«Πού θα πάει ο κόσμος» το 2016

Το 2016 είναι πιθανό να αποδειχθεί ορόσημο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία. Η Fed εκτιμάται πως θα αυξήσει κατά τέσσερις φορές τα επιτόκια στις ΗΠΑ

Το 2016 είναι πιθανό να αποδειχθεί ορόσημο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία. Η Fed εκτιμάται πως θα αυξήσει κατά τέσσερις φορές τα επιτόκια στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μελέτη της Credit Suisse για τις προοπτικές του επόμενου έτους.
Η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων όμως έρχεται σε μια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ιστορικές αποκλίσεις μεταξύ των μεγάλων παικτών. Ετσι, την ώρα που η Fed θα αυξάνει τα επιτόκια, η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα προχωρούν σε περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση, ενώ οι κινεζικές αρχές θα συνεχίσουν να μάχονται με τις υπερβολές του παρελθόντος. Οι παραπάνω εξελίξεις θα μεταβάλουν τις ροές κεφαλαίων σε όλον τον κόσμο με κύριο ωφελημένο το δολάριο (σ.σ.: οι αναλυτές βλέπουν ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 0,95).
Στις αγορές σταθερού εισοδήματος οι ΗΠΑ εμφανίζουν καλύτερες προοπτικές ενώ στις μετοχικές αγορές η Ευρώπη. Από την πλευρά της, στις πρώτες της προβλέψεις για το 2016 η UBS Investment Bank εκτιμά πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιταχυνθεί από 3,1% το τρέχον έτος σε 3,4% το 2016. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη θα επιτύχουν ισχυρότερη ανάπτυξη, ενώ η Ασία, με επικεφαλής την Κίνα, αναμένεται να εισέλθει σε μια περίοδο σχετικής αδυναμίας.
Οι ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης το 2016 και άλλες 100 μονάδες βάσης το 2017, τα οποία αναμένεται να διαμορφωθούν στο 2,375%, ενώ η ΕΚΤ θα συνεχίσει το επόμενο 12μηνο την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup, στις 3 Δεκεμβρίου η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση του επιτoκίου καταθέσεων κατά 20 μονάδες βάσης, σε αύξηση των αγορών περιουσιακών στοιχείων κατά 15 δισ. ευρώ μηνιαίως στα 75 δισ. ευρώ και στην επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά έξι μήνες ως τον Μάρτιο του 2017. Περισσότερη χαλάρωση αναμένει το 2016 προβλέποντας νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων πιθανώς τον Ιούνιο του 2016.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω το «τύπωμα χρήματος» (QE2 αξίας περίπου 1,2 τρισ. ευρώ) θα ενισχύσει ελαφρώς την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό του 2016-18. Η Citigroup προβλέπει πως η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ θα λάβει χώρα στα τέλη του 2018.
Αναλυτές εκτιμούν επίσης πως η ΕΚΤ θα προσθέσει το χρέος των πόλεων και των περιφερειών στο πρόγραμμα αγορών τίτλων ανοίγοντας μια νέα αγορά η οποία εκτιμάται σε σχεδόν 500 δισ. δολάρια.

Χρηματιστήριο Σανγκάης
Απόδοση 3.548% σε 25 χρόνια

Το Χρηματιστήριο της Σανγκάης (Shanghai Stock Exchange) άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στις 25 Νοεμβρίου 1990. Στα 25 χρόνια που μεσολάβησαν έχει καταγράψει απόδοση ύψους 3.548%, παρά την κατάρρευσή του τον περασμένο Αύγουστο. Από τότε σημειώνει εξάλλου άνοδο άνω του 25%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk