Τρόικα πιέζει Αθήνα: Πρώτα το Ασφαλιστικό, μετά το χρέος

Ξεκάθαρη θέση για την ανάγκη συνολικής αλλαγής του Ασφαλιστικού έχει η τρόικα, η οποία ασκεί πιέσεις να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να διαμορφωθούν τα νέα δημοσιονομικά δεδομένα καθώς συνδέονται ευθέως με τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Ξεκάθαρη θέση για την ανάγκη συνολικής αλλαγής του Ασφαλιστικού έχει η τρόικα, η οποία ασκεί πιέσεις να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να διαμορφωθούν τα νέα δημοσιονομικά δεδομένα καθώς συνδέονται ευθέως με τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.
Οπως φάνηκε και από τη συζήτηση που είχαν την Πέμπτη το απόγευμα οι επικεφαλής της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ναι μεν οι δανειστές δίνουν χρόνο στην κυβέρνηση για να προετοιμαστεί, να παρουσιάσει το σχέδιο, να γίνει διάλογος για να περάσει ομαλά από τη Βουλή, αλλά τονίζουν ότι χωρίς την επίλυσή του δεν ξεκινά καμία συζήτηση για το χρέος.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχαν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurogroup, στο θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος υπάρχουν δύο στοιχεία που επηρεάζουν άμεσα την εξέλιξή του:
1. Οι άμεσες μεταφορές ποσών που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος από τον προϋπολογισμό. Οσο πιο αποφασιστική η μεταρρύθμιση τόσο μικρότερη η απαιτούμενη άμεση χρηματοδότηση.
2. Το μέλλον. Οσο πιο φιλόδοξη είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος τόσο τα οφέλη θα αφορούν όχι μόνο την οικονομική βιωσιμότητά του αλλά ευρύτερα την οικονομική σταθερότητα και τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.
Πρόκειται για ζητήματα που δεν θα περιληφθούν στη δεύτερη δέσμη προαπαιτουμένων αλλά θα περιλαμβάνονται στην πρώτη αξιολόγηση.
Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, «μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές θα είναι σε θέση να εξετάσουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης και συνεπώς να καθορίσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες, καθώς και να καθορίσουν ποια είναι η προοπτική του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Ελλείψει των στοιχείων αυτών θα ήταν γελοίο να ξεκινήσει κάποια συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους».

Υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα και κατά τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος κλήθηκε να συντονίσει το εγχείρημα, και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.


HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk