Γιάννης Μπουτάρης: «Είναι άσχετοι, γι’ αυτό τιμωρούν το κρασί»

Αντίθετος σε κάθε απόπειρα επιβολής φόρου κατανάλωσης στο κρασί είναι ο κορυφαίος οινοποιός της χώρας και δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης

Αντίθετος σε κάθε απόπειρα επιβολής φόρου κατανάλωσης στο κρασί είναι ο κορυφαίος οινοποιός της χώρας και δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος δεν κρύβει την οργή του για την απόφαση της κυβέρνησης.

«Είναι άσχετοι. Και γι’ αυτό τιμωρούν ένα ελληνικό αγροτικό προϊόν που άντεξε στην κρίση και είναι σε άνοδο διεθνώς. Προκαλούν έτσι σημαντικά προβλήματα σε 200.000 οικογένειες αμπελουργών και σε 700 οινοποιεία σε όλη τη χώρα, από τα οποία το 90% είναι κάθετες μικρές μονάδες»
λέει χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι τα σταφύλια του αμπελιού που προορίζονται για κρασί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πουθενά αλλού – δεν είναι επιτραπέζια σταφύλια.

«Είναι σαν να αποφασίσει μια κυβέρνηση να φορολογήσει ένα σημαντικό αγροτικό προϊόν. Είναι σαν να τιμωρείς το ελληνικό λάδι, τη φέτα ή το ελληνικό ροδάκινο, που αποτελεί το 12% της παγκόσμιας παραγωγής»
λέει ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος ασχολείται όλη τη ζωή του με τη δημιουργία καλού ελληνικού κρασιού.
«Χαθήκαμε»…


«Αν ανοίξουμε αυτή την πόρτα, χαθήκαμε. Πρέπει να φύγει από τη νοοτροπία των κυβερνώντων ότι μπορούν να φορολογούν τα γεωργικά προϊόντα γιατί μετά τίποτα δεν τους σταματά από το να αυξάνουν τη φορολογία κατά το δοκούν».
Θυμίζει μάλιστα ότι καμία οινοπαραγωγός χώρα της Ευρώπης δεν επιβάλλει ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, που ειδικά για την Ελλάδα «είναι πολιτισμικό προϊόν και όχι αλκοολούχο ποτό». «Είναι τόσο δεμένο με την κουλτούρα μας, με τον πολιτισμό μας, ακόμη και με τις θρησκείες μας. Οι αρχαίοι τον Διόνυσο που ήταν ημίθεος τον έκαναν θεό, ενώ το κρασί – το πρώτο ποτήρι της χαράς, το δεύτερο του γέλιου, το τρίτο της θλίψης, το τέταρτο του θυμού – φτάνει ως τα ομηρικά έπη».
Οι παράνομοι


«Αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να μαζέψει φορολογικά έσοδα, ας πατάξει την παρανομία και όχι να φορολογεί τους νόμιμους ενώ οι παράνομοι κάνουν πάρτι.

Ας πιάσουν όσους πουλάνε το παράνομο τσίπουρο, που φτάνει τους 20.000 τόνους τον χρόνο και αντιστοιχεί σε περίπου 50 εκατ. μπουκάλια – δηλαδή, ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ αν βάλεις τον φόρο κατανάλωσης οινοπνεύματος. Αρχές Δεκεμβρίου να σφραγίζονται τα καζάνια ώστε να μην αποστάζουν τον Μάρτιο, τον Απρίλιο ως και τον Ιούλιο!

Αν θέλουν περισσότερα έσοδα, ας αυξήσουν τη φορολογία στο ουίσκι και στα άλλα εισαγόμενα οινοπνευματώδη, που από ΦΠΑ 32% έπεσαν στο 23%, ενώ το κρασί από 8% το 1992 ανέβηκε στο 23%»
καταλήγει ο κ. Μπουτάρης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk