1. Αυτό που κάνει το βιάγκρα
Μπορείτε να το πετύχετε με τη διατροφή. Για να τονώσετε τη ροή του αίματος πρέπει να ξεκινήσετε περιορίζοντας τα τρανς (υδρογονωμένα) λιπαρά οξέα. Πρόκειται για λίπη που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων και θα τα βρείτε σε οτιδήποτε έχει τηγανιστεί σε υδρογονωμένα φυτικά έλαια, σε κατεψυγμένες πίτες και τυροπιτοειδή (αναζητήστε την ένδειξη «υδρογονωμένα έλαια» στα συστατικά), στα παγωτά, στη μαργαρίνη, στα μπισκότα, στα ντόνατς και σε πολλές άλλες τυποποιημένες τροφές. Συγχρόνως πρέπει να περιορίσετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (λευκή ζάχαρη, λευκό αλεύρι). Προτιμήστε φαγητά που είναι πλούσια στο αμινοξύ L-αργινίνη, όπως κοτόπουλο, σολομό, σόγια και κινόα. Το αμινοξύ αυτό βοηθάει στην παραγωγή νιτρικού οξέος, ουσίας που χαλαρώνει τα αγγεία και διευκολύνει την πρόσβαση του αίματος εκεί που πρέπει.

2. Ανεβείτε επίπεδο (τεστοστερόνης)
Η τεστοστερόνη είναι απαραίτητη τόσο για να δημιουργηθεί η ερωτική επιθυμία όσο και για να έρθει σε πέρας η πράξη με πυροτεχνήματα. Τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τη σύνθεσή της είναι ο ψευδάργυρος και η καλή χοληστερόλη. Ερευνα του Western Washington University έδειξε ότι ένα συμπλήρωμα 30 mg ψευδαργύρου την ημέρα αύξανε σημαντικά τα επίπεδα της τεστοστερόνης στους άντρες. Από την άλλη, η χοληστερόλη είναι πρόδρομος της τεστοστερόνης και οι έρευνες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα πολύ φτωχή σε λιπαρά και χοληστερόλη μπορεί να μειώσει τα επίπεδά της. Αβγά, όστρακα, άπαχο μοσχαρίσιο κρέας, κοτόπουλο, γιαούρτι, τυρί συνδυάζουν τον ψευδάργυρο με τη χοληστερόλη που χρειάζονται οι άντρες.

3. Ενέργεια +
«Οχι απόψε, αγάπη μου, είμαι κουρασμένος». Σίγουρα το έχετε πει, ή το έχετε σκεφτεί, περισσότερες από μία φορές στη ζωή σας. Μην αφήνετε τις ευκαιρίες να χάνονται. Ενα ισορροπημένο διαιτολόγιο που περιέχει οπωσδήποτε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα (στο σύνολό τους) θα σας βοηθήσει να μη «γράψετε» άλλες απουσίες. Αυτό που μπορεί να σας κάνει να νιώθετε κουρασμένος είναι οι απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα. Οταν ανεβαίνει αισθάνεστε υπέροχα, αλλά όταν πέφτει είστε κομμάτια. Για να αποφύγετε τα σκαμπανεβάσματα, μην τρώτε ζάχαρη και λευκούς υδατάνθρακες (λευκό αλεύρι και ρύζι).

4. Αυξήστε τη μυϊκή μάζα
Οχι μόνο θα μοιάζετε σαν θεός, αλλά θα έχετε και τις ανάλογες επιδόσεις. Για να χτίσετε μυς, χρειάζεστε τα αμινοξέα που παρέχουν οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης: κινόα, φαγόπυρο, σπόροι Chia, σόγια, όσπρια και ξηροί καρποί. Α, και φυσικά γυμναστική.

5. Χάστε βάρος
Ξεφορτωθείτε μόλις 2% του βάρους σας για να δείτε διαφορά στις επιδόσεις. Ερευνα του Πανεπιστημίου Duke έδειξε ότι οι άντρες με φυσιολογικό δείκτη μάζας – σώματος (τον βρίσκετε διαιρώντας το βάρος με το τετράγωνο του ύψους) είχαν 25 φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι ευχαριστημένοι με τη σεξουαλική τους ζωή. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο για ψυχολογικούς λόγους, αλλά και γιατί κάθε επιπλέον κιλό μειώνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης.

Ευχαριστούμε τη διαιτολόγο και καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Στελλίνα Παναγιωτοπούλου.

* Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑmen Νοεμβρίου 2015