Π. Κουρουμπλής: Δεν θα υπάρξουν μειώσεις μισθών στο Δημόσιο με το νέο μισθολόγιο

Την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εσωτερικών,μίλησε στον Βήμα fm για την Αυτοδιοίκηση, τον «Καλλικράτη», το Σύνταγμα, τον εκλογικό νόμο και το μισθολόγιο στο Δημόσιο

Την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη για την Αυτοδιοίκηση, τον «Καλλικράτη», το Σύνταγμα, τον εκλογικό νόμο και το μισθολόγιο στο Δημόσιο.{{{ audio1 }}}

Για το Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο

«Δεν έχω εικόνα ότι πιέζουν οι Θεσμοί να προχωρήσει το μισθολόγιο, το οποίο άλλωστε θα είναι ευεργετικό για εκείνους που πρέπει να είναι. Για τους εργαζόμενους. Κατ’ αρχάς, η σκέψη είναι να μην υπάρχουν περικοπές. Δεν το πιστεύω (ότι θα υπάρξουν μειώσεις μισθών). Κοντός ψαλμός, αλληλούια. Σας λέω ότι η εκτίμηση και η εικόνα που έχω είναι ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις».

Για τα σενάρια μονιμοποίησης των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ

«Οι υπερβολές έχουν όριο… Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Παράταση (των συμβάσεων) υπάρχει».

Για την αλλαγή του «Καλλικράτη»

«Είναι η αποκέντρωση, η πλήρης αλλαγή του «Καλλικράτη», σε ένα σύστημα που θα διευρύνει την αντιπροσωπευτικότητα των θεσμών στο συγκεκριμένο χώρο. Θα δημιουργεί θεσμούς αντιπροσωπευτικούς και θα ξεχωρίζει αρμοδιότητες από αυτό το συνονθύλευμα αρμοδιοτήτων συντρεχουσών, παράλληλων και αλληλεπίπεδων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυτά τα προβλήματα μεταξύ κεντρικής διοίκησης, τοπικής αυτοδιοίκησης και αποκέντρωσης. Είναι ένας νέος «Καλλικράτης». Το έχουμε και το όνομα έτοιμο… Θα έχει σχέση με αυτό που λέμε, για το δήμο. Θα δούμε.

Δεύτερο θέμα είναι το Σύνταγμα, για το οποίο είμαστε αποφασισμένοι να ανοίξουμε πολύ μεγάλα ζητήματα και η πρώτη σκέψη είναι για πρώτη φορά να ξεκινήσει διάλογος χωρίς να κατατεθεί πρόταση. Να κατατεθούν δηλαδή ιδέες και να συγκεντρωθεί το υλικό. Δεν μιλάω να κατατεθεί πρωτοβουλία στη Βουλή, αλλά για μια ανοιχτή διαβούλευση στην κοινωνία. Πρέπει επιτέλους να ενεργοποιήσουμε την κοινωνία».

Για τον εκλογικό νόμο και τις σχεδιαζόμενες αλλαγές

«Το σύστημα πρέπει να γίνει αναλογικότερο και πιο δίκαιο και να υπάρξει πολιτική σταθερότητα. Δεν μπορείς να το αποτρέψεις, διότι αυτό θα το βάλει στο τραπέζι η κοινωνία και πρέπει να το αντιμετωπίσεις. Ζητήματα όπως είναι οι περιφέρειες π.χ., δεν πρέπει να τα συζητήσουμε; Τέθηκε το ζήτημα τρεις φορές στη Βουλή και ο νόμος πάρθηκε πίσω. Δεν είναι δυνατόν αυτή η περιφέρεια με 40 βουλευτές (σ.σ.: η Β’ Αθήνας). Δημιουργεί άλλου είδους θέματα που φτάνουν ακόμη και στην αδιαφάνεια».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk