Η έλξη της εορταστικής ανάγνωσης

Η σάγκα των Μαορί
Καρύλ Φερέ – Χάκα
Αγρα, 2015, σελ. 414, τιμή 18,50 ευρώ
Ο Καρίλ Φερέ αντλεί από τους μύθους των Μαορί μια πλοκή που προσιδιάζει στην αρχαιοελληνική τραγωδία.
Γιατί είναι ίσως μια αλληλοδιαδοχή τραγικών συμπτώσεων, ίσως και η εκδίκηση των παλιών θεών που τιμωρεί τους πρωταγωνιστές του «Χάκα» (εκδ. Αγρα) οδηγώντας τους να διαπράττουν προδοσίες, εγκλήματα, αιμομιξίες με φόντο τη σύγχρονη Νέα Ζηλανδία.
Το αστυνομικό παιχνίδι του παρελθόντος με το παρόν αντανακλάται στη συγγένεια των τρόπων της αφήγησης με το παλιό νουάρ αλλά και τη σημερινή ρεαλιστική απεικόνιση της βίας. Σκληρή, αλλά ταυτόχρονα και λυρική και ανανεωτική γραφή από τον πολυβραβευμένο Γάλλο.
Τα 80’s στην Καταλωνία
Χαβιέρ Θέρκας – Οι νόμοι των συνόρων
Πατάκης, 2015, σελ. 526, τιμή 18,71 ευρώ
Στην παράλληλη με την Ελλάδα κοινωνία της Ισπανίας τα 80s έχουν και κιτς και συμμορίες και μια παράδοση που παρακμάζει και μια νεολαία που ασφυκτιά στο παλαιό πλαίσιο παλεύοντας να φτιάξει καινούργιο. «Ο Φράνκο είχε ήδη πεθάνει τρία χρόνια, αλλά η χώρα εξακολουθούσε να διοικείται με τους νόμους του και να μυρίζει όπως ακριβώς επί φρανκισμού: σκατίλα» γράφει ο Χαβιέρ Θέρκας στην αφετηρία τού «Οι νόμοι των συνόρων», καρπό αυθεντικής νοσταλγίας και αυθεντικής κοινωνικής ακτινογραφίας της μεταφρανκικής Καταλωνίας: μικροαστοί και εσωτερικοί μετανάστες, συμμορίες και νεανική παραβατικότητα, «τσαρνέγο» και «κίνκι», οι «από ‘δω» και οι «από ‘κει» του περιθωρίου. Σε ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα της χρονιάς οι φιλίες, οι αγάπες, οι περιπέτειες στην παρανομία συνθέτουν τρεις ζωές που καταλήγουν τριάντα χρόνια μετά να έχουν ουσιαστικά μόνο τις αναμνήσεις τού τότε.


Κλέφτες και δωσίλογοι
Ερβέ Λε Κορ – Μετά τον πόλεμο
Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου,
σελ. 574, τιμή 21,20 ευρώ
Το γαλλικό νουάρ παράγει τα τελευταία χρόνια πρωτότυπα και αυθεντικά έργα που αντλούν δημιουργικά από το παρελθόν του είδους για να ενοχλήσουν το στομάχι μιας κοινωνίας σε κατάσταση ναυτίας. Το σπουδαίο «Μετά τον πόλεμο» του Ερβέ Λε Κορ πιάνει το μεταπολεμικό νήμα στο Μπορντό από τους συνεργάτες των ναζί που πλούτισαν επί Κατοχής, όπως ο διεφθαρμένος και αδίστακτος αστυνόμος Νταρλάκ, όταν παιδιά όπως ο εικοσάχρονος πια Ντανιέλ έχαναν τους γονείς τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Γαλλία προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στην Αλγερία στέλνοντας φτωχούς νέους να σκοτώσουν και να σκοτωθούν και τα φαντάσματα των δωσίλογων του Βισί βγαίνουν ακόμη μέρα μεσημέρι.
Τα φώτα της μητρόπολης
Γκαρθ Ρισκ Χάλμπεργκ – Πόλη στις φλόγες
Κέδρος, 2015, σελ. 1.030, τιμή 24,50 ευρώ
Ο Γκαρθ Ρισκ Χάλμπεργκ συνθέτει μια ελεγεία για τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’70, όταν η μητρόπολη του δυτικού κόσμου βίωνε μια εποχή καλλιτεχνικής δημιουργικότητας βυθισμένη στην αστική παρακμή και την υψηλή εγκληματικότητα. Πληρώθηκε την υψηλότερη προκαταβολή από καταβολής αμερικανικών εκδόσεων (2 εκατ. δολάρια) για το πολυφωνικό μυθιστόρημα μιας ομάδας τυχαίων ανθρώπων που οι διαδρομές τους τέμνονται μεταξύ 1976 και 1977 αλλά η γραφή του αποζημιώνει όσους προσέλθουν στο κείμενό του καχύποπτοι από τις προσδοκίες που καλλιεργεί το αμερικανικό μάρκετινγκ.
Αντίο, παλλακίδα


Γιουνγκ Τσανγκ – Η παλλακίδα που δημιούργησε τη σύγχρονη Κίνα

Πατάκης, 2015, σελ. 560, τιμή 22,90 ευρώ
Στην αρχή του «Τελευταίου αυτοκράτορα» ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι παρουσιάζει μια γηραιά κυρία σε θρόνο ως χαρακτηριστική εικόνα πολυτέλειας και ισχύος της κινεζικής αυλής. Η κληρονόμος αυτοκράτειρα Τσισί που παραχωρεί την αυτοκρατορική εξουσία στον μικρό Που-Γι είναι η πρωταγωνίστρια του βιβλίου της Τσανγκ – και η βιογραφία της αποδεικνύεται άκρως ερεθιστική. Πρόοδος και συντήρηση, παράδοση και μεταρρύθμιση, ουσία και τυπικό, ξένοι και γηγενείς, ορίζουν την ανάδειξη μιας παλλακίδας σε ουσιαστική αφέντρα της Κίνας για 40 σχεδόν χρόνια.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk