Οι εκδηλώσεις στην Αθήνα
Ενα πρόγραμμα εκδηλώσεων όπου οι χριστουγεννιάτικες γιορτές γίνονται υπόθεση της πόλης και επεκτείνονται σε κάθε γειτονιά, σε κάθε γωνιά της Αθήνας, παρουσιάζουν ο Δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας εφέτος τα Χριστούγεννα. Γιορτές ελπίδας και προσδοκίας, γιορτές που ενώνουν εθνότητες, ηλικίες, θρησκείες, φύλα, κατοίκους, δημότες αλλά και επισκέπτες.

Το πρόγραμμα που θα διαρκέσει ως την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου είναι πλούσιο και οι επιλογές πολλές. Οι δρόμοι της πόλης θα πλημμυρίσουν με μουσική για όλα τα γούστα, ενώ δεν θα λείπουν τα καλλιτεχνικά δρώμενα, οι θεατρικές παραστάσεις, οι αφηγήσεις, τα εργαστήρια για παιδιά στο κέντρο, στις γειτονιές, στα πολιτιστικά κέντρα, στα μουσεία του Δήμου Αθηναίων, στον Εθνικό Κήπο, σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους και στις δημοτικές κοινότητες της Αθήνας. Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Αγιος Δημήτριος
Οπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Αγίου Δημητρίου διοργανώνει και αυτός με τη σειρά του εορταστικές εκδηλώσεις εν όψει των γιορτών, οι οποίες θα διαρκέσουν ως και το πρώτο δεκαήμερο του νέου χρόνου. Το πρόγραμμα των δωρεάν εκδηλώσεων απευθύνεται κυρίως στα μικρά παιδιά και περιλαμβάνει εργαστήρια κηπουρικής και ζαχαροπλαστικής, εργαστήρια κατασκευής κούκλας, κουκλοθέατρα, θέατρα σκιών και πολλά άλλα. Εδώ μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων γιορτών της πόλης του Αγ. Δημητρίου.
Το παζάρι του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ
Για μία ακόμα χρονιά το πρόγραμμα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ διοργανώνει το καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο Παζάρι του, στη Στοά Κοραή, την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015 από τις 11.00 ως τις 21.00 και το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015 από τις 11.00 ως τις 19.00.
Τους πάγκους του κοσμούν χειροποίητα δώρα, στολίδια και γλυκά φτιαγμένα από τις δημιουργικές ομάδες του Προγράμματος. Τα έσοδα του παζαριού θα διατεθούν για τις ανάγκες του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ. Ο χώρος αποτελεί ευγενική χορηγία της Εθνικής Ασφαλιστικής.

«Το δικό μας δέντρο»

Χριστουγεννιάτικο bazaar και γιορτή στο Pierce
Μια εορταστική εκδήλωση από τους μαθητές του Pierce χαρίζει το δώρο της εκπαίδευσης σε ακόμη περισσότερα παιδιά. Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου στις 18.00 το χριστουγεννιάτικο πνεύμα ζωντανεύει στο campus του Pierce – Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος, με μια εορταστική εκδήλωση που διοργανώνουν μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου του Κολεγίου, oι οποίοι με δική τους πρωτοβουλία αποφάσισαν να στήσουν μια πολυδιάστατη γιορτή για να χαρίσουν ένα δώρο στους μελλοντικούς συμμαθητές τους: υποτροφίες για τη φοίτηση στο Pierce. Η προσφορά έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ στην ιστοσελίδα του Κολεγίου υπάρχει real-time μετρητής με το ποσό που έχει συγκεντρωθεί ως τώρα και που θα διατεθεί σε υποτροφίες.
Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί σε όλους τους χώρους του Pierce, που θα φορέσει τα «καλά του» για να υποδεχθεί μικρούς και μεγάλους προσκεκλημένους. Στο προαύλιο του σχολείου θα στηθεί ένα γιορτινό χριστουγεννιάτικο χωριό. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν χειροποίητα χριστουγεννιάτικα δώρα, όπως στολίδια,
κατασκευές και λαμπερές δημιουργίες, που ετοίμασαν οι μαθητές με τη βοήθεια των καθηγητών τους, οι εργαζόμενοι στο Κολέγιο αλλά και απόφοιτοι που θέλησαν να συμβάλουν σε αυτή τη γιορτή.
Στις μικρές γευστικές γωνιές του «χριστουγεννιάτικου χωριού» οι καλεσμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν παραδοσιακές συνταγές από την Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρες. Οι νοστιμιές περιλαμβάνουν αφράτο panettone από την Ιταλία, αχνιστές gourmet σούπες, μακαρόν από τη Γαλλία, τραγανά μπισκότα gingerbread και ζεστό κρασί gluhwein από τη Γερμανία, αλλά και φυσικά τα κλασικά ελληνικά αγαπημένα: μελομακάρονα και λουκουμάδες. Το γευστικό ταξίδι αποτελεί προπομπό ενός πραγματικού ταξιδιού, καθώς θα πραγματοποιηθεί κλήρωση που θα χαρίσει στους τυχερούς δύο ταξίδια στην Ευρώπη.
Μέσα στο θέατρο του Pierce οι θεατές θα νιώσουν να ζωντανεύει μπροστά τους το πνεύμα των Χριστουγέννων μέσα από μια διαδραστική παράσταση με τραγούδια, παραδόσεις και αφήγηση που θα υφάνουν μαγικά ένα λαμπερό χριστουγεννιάτικο παραμύθι. Αμέσως μετά την παράσταση η διακεκριμένη χορογράφος-σκηνοθέτης Αποστολία Παπαδαμάκη και οι μικροί μαθητές του Pierce θα «στολίσουν» χορογραφικά με ευχές το «δικό μας δέντρο», μια ελιά που δεσπόζει στην αυλή του Pierce, αιώνιο σύμβολο της προσφοράς.
Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τη δημιουργία υποτροφιών, προσφέροντας σε περισσότερα παιδιά την υποστήριξη που χρειάζονται για να φοιτήσουν στο Pierce.
Η γιορτή αυτή κλείνει με τον καλύτερο τρόπο τον εορτασμό των 140 χρόνων από την ίδρυση του Κολεγίου, καθώς αποδεικνύει ότι, από το 1875 ως και σήμερα, το Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος είναι αφοσιωμένο στην ίδια αποστολή που αποτέλεσε και το μότο του: Να υπηρετεί και να μην υπηρετείται (Non ministrari sed ministrare). H εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό. Είσοδος: €5.


Οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Χριστουγεννιάτικη συναυλία στο ΑΠΘ
Χριστουγεννιάτικη συναυλία θα πραγματοποιηθεί από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015 στις 21.00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.
Το πρόγραμμα της συναυλίας αυτής υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Δημόπουλου περιλαμβάνει έργα των Bach, Händel, μουσική από τον κινηματογράφο, καθώς και χριστουγεννιάτικα κάλαντα και μελωδίες.
Η Ορχήστρα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου έχει πραγματοποιήσει σειρά συναυλιών στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, στην Αίθουσα Συναυλιών του ΟΜΜΘ, στις εκδηλώσεις των Δημητρίων, στο Ηράκλειο, στην Κοζάνη, στα Ιωάννινα, στη Βέροια, στη Νάουσα, στη Σύμη κ.α. Επίσης, έχει πραγματοποιήσει με ιδιαίτερη επιτυχία συναυλίες στο εξωτερικό, ενταγμένες στα προγράμματα καταξιωμένων διεθνών φεστιβάλ.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Φοιτητικής Εβδομάδας του ΑΠΘ και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω Διαδικτύου.

Χριστούγεννα στο Βαφοπούλειο

Ενα πρόγραμμα γεμάτο χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις περιμένει μικρούς και μεγάλους φίλους του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραμύθια και χριστουγεννιάτικα εργαστήρια. Δεν θα λείπει φυσικά το Χριστουγεννιάτικο Μπαζάρ που διοργανώνουν το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και η Χορωδία του, υπέρ του Συλλόγου Φίλων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Τη χριστουγεννιάτικη εορταγορά θα ενισχύσουν όμως και οι παράλληλες δράσεις αυτών των ημερών. Tο πρωί του Σαββάτου 19 Δεκεμβρίου η Α’ τάξη του 18ου Δημοτικού Σχολείου στις 10.00 θα φτιάξει ξύλινα στολίδια, τα οποία θα χαρίσει στο μπαζάρ. Στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου οι μικροί φίλοι του Πνευματικού Κέντρου θα έχουν την ευκαιρία με ελεύθερη είσοδο να απολαύσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα εορταστικών δράσεων. Υπό τους ήχους χριστουγεννιάτικης μουσικής από την παιδική μπάντα του Βαφοπούλειου θα ξεκινήσει στις 11.00 ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο φουαγέ.
Θα ακολουθήσει, στις 12.00, αφήγηση λαϊκών χριστουγεννιάτικων παραμυθιών από τις Φρόσω Σαρδελά και Μαρία Γρίβα, και στις 13.00 οι επισκέπτες θα απολαύσουν τη Χορωδία του Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης. Στην αίθουσα της Παιδικής Βιβλιοθήκης, στις 13.30, με προεγγραφή την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει χριστουγεννιάτικο εργαστήρι με τίτλο «Λιλιπούτεια Μαστορέματα» από τον Ιορδάνη Ποιμενίδη για παιδιά 6 ετών και άνω. Το ίδιο απόγευμα, στις 18.30, θα γίνει συναυλία με τη Μεικτή Πολυφωνική Χορωδία Παιδιών Ωδείου Κιλκίς και τη Χορωδία του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου, με ελεύθερη είσοδο.
Την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, εκτός από την πραγματοποίηση του χριστουγεννιάτικου μπαζάρ, στην Αίθουσα Θεάτρου, θα δοθεί συναυλία με το κουιντέτο της φιλαρμονικής του Δήμου Αμπελοκήπων, τη Χορωδία του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, τη Χορωδία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και τη Χορωδία της Θρακικής Εστίας. Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο γαλλικό τραγούδι, με τις σοπράνο Αλκηστις Τόγια και Μαρίνα Βουλογιάννη. Στο πιάνο η Ειρήνη Μαύρου.
Η ευκαιρία για προσφορά και αλληλεγγύη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015, με τη θεατρική παράσταση της ομάδας «ΦΥΡΔΗΝ ΜΙΓΔΗΝ» με τίτλο «Ερωτες των Χριστουγέννων». Η είσοδος στην παράσταση θα γίνεται με προσφορά τροφίμων μακράς διαρκείας (γάλα, όσπρια, ζυμαρικά, τοματοχυμούς, ζάχαρη, λάδι κ.ά.) ή προϊόντων καθαριότητας και προσωπικής φροντίδας (είδη χαρτικών, σαμπουάν, σαπούνια, αποσμητικά, αφρόλουτρα κ.ά.).
Το πρόγραμμα του Βαφοπούλειου θα κλείσει την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015, στις 18.30, με την παιδική θεατρική παράσταση με τίτλο «Πραγματοποίηση των ευχών», στη ρωσική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση από τη θεατρική ομάδα «Studio Matrioska». Η είσοδος στην παράσταση, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι ελεύθερη.

HeliosPlus