ΟΠΑΠ: ξεπέρασε και το σκόπελο των capital controls

Η επιβολή των capital controls επηρέασε αρνητικά τα μεγέθη του ΟΠΑΠ στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Ο Ιούλιος ήταν καταστροφικός και η μερική ανάκαμψη της καταναλωτικής δαπάνης Αύγουστο και Σεπτέμβριο δεν κατάφερε να αποσοβήσει τα αρνητικά πρόσημα στους ρυθμούς ανάπτυξης των μεγεθών

Η επιβολή των capital controls επηρέασε αρνητικά τα μεγέθη του ΟΠΑΠ στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Ο Ιούλιος ήταν καταστροφικός και η μερική ανάκαμψη της καταναλωτικής δαπάνης Αύγουστο και Σεπτέμβριο δεν κατάφερε να αποσοβήσει τα αρνητικά πρόσημα στους ρυθμούς ανάπτυξης των μεγεθών. Εντούτοις, η δυναμική των προηγουμένων τριμήνων επέτρεψε στην εταιρεία να καταγράψει ένα θετικό 9μηνο με καθαρά κέρδη αυξημένα κατά 33,7%, βοηθούμενη και από τους χαμηλότερους καταβληθέντες φόρους.
Ειδικότερα, το τρίτο τρίμηνο του έτους οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 15,7% στα 900,8 εκατ. ευρώ, τα μικτά κέρδη κατά 12,9% στα 300,9 εκατ. ευρώ, τα ebitda διαμορφώθηκαν στα 87,1 εκατ. ευρώ (-7,6%) και τα καθαρά κέρδη από 53,7 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2014 κατήλθαν στα 49,1 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2015 (-8,5%).
Σε επίπεδο εννεαμήνου ο τζίρος εμφανίζεται ενισχυμένος κατά 2,7% στα 3,06 δις. ευρώ, τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 3,8% στα 998 εκατ. ευρώ, τα κέρδη ebitda ενισχύθηκαν κατά 14,4% στα 273,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 33,7% στα 159,1 εκατ. ευρώ.
Η μεγαλύτερη μείωση στο τρίτο τρίμηνο κατεγράφη στα λαχεία και το σκρατς με -38,7% και -38% αντίστοιχα και ακολούθησε το Πάμε Στοίχημα με απώλειες 20,4%. Στο τέλος του εννεαμήνου η εταιρεία είχε ταμείο 226 εκατ. ευρώ.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ κ. Καμίλ Ζίγκλερ δήλωσε: «Το τρίτο τρίμηνο 2015 χαρακτηρίστηκε από πρωτοφανείς συνθήκες, μέσα σε ένα δύσκολο μακροοικονομικά εγχώριο περιβάλλον, ενώ τον Ιούλιο του 2015 η καταναλωτική δαπάνη κατακρημνίστηκε.
Οι προσπάθειές μας για διασφάλιση ομαλής επιχειρηματικήςδραστηριότητας, καθώς και η σταδιακή εξομάλυνση του κλίματος που ακολούθησε, οδήγησαν σε ανάκαμψη στο υπόλοιπο του τριμήνου.
Συνολικά, επιτύχαμε να περιορίσουμε την πτώση σε επίπεδο EBITDA σε μονοψήφιο ποσοστό, ενώ σε επίπεδο εννιαμήνου οι επιδόσεις μας συνολικά παρέμειναν θετικές.
Παράλληλα, ενώ το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο,αναποτελεσματικές παρεμβάσεις σε διάφορους τομείς του πλαισίου λειτουργίας μας, φέρνουν την εταιρεία αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις. Ως εκ τούτου, παραμένουμε απολύτως προσηλωμένοι στην προάσπιση όλων των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας σε κάθε επίπεδο».
Σχετικά με την επιβολή του ειδικού τέλους 0,05 ευρώ ανά στήλη σε κάθε παιχνίδι της ΟΠΑΠ ΑΕ η διοίκηση αναφέρει πως βαρύνει τον παίκτη και αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο από την εταιρεία. Το μέτρο, εφόσον, υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες τεχνικές προσαρμογές προβλέπεται να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2016. Η διοίκηση επισημαίνει πως λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προάσπιση των δικαιωμάτων και δικαιολογημένων συμφερόντων της, ενώ όλες οι απαραίτητες σχετικές ενέργειες θα ανακοινωθούν σύντομα.
Τέλος, όπως έγινε γνωστό, ο ΟΠΑΠ προέβη στην αγορά νέων κτηριακών εγκαταστάσεων επί της Λεωφόρου Αθηνών 112 με στόχο τη μετεγκατάσταση των γραφείων εντός των επόμενων μηνών. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που σηματοδοτεί την αναβάθμιση της εταιρικής ταυτότητας, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα σημαντική εξοικονόμηση κόστους, αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk