Το Li-Fi μπήκε στην πρίζα!

Πριν από τέσσερα χρόνια ο Χάραλντ Χάας, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου παρουσίασε ένα επαναστατικό σύστημα μετάδοσης δεδομένων που λειτουργεί όπως το Wi-Fi αλλά αντί για ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς, χρησιμοποιεί φως. Η μετάδοση των δεδομένων με το Li-Fi είναι 100 φορές ταχύτερη από εκείνη στο Wi-Fi. Εφθασε πλέον η ώρα να μάθουμε αν η τεχνολογία είναι τελικά λειτουργική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ίδιο μαζικά όπως το Wi-Fi. Στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, το Ταλίν, σε εργασιακούς χώρους, σε γραφεία αλλά και σε βιομηχανίες εγκαταστάθηκε το Li-Fi και οι εταιρείες που αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη νέα τεχνολογία αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα αυτής της πρώτης ευρείας κλίμακας δοκιμής της.

Πριν από τέσσερα χρόνια ο Χάραλντ Χάας, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου παρουσίασε ένα επαναστατικό σύστημα μετάδοσης δεδομένων που λειτουργεί όπως το Wi-Fi αλλά αντί για ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς, χρησιμοποιεί φως. Η μετάδοση των δεδομένων με το Li-Fi είναι 100 φορές ταχύτερη από εκείνη στο Wi-Fi. Στα πρώτα πειράματα η τεχνολογία έπιασε ταχύτητες της τάξης των 224Gb/s. Νεότερα πειράματα έδειξαν ότι η τεχνολογία μπορεί να πιάσει ταχύτητες της τάξης του 1Gb/s. Η τεχνολογία εκτός από ταχύτερη από το Wi-Fi θεωρείται πιο ασφαλής αλλά και πιο αποδοτική αφού λόγω της… φύσης της ξεπερνά πιο εύκολα τα εμπόδια που τυχόν εμφανίζονται ανάμεσα στον πομπό και τον δέκτη.

Εφθασε πλέον η ώρα να μάθουμε αν η τεχνολογία είναι τελικά λειτουργική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ίδιο μαζικά όπως το Wi-Fi. Στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, το Ταλίν, σε εργασιακούς χώρους, σε γραφεία αλλά και σε βιομηχανίες εγκαταστάθηκε το Li-Fi και οι εταιρείες που αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη νέα τεχνολογία αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα αυτής της πρώτης ευρείας κλίμακας δοκιμής της.

Δείτε σχετικά: Li-Fi δικτυωθείτε με… γλόμπους!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk