Σε επίπεδα 2004 έπεσε τη Δευτέρα το Brent

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004 υποχώρησαν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές «σπάζοντας» τα κατώτερα που είχαν καταγράψει κατά τη διάρκεια της ύφεσης που έφερε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004 υποχώρησαν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές «σπάζοντας» τα κατώτερα που είχαν καταγράψει κατά τη διάρκεια της ύφεσης που έφερε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Στο Λονδίνο η τιμή του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (Brent) βούτηξε μέχρι τα 36,05 δολάρια το βαρέλι (η χαμηλότερη τιμή που καταγράφεται από τον Ιούλιο του 2004) προτού ανακάμψει ελαφρώς στα 36,47 δολάρια το βαρέλι.
Στις προσυνεδριακές συναλλαγές του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού υποχώρησε τη Δευτέρα κατά 31 σεντς στα 34,42 δολάρια το βαρέλι – είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.
Οι ειδικοί περί τα πετρελαϊκά αναλυτές σημειώνουν ως αιτία της διαρκούς διολίσθησης των τιμών του «μαύρου χρυσού» την υπερπαραγωγή του OPEC και των άλλων πετρελαιοεξαγωγικών κρατών που, αντί να συμφωνήσουν σε μια μείωση της προσφοράς, προτάσσουν ως πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής τους τη διατήρηση των μεριδίων που κατέχουν στην αγορά.
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν την καθοδική τους πορεία και το 2016, χρονιά κατά την οποία συν τοις άλλοις θα αυξηθούν και οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου λόγω εξομάλυνσης των σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν και της άρσης των κυρώσεων που είχε επιβάλει η διεθνής κοινότητα κατά της Τεχεράνης.
Από την πλευρά των πετρελαϊκών εταιρειών, η πτώση των τιμών συνεπάγεται συρρίκνωση της κερδοφορίας τους και των επενδύσεων για την έρευνα και την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων. Όπως αναφέρει το BBC, πιθανόν να σηματοδοτήσει και την αναστολή σημαντικών συμφωνιών ενοποίησης του κλάδου.
Το βρετανικό δίκτυο ενημέρωσης αναφέρεται σε δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα το Δεκέμβριο ο επικεφαλής επενδύσεων της Standard Life Investments Ντέιβιντ Κάμινγκ αναφορικά με τα «ερωτήματα» που εγείρονται για την σκοπιμότητα της συμφωνηθείσης συγχώνευσης των ενεργειακών γιγάντων Royal Dutch Shell και BG Group.
«Με τις τιμές του πετρελαίου στα τρέχοντα επίπεδα η συμφωνία δεν έχει πλέον κανένα οικονομικό νόημα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο βρετανός διαχειριστής κεφαλαίων.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk