Μαξίμου: Έως 6 δισ. ευρώ από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση

Το ποσό που θα αντληθεί από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ, έναντι αρχικής εκτίμησης 25 δισ. ευρώ, τονίζει, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση υπερασπιζόμενη τον τρόπο και το αποτέλεσμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Το ποσό που θα αντληθεί από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ, έναντι αρχικής εκτίμησης 25 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί η μεγάλη αύξηση του Δημοσίου χρέους, τονίζει μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση υπερασπιζόμενη τον τρόπο και το αποτέλεσμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ πληθαίνουν οι κατηγορίες περί «ξεπουλήματος» των τραπεζών, ζημία του Δημοσίου και απαξίωση των τραπεζικών μετοχών, που τις τελευταίες ημέρες δέχονται μεγάλες πιέσεις στη χρηματιστηριακή αγορά.

Η ταχεία διαδικασία του βιβλίου προσφορών επιλέχθηκε για να ολοκληρωθεί η ανεκεφαλαιοποίηση εντός του 2015, ώστε να μην κουρευτούν καταθέσεις, λόγω της εφαρμογής από 1/1/2016 της κοινοτικής οδηγίας για το λεγόμενο bail in, επισημαίνει η κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά τη μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ στις τράπεζες, σημειώνει ότι «η μετοχική συμμετοχή του ΤΧΣ μπορεί μεν να είναι μικρότερη, αλλά θα είναι πιο ουσιαστική, αφού οι νέες μετοχές θα έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου».

Διαβεβαιώνει ότι η «νέα ανακεφαλαιοποίηση έχει σχεδιαστεί με τρόπο που διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ολική ανάκτηση του ποσού που διατέθηκε στην παρούσα φάση».

Σε ότι αφορά την εκμηδένιση, ουσιαστικά, της τιμής των μετοχών των τραπεζών σημειώνει ότι «αυτή οφείλεται σε μια πορεία απαξίωσης του τραπεζικού συστήματος και ευρύτερα της ελληνικής οικονομίας τα χρόνια της κρίσης καθώς και στη μη αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που έφτασαν σε πρωτοφανή επίπεδα».

Ωστόσο, προσθέτει, «η προσέλκυση νέων ιδιωτικών κεφαλαίων που ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ δείχνει ότι επανέρχεται η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου η νέα ανακεφαλαιοποίηση να είναι και η τελευταία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk