TO ΛΕΝΕ «ΤΣΙΜΠΟΛΟΓΗΜΑ» επειδή δεν είναι το φαγητό που τρως όταν πεινάς. Τσιμπολογάς από λαιμαργία, βαρεμάρα, όταν έχεις παραλείψει ένα γεύμα ελπίζοντας να γλιτώσεις θερμίδες. Αν όμως ο ουρανίσκος το απολαμβάνει, το σώμα ζορίζεται.

ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΞΕΧΕΙΛΩΝΕΙ: Οταν είναι άδειο, έχει μέγεθος γροθιάς. Για να χωρέσει όμως όλα αυτά που του πετάμε μέσα διογκώνεται και μπορεί να φτάσει στο μέγεθος μιας νταμιτζάνας τριών λίτρων. Καθώς πιέζει τα άλλα όργανα, ίσως να πονάτε ή να νιώθετε καούρα.

ΤΟ ΠΑΓΚΡΕΑΣ ΤΡΕΛΑΙΝΕΤΑΙ: Εκκρίνει ινσουλίνη, ορμόνη απαραίτητη για να εξισορροπήσει τη γλυκόζη στο αίμα. Με τη βοήθειά της, μέρος της γλυκόζης προωθείται στο ήπαρ και στους μυς όπου αποθηκεύεται ως γλυκογόνο που μπορεί αργότερα να αξιοποιήσει το σώμα. Ομως η περισσότερη καταλήγει στα λιποκύτταρα ή κυκλοφορεί μέσα στο αίμα ως τριγλυκερίδια.

ΧΑΝΕΤΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ: Αν πίνετε μαζί με το φαγητό, είναι πολύ πιθανό να νιώσετε ακόμη πιο λαίμαργος. Το αλκοόλ διαταράσσει τα επίπεδα των ορμονών που ρυθμίζουν την πείνα, δηλαδή της λεπτίνης και της γρελίνης.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΗΘΑΡΓΟΣ: Είναι διατροφικό κώμα. Δεν φταίει ούτε η τρυπτοφάνη στο κρέας της γαλοπούλας (που βοηθάει στον ύπνο) ούτε το κρασί. Οι τεράστιες ποσότητες υδατανθράκων και ζάχαρης προκαλούν overdose στο σύστημα. Για να τις επεξεργαστεί, ο οργανισμός σταματάει όλες τις άλλες εργασίες και συγκεντρώνεται στην πέψη τους.

10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΦΟΡΤΩΘΕΙΤΕ ΚΙΛΑ

1. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη. Ετοιμάστε αβγά ή ένα προϊόν σε μορφή σκόνης που θα το χτυπήσετε στο μπλέντερ για να γίνει σέικ. Αν βιάζεστε, συνδυάστε μία χούφτα αμύγδαλα με ένα μήλο.

2. Μη μείνετε όλη την ημέρα νηστικοί. Καταναλώστε μικρά γεύματα με σαλάτα, άπαχο τυρί, ψωμί ολικής άλεσης.

3. Πριν ξεκινήσετε για το γεύμα όπου είστε καλεσμένοι, καταναλώστε ένα ελαφρύ σνακ, έτσι ώστε να αναχαιτίσετε το αίσθημα της πείνας.

4. Αν σερβίρεστε σε μπουφέ, προτιμήστε τις σαλάτες και απαγορεύστε στον εαυτό σας να ξαναγεμίσει το πιάτο.

5. Οι φυτικές ίνες κρατούν σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ενώ δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού. Θα τις βρείτε στο μαύρο ψωμί, στα φρούτα, στα λαχανικά και στα όσπρια.

6. Στην ερώτηση «κρέας ή ψάρι», απαντήστε «ψάρι», και συγκεκριμένα ένα ψάρι πλούσιο σε Ω3, όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες. Τα Ω3 ρυθμίζουν τα επίπεδα της λεπτίνης, της ορμόνης που επιδρά στην πείνα.

7. Η κόκκινη πιπεριά, το τσίλι, το ταμπάσκο και τα άλλα καυτερά τρόφιμα περιέχουν καψαϊκίνη, μια ουσία που αυξάνει τη θερμογόνο δράση των τροφών και βοηθάει στις καύσεις.

8. Για επιδόρπιο προτιμήστε φρούτα. Αν θέλετε γλυκό, διαλέξτε κάτι αυτοτελές: έναν κουραμπιέ, ένα μελομακάρονο.

9. Τολμήστε ένα ημερολόγιο διατροφής. Θα εντυπωσιαστείτε με τις ποσότητες και ίσως ντραπείτε λίγο.

10. Ο ύπνος είναι χρήσιμος. Μεταξύ των ωρών 11 τη νύχτα και 4 τα ξημερώματα συντίθεται ένα ένζυμο που βοηθάει στη διάσπαση του λίπους. Αντίθετα, όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, εκκρίνεται μία άλλη ορμόνη, η γρελίνη, υπεύθυνη για τη λαιμαργία.

* Ευχαριστούμε τη Μαρία Λέκκα, διαιτολόγο-διατροφολόγο των Κέντρων Επιστημονικής Αισθητικής & Ιατρικής Κοσμητολογίας Vivify.

* Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑmen Ιανουαρίου 2016