Επανήλθαν στην κερδοφορία τα Σωληνουργεία Κορίνθου

Παρά τη στάσιμη κατάσταση που επικρατεί διεθνώς στις αγορές ενεργειακών έργων και έργων υποδομής, με την εξαίρεση της Βορείου Αμερικής, ο όμιλος Σωληνουργεία Κορίνθου πέτυχε να διατηρήσει τη θετική εικόνα των οικονομικών του μεγεθών και για τους εννέα πρώτους μήνες της τρέχουσας χρήσης.

Παρά τη στάσιμη κατάσταση που επικρατεί διεθνώς στις αγορές ενεργειακών έργων και έργων υποδομής, με την εξαίρεση της Βορείου Αμερικής, ο όμιλος Σωληνουργεία Κορίνθου πέτυχε να διατηρήσει τη θετική εικόνα των οικονομικών του μεγεθών και για τους εννέα πρώτους μήνες της τρέχουσας χρήσης. Προς αυτή την κατεύθυνση επηρέασαν αφενός έργα που αναλήφθηκαν στο εξωτερικό από τον όμιλο κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2014 και αφετέρου έργα υψηλού περιθωρίου κέρδους που εκτελούνται κατά τη διάρκεια του 2015.
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Σωληνουργεία Κορίνθου, θυγατρικής της Viohalco κατέγραψε άνοδο της τάξης του 83,3% και διαμορφώθηκε σε 232,7 εκ. ευρώ από 126,9 εκ. ευρώ το εννεάμηνο του 2014. Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) του oμίλου ανήλθαν στο ύψος των 21,4 εκ. έναντι 1,2 εκ. ευρώ. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 10,1 εκ. ευρώ από ζημίες 4,9 εκ. ευρώ το εννεάμηνο του 2014. Τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ενισχύθηκαν σημαντικά και διαμορφώθηκαν σε κέρδη 8,9 εκ. ευρώ (κέρδη ανά μετοχή 0,0714 ευρώ) έναντι ζημιών 4,7 εκ. ευρώ (ζημίες ανά μετοχή 0,0376) το εννεάμηνο του 2014.
Ο καθαρός δανεισμός του oμίλου Σωληνουργεία Κορίνθου κατά το εννεάμηνο του 2015 διαμορφώθηκε σε 150,8 εκ. ευρώ έναντι 107,7 εκ. ευρώ την 31/12/2014, κυρίως λόγω της υλοποίησης της νέας μονάδας κατασκευής σωλήνων χάλυβα μεγάλης διαμέτρου, καθώς και των αυξημένων αναγκών σε κεφάλαια κίνησης για τις μεγάλες παραγγελίες τις οποίες ανέλαβε η Σωληνουργεία Κορίνθου στα τέλη του 2014. Tα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου ανήλθαν την 30/09/2015 σε 152,6 εκ. ευρώ.
Η Σωληνουργεία Κορίνθου επίσης πρόσφατα ανακοίνωσε την ανάθεση από το Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP AG) της σύμβασης προμήθειας περίπου 270.000 τόνους χαλυβδοσωλήνων διαμέτρου 48», σε συνεργασία με την Ιαπωνική Marubeni-Itochu Steel, που αφορά σε μήκος περίπου 495 χλμ του χερσαίου τμήματος του αγωγού στην Ελλάδα. Η ανάληψη του πολύ σημαντικού αυτού έργου επιβεβαιώνει τη θέση της Σωληνουργεία Κορίνθου ανάμεσα στους σημαντικότερους προμηθευτές σωλήνων για τον κλάδο της ενέργειας παγκοσμίως.
Οπως επισημαίνει η διοίκηση, οι προοπτικές για το σύνολο της χρήσης 2015, αλλά και για το 2016, διαφαίνονται θετικές και ενισχύονται από την ανάληψη του έργου για τον ΤΑΡ, σε συνδυασμό με τη διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, τα ήδη αναληφθέντα έργα και τις επενδύσεις που έχει υλοποιήσει ή υλοποιεί η Σωληνουργεία Κορίνθου, όπως η μονάδα παραγωγής σωλήνων με τη μέθοδο LSAW, η μονάδα παραγωγής σωλήνων 24 μέτρων με τη μέθοδο του ERW/HFI και η αναβάθμιση των μονάδων εξωτερικής και εσωτερικής επένδυσης σωλήνων. Η εξασθένηση της τιμής του πετρελαίου αποτελεί όμως έναν παράγοντα που δύναται να επηρεάσει αρνητικά την πορεία των εργασιών του ομίλου, καθώς μπορεί να καταστήσει ασύμφορη την εξόρυξή του και συνεπώς να αποτελέσει τροχοπέδη για ενεργειακά έργα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk