποία κατάφερε να ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε 2,8 χρόνια και είναι έτοιμη να συνεχίσει με μεταπτυχιακές σπουδές. Αλλά και της Χρυσάνθης Παπουτσή, υποτρόφου του 2002 και κατόχου διδακτορικού που σήμερα ζει και εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε ερευνητική ομάδα για την αντιμετώπιση της υπερσυνταγογράφησης αντιβιοτικών.
Και ηθική ικανοποίηση


Οπως σημείωσαν οι εφετινοί υπότροφοι, το όφελος από την υποτροφία δεν είναι μόνο οικονομικό. Η Στεφανία Ρίζου, πρωτοετής φοιτήτρια στη Νομική Θεσσαλονίκης, ανέφερε: «Πέρα από την υλική και οικονομική υποστήριξη που παρέχει η υποτροφία COSMOTE, μας δίνει και την ηθική ικανοποίηση γεμίζοντάς μας με αυτοπεποίθηση ότι βάλαμε έναν στόχο και μπορέσαμε να τον κατακτήσουμε». «Σου δίνει ικανοποίηση, μια ελπίδα, μια επιβεβαίωση πως αν προσπαθήσεις σκληρά θα τα καταφέρεις, θα έρθει η ανταμοιβή. Η COSMOTE με αυτή την υποτροφία βοηθάει να γίνει ακόμη πιο ωραίο το ταξίδι των σπουδών» είπε ο Γεράσιμος Γεράρδος, πρωτοετής φοιτητής στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Οι υποτροφίες αποτελούν μέρος του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας της COSMOTE που περιλαμβάνει πλήθος δράσεων για τη στήριξη της εκπαίδευσης των νέων, τη μείωση του ψηφιακού χάσματος και την προώθηση της καινοτομίας.
Εργαστήρι αυτογνωσίας


Για πρώτη φορά εφέτος, οι υπότροφοι παρακολούθησαν εργαστήρι αυτογνωσίας και ανάπτυξης που διοργάνωσε η OTE Academy αποκλειστικά για τα παιδιά, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ανακαλύψουν καινούργια πράγματα για τον εαυτό τους και να εκτιμήσουν τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά τους.
Επιπλέον, για να διευκολύνει τις σπουδές τους, η COSMOTE πρόσφερε σε όλους τους υποτρόφους δωρεάν υπηρεσίες σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και ευρυζωνικότητας για το διάστημα φοίτησης κάθε σχολής, υπηρεσίες τηλεόρασης, καθώς και κινητό τηλέφωνο και tablet.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk