Ρωσία: «Παράθυρο» για άρση εμπάργκο σε ελληνικά προϊόντα

Αισιοδοξία για την άρση του ρωσικού εμπάργκο για τουλάχιστον κάποια ελληνικά προϊόντα το επόμενο διάστημα, εκφράζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση με τον αναπληρωτή πρόεδρο της Ρωσίας. Η ρωσική πλευρά δεσμεύθηκε επίσης ότι σύντομα θα κάνει πιο συγκεκριμένη την πρόταση για μηχανισμό μεταποίησης ελληνικών προϊόντων επί ρωσικού εδάφους, κάτι που θα επέτρεπε «παράκαμψη» του εμπάργκο.

Αισιοδοξία για την άρση του ρωσικού εμπάργκο για τουλάχιστον κάποια ελληνικά προϊόντα το επόμενο διάστημα, εκφράζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση με τον αναπληρωτή πρόεδρο της Ρωσίας. Η ρωσική πλευρά δεσμεύθηκε επίσης ότι σύντομα θα κάνει πιο συγκεκριμένη την πρόταση για μηχανισμό μεταποίησης ελληνικών προϊόντων επί ρωσικού εδάφους, κάτι που θα επέτρεπε την «παράκαμψη» του εμπάργκο.

Ειδικότερα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκαν σήμερα, Παρασκευή, ο αναπληρωτής πρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Arkady Dvorkovich και ο υφυπουργός Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Andrey Maslov, όπου είχαν, παρουσία του Ρώσου πρέσβη στην Ελλάδα Sergey Levin, συνάντηση εργασίας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ειδικότερα, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, τον αναπληρωτή υπουργό Μάρκο Μπόλαρη και τους γενικούς γραμματείς Νίκο Στουπή και Χαράλαμπο Κασίμη.

Οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν στην εκπόνηση ενός οδικού χάρτη που θα ορίζει τις επόμενες κινήσεις και πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση των σχέσεων των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα και τη δημιουργία, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016, κοινής Ομάδας Εργασίας, ειδικά για τα θέματα της αγροτικής οικονομίας, στο πλαίσιο της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Ρωσίας. Μάλιστα, οι πρώτες επαφές θα πραγματοποιηθούν ήδη από την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο της Διυπουργικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι της Ρωσίας.

Συμφωνήθηκε επίσης η αξιοποίηση του «έτους Ελλάδας στη Ρωσία» και του «έτους Ρωσίας στην Ελλάδα», που έχει κηρυχθεί το 2016, για την περαιτέρω προώθηση των σχέσεων των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα.

Προς άρση του εμπάργκο;

Όσον αφορά τα προϊόντα για τα οποία έχει επιβάλλει εμπάργκο η Ρωσική κυβέρνηση, ο Ρώσος αναπληρωτής πρόεδρος ανέφερε ότι ανάλογα με τις εξελίξεις σχετικά με τις κυρώσεις της Ε.Ε., υπάρχει ενδεχόμενο να τροποποιηθούν το επόμενο διάστημα οι κατάλογοι των προϊόντων που βρίσκονται υπό περιορισμό και συνεπώς να ανοίξει ο δρόμος για κάποια τουλάχιστον ελληνικά προϊόντα.

Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε, κάποια στιγμή το εμπάργκο θα τελειώσει, και είναι σκόπιμο να έχει προηγηθεί κάθε δυνατή διαδικασία ελέγχου των ελληνικών επιχειρήσεων εκ μέρους των Ρωσικών υπηρεσιών, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εξαγωγές προϊόντων.

Δεσμεύθηκε επίσης ότι σύντομα η Ρωσική πλευρά θα κάνει πιο συγκεκριμένη την πρόταση για ένα μηχανισμό μεταποίησης ελληνικών προϊόντων επί Ρωσικού εδάφους, είτε από κοινές ελληνορωσικές εταιρείες είτε από αμιγώς Ρωσικές, μηχανισμό που θα μπορούσε να επιτρέψει την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία παρά το εμπάργκο.

Όσον αφορά τις εξαγωγές άλλων ελληνικών προϊόντων που δεν βρίσκονται υπό περιορισμό, οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν στην εμβάθυνση των σχέσεων, τόσο σε θεσμικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο, προκειμένου να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες ευκαιρίες και δυνατότητες και να αυξηθεί ο όγκος των εξαγωγών προς τη Ρωσία.

Ειδική αναφορά, επισημαίνετι στην ανακοίνωση του υπουργείου, έγινε στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών, όπου οι Ρώσοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι υπάρχει σοβαρό πεδίο ανάπτυξης εμπορικών σχέσεων.

Στην καταληκτική τοποθέτησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά, έχοντας κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες, είναι ήδη απολύτως έτοιμη να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που θα δημιουργηθεί σε μια πιθανή τροποποίηση του καταλόγου των υπό περιορισμό προϊόντων, αλλά και για την άμεση αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας στη Ρωσία στα προϊόντα που δεν υπόκεινται σήμερα σε περιορισμούς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk