Δέκα τραπεζίτες «έθαψαν» την HBOS

Υπεύθυνοι για κάθε λογής καταστροφή – αφού εξαιρεθούν ασφαλώς οι φυσικές – είναι οι άνθρωποι. Τη διαπίστωση αυτή έκαναν η Τράπεζα της Αγγλίας και η αρμόδια αρχή για τη λειτουργία του Χρηματοπιστωτικού κλάδου της Βρετανίας (FCA) σε κοινή έκθεσή τους για την κατάρρευση της τράπεζας HBOS (θυγατρική πλέον της Lloyd’s Bank και μητρική της Halifax και Bank of Scotland) που δημοσιοποίησαν την Πέμπτη.

Υπεύθυνοι για κάθε λογής καταστροφή – αφού εξαιρεθούν ασφαλώς οι φυσικές – είναι οι άνθρωποι. Τη διαπίστωση αυτή έκαναν η Τράπεζα της Αγγλίας και η αρμόδια αρχή για τη λειτουργία του Χρηματοπιστωτικού κλάδου της Βρετανίας (FCA) σε κοινή έκθεσή τους για την κατάρρευση της τράπεζας HBOS (θυγατρική πλέον της Lloyd’s Bank και μητρική της Halifax και Bank of Scotland) που δημοσιοποίησαν την Πέμπτη.
Η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα ότι οι εποπτικές αρχές, πριν ακόμα από τις αρχές του δραματικού για την HBOS και για το σύνολο του βρετανικού (και όχι μόνο) τραπεζικού τομέα έτους 2008, έπρεπε να έχουν… εξορίσει 10 τραπεζίτες από το Σίτι του Λονδίνου! Πρόκειται για τους ανθρώπους που φέρουν, κατά τους συντάκτες της έκθεσης, ακέραιη την ευθύνη για την χρεοκοπία της τράπεζας.
Μεταξύ των τραπεζιτών που θα έπρεπε οι εποπτικές αρχές να τους έχουν απαγορεύσει να εργάζονται στο Σίτι περιλαμβάνονται ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της HBOS Άντι Χόρνμπι, καθώς και ο πρόεδρος του ομίλου λόρδος Στίβενσον.
Πέραν των τραπεζιτών, η Τράπεζα της Αγγλίας και η νεότευκτη αρχή FCA ασκούν πάντως κριτική για την καταστροφή της μητρικής των Halifax και Bank of Scotland και κατά συνέπεια για την επιβάρυνση των βρετανών φορολογούμενων για τη διάσωση της BoS (ακόμη παραμένει κατά πλειοψηφία υπό κρατικό έλεγχο) και στην τότε ρυθμιστική αρχή του κλάδου, την Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSA).
Έρχονται «καμπάνες»
Οι σημερινές εποπτικές αρχές του βρετανικού χρηματοοικονομικού κλάδου προτείνουν την άσκηση ποινικών διώξεων κατά των 10 πρώην μεγαλοτραπεζιτών. Και ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας υποσχέθηκε ταχείς διαδικασίες προς τον σκοπό αυτό. «Πρόθεσή μας είναι να ερευνήσουμε το θέμα σε βάθος. Και θα το κάνουμε το συντομότερο δυνατό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άντριου Μπέιλι.
Ο πρώην διευθυντής των εποπτικών υπηρεσιών της FSA (της τότε εποπτικής αρχής) Κλάιβ Άνταμσον παραδέχθηκε, άλλωστε, ότι «οι βασικότεροι υπεύθυνοι της υπόθεσης της HBOS ουδέποτε λογοδότησαν». Μέχρι τώρα το μοναδικό στέλεχος της HBOS που υπέστη συνέπειες για την κατάρρευση της τράπεζας ήταν ο τότε επικεφαλής του Τμήματος Εταιρικών Δανείων Πίτερ Κάμινγκς – το 2012 του επιβλήθη πρόστιμο 500.000 στερλινών (712.000 ευρώ) και απαγόρευση ανάληψης θέσεων ευθύνης στον τραπεζικό κλάδο.
Ο πρώην επικεφαλής της HBOS Άντι Χόρνμπι είναι σήμερα διευθυντής λειτουργιών της εταιρείας στοιχημάτων Gala Coral. Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης που στοχοποιεί ονομαστικά τον Χόρνμπι η Gala Coral διευκρίνισε ότι «ο κ. Χόρνμπι αποτελεί εδώ και μια πενταετία κομβικό στέλεχος της διοίκησης της εταιρείας και διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στο μετασχηματισμό των λειτουργιών της προς όφελος των συναδέλφων και των μετόχων».
Ο τότε πρόεδρος της HBOS λόρδος Στίβενσον είναι σήμερα μη εκτελεστικός διευθυντής της αλυσίδας βιβλιοπωλείων Waterstones.
Κριτική και στους επόπτες
Πέρα από τα πρόσωπα (διευθυντικά στελέχη της HBOS) η έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας και της νέας βρετανικής εποπτικής τραπεζικής αρχής ασκεί έντονη κριτική και στην παλαιότερη αρχή, την FSA. Συγκεκριμένα της καταλογίζει ότι «επεδείκνυε ανάρμοστη εμπιστοσύνη σε ό,τι αφορά τις πηγές χρηματοδότησης των μεγάλων τραπεζών», ότι «είχε μεγάλη εμπιστοσύνη στις διοικήσεις των τραπεζών» και ότι «ακολουθούσε μια πολύ αντιδραστική και έωλη διαδικασία αποτίμησης του ρίσκου».
Η έκθεση, που αριθμεί 400 σελίδες και χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί, χαρακτηρίζει «συνολικά ανεπαρκή» την προσέγγιση της FSA, που αντικαταστάθηκε από την FCA τον Απρίλιο του 2013.
Τέλος, η έκθεση απαριθμεί και τους λόγους για τους οποίου κατέρρευσε η HBOS. Μεταξύ άλλων αναφέρει «την υπερβολική εστίαση της τράπεζας στο μερίδιο αγορά και στη βραχυπρόθεσμη κερδοφορία, την υπερέκθεσή της στην αγορά ακινήτων ενώ ο οικονομικός κύκλος βρισκόταν στο ανώτατο επίπεδο, την εταιρική κουλτούρα της τράπεζας που απέτυχε να διαχειριστεί τους κινδύνους και τις αποδόσεις και επίσης την αποτυχία του διοικητικού και εποπτικού συμβουλίου να ελέγξουν και να συγκρατήσουν τα εκτελεστικά στελέχη της τράπεζας».
Η HBOS δημιουργήθηκε το 2001 μετά τη συγχώνευση της Halifax με την Bank of Scotland. Η τράπεζα κατέρρευσε το 2008 και στη συνέχεια τον έλεγχό της ανέλαβε η Lloyds Banking Group. Οι Βρετανοί φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν με περισσότερα από 20 δισ. στερλίνες (28,5 δισ. ευρώ) για τη διάσωση της τράπεζας.
Σταδιακά, ωστόσο, όπως συνέβη με όλες τις αμερικανικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες που είχε κρατικοποιήσει η κυβέρνηση Μπους για να μην έχουν την τύχη της Lehman Brothers, η βρετανική κυβέρνηση πωλεί το μερίδιό της σε τιμές σαφώς υψηλότερες από την τιμή στην οποία το απέκτησε. Πράγμα που σημαίνει ότι ο περίφημος «Βρετανός φορολογούμενος» (όπως άλλωστε και ο ακόμα απαιτητικότερος «Αμερικανός φορολογούμενος» στις ΗΠΑ) βγαίνει εν τέλει κερδισμένος από την παρέμβαση του κράτους.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk