«Πράσινο φως» για τα 2+10 δισ. ευρώ δίνει το EuroWorking Group

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς, το EuroWorking Group συνεδριάζει σήμερα, Παρασκευή, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για τη δόση των 2+10 δισ. ευρώ. Η εισήγηση του EWG θα επικυρωθεί και από το Eurogroup της Δευτέρας και στη συνέχεια θα συνεδριάσει το ΔΣ του ESM για την εκταμίευση των χρημάτων.

Το EuroWorking Group θα συζητήσει σήμερα εάν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, μετά τη θετική σύσταση των θεσμών, αλλά η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί τη Δευτέρα, τόνισαν αξιωματούχοι στο Reuters.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς, το EuroWorking Group συνεδριάζει σήμερα, Παρασκευή, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για τη δόση των 2+10 δισ. ευρώ.

Η εισήγηση του EWG θα επικυρωθεί και από το Eurogroup της Δευτέρας και στη συνέχεια θα συνεδριάσει το ΔΣ του ESM για την εκταμίευση των χρημάτων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα 2 δισ. ευρώ θα δοθούν άμεσα, ενώ τα χρήματα για τις τράπεζες θα δοθούν μέσα στο επόμενο διαστημα, όταν χρειαστούν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι τράπεζες ενδεχομένως χρειαστούν λιγότερα από 10 δισ. ευρώ, λόγω της αυξημένης συμμετοχής του ιδιωτικού τομεα στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ιδρυμάτων.

Επόμενος σταθμός για την κυβέρνηση είναι η συμφωνία του δεύτερου πακέτου προαπατούμενων, που θα ξεκλειδώσει το δεύτερο μέρος της υποδόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ, και εν συνεχεία η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος.

Η επιτυχής κατάληξη της πρώτης αξιολόγησης θα ανοίξει το δρόμο για τη συζήτηση του ζητήματος του χρέους.

Εκτιμάται ότι τα βασικά (και δύσκολα) σημεία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα συζητηθούν σε συνάρτηση με τη βιωσιμότητα του χρέους, προκειμένου να καμφθούν τυχόν κοινωνικές (και κοινοβουλευτικές) αντιδράσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk