Η … Ζωή Κωνσταντοπούλου και το σύνθημα «ΕΑΜ – ΕΛΑΣ Μελιγαλάς» στάθηκαν ικανά να διακόψουν σήμερα Τετάρτη τη συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής, που διεξάγεται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στον Κορυδαλλό.

Οι ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης του Δημήτρη Κουκούτση, κ. Γιώργου Μιχαλόλια στον μάρτυρα – αστυνομικό κ. Χρήστο Δεληγιάννη προκάλεσαν πανδαιμόνιο στην αίθουσα, με αποτέλεσμα την έκρηξη της προέδρου κυρίας Μαρίας Λεπενιώτη, που διέκοψε τη διαδικασία, αγανακτισμένη με τις «πολιτικές αντιπαραθέσεις» Πολιτικής Αγωγής και υπεράσπισης.

Συνήγορος: (με αφορμή αναφορά για πορεία χρυσαυγιτών) Εχετε δει άλλες πορείες άλλων κομμάτων να συμπλέκονται με την Αστυνομία;

Μάρτυς: Ναι.

Συνήγορος: Ποια κόμματα;

Μάρτυς: Δεν έχω δει σημαίες.

Συνήγορος: Εχετε δει να συμπλέκονται με την αστυνομία, για παράδειγμα μέλη του ΠΑΜΕ;

Μάρτυς: …

Συνήγορος: Πρόεδρο Βουλής που κατέβηκε στο πεζοδρόμιο και έκανε σκουπίδι αστυνομικό διευθυντή γνωρίζετε;

Μάρτυς: …

Συνήγορος: Όταν ακούτε το σύνθημα «Αίμα – Τιμή – Χρυσή Αυγή», τι καταλαβαίνετε;

Μάρτυς: Δεν καταλαβαίνω κάτι…

Συνήγορος: Οταν ακούτε το σύνθημα «ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – Μελιγαλας», τι καταλαβαίνετε;

Το κομφούζιο επαναλήφθηκε πάντως και μετά τη διακοπή της δίκης, καθώς ακολούθησε μπαράζ ερωτήσεων από την υπεράσπιση, με κοινή θεματική.

Ο κ. Ρουσόπουλος, συνήγορος του Ιωάννη Λαγού, επέδειξε δυο φωτογραφίες στον μάρτυρα: η πρώτη με αστυνομικό που έχει «πάρει φωτιά» από τη ρίψη μολότοφ.

Ο συνήγορος ρώτησε τον μάρτυρα αν γνωρίζει περιστατικό χρήσης μολότοφ από τη Χρυσή Αυγή, για να πάρει αρνητική απάντηση.

Η δεύτερη φωτογραφία απεικονίζει συγκέντρωση της ΚΝΕ, στην οποία μέλη της φορούν στολές πολεμικών τεχνών και κρατούν πολεμικά σπαθιά. «Λαμβάνουν εκπαίδευση;», ήταν η ερώτηση που πυροδότησε την ένταση με εκπροσώπους της Πολιτικής Αγωγής να παρεμβαίνουν υποστηρίζοντας ότι όλοι γνωρίζουν ποια είναι η δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, συνέχισε και ο κ. Τάκης Μιχαλόλιας, συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου (προς τον μάρτυρα): Έχετε δει σε πορείες να καταστρέφονται περιουσίες από μέλη της Χρυσής Αυγής;

Μάγδα Φύσσα (σιγανά, από το ακροατήριο): η πιο πολύτιμη απ΄ όλες …

«Πιο παθιασμένες πορείες, ποιες είναι;», ρώτησε άλλος συνήγορος υπεράσπισης, με τον μάρτυρα να δυσκολεύεται να απαντήσει ξεκάθαρα. «Εχετε ακούσει μέλη της Χρυσής Αυγής να καλούν σε επανάσταση τον κόσμο;», συνέχισε, παραπέμποντας -στον αντίποδα – σε φυλλάδια της Νεολαίας Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης με σχετικό περιεχόμενο.

(…)

Συνήγορος: από τη γνώση σας, ως αστυνομικός, που είδατε έναν άνθρωπο να πηγαίνει με το προσωπικό του αυτοκίνητο, με τις δικές του πινακίδες, (…) και να χτυπιέται σώμα με σώμα με άλλον, αυτό είναι παιδική χαρά ή εγκληματική οργάνωση;

Μάγδα Φύσσα (δυνατά, από το ακροατήριο): Γελοίε! Κάνετε τη δουλειά σας τώρα εσείς;

Ο ναζισμός και η βία

Νωρίτερα, την πεποίθηση του μάρτυρα ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής είναι «ναζιστές» και επιβάλουν τον ναζισμό «δια της βίας» εκμαίευσε η Πολιτική Αγωγή, δια της συνηγόρου της, κυρίας Ελένης Ζαφειρίου.

Σε ερώτηση της κυρίας Ζαφειρίου προς τον μάρτυρα, σχετικά με το αν γνωρίζει για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα (σσ: από τον Νίκο Μιχαλολιάκο), ο κ. Τάκης Μιχαλόλιας, συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου διαμαρτυρήθηκε και πρότεινε στο δικαστήριο να αναγνωσθεί το σύνολο της σχετικής συνέντευξης του γραμματέα του Χρυσής Αυγής, καθώς το εν λόγω απόσπασμα είναι παραπλανητικό.

Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίσθηκε όταν η Πολιτική Αγωγή επεχείρησε να διερευνήσει αν και κατά πόσο γίνεται στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση με το paintball (σσ: επιδείχθηκε σχετική φωτογραφία με μέλη της Χρυσής Αυγής, στην προηγούμενη συνεδρίαση), με την υπεράσπιση να διαμαρτύρεται ότι δεν πρόκειται για εκπαίδευση, αλλά για παιχνίδι.

Τον κ. Δεληγιάννη εξέτασε εν συνεχεία η υπεράσπιση.

Αιχμές για τέσσερις διαφορετικές εκδοχές σε ισάριθμες καταθέσεις του μάρτυρα, διατύπωσε ο κ. Βασίλης Οπλαντζάκης, συνήγορος του Ιωάννη Καζαντζόγλου. Ο μάρτυρας αρνήθηκε ότι οι διαφορές είναι ουσιαστικές, ενώ εξήγησε ότι ειδικά στην πρώτη κατάθεση ήταν άυπνος και κουρασμένος.

Ο κ. Γιώργος Ρουμπέκας, συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά, επέμεινε ιδιαίτερα στο αν υπήρχε συμπλοκή Ρουπακιά – Φύσσα, και τις λεπτομέρειες γύρω από αυτή : πόσο κοντά ήταν οι δυο άντρες, αν κάποιος έσκυψε, ποιος δέχθηκε το περισσότερο ξύλο. Ο μάρτυς δεν μπόρεσε να ανακαλέσει, παρά τη γενική εικόνα από το βράδυ εκείνο.

Τόσο ο κ. Ρουμπέκας όσο και άλλοι συνήγοροι (Οπλαντζάκης, Βελέντζα) επέμειναν πάντως ότι ο Φύσσας φώναξε στον Ρουπακιά «έλα δω, ρε πούστη», προτού δεχθεί το μαχαίρωμα.

Ο μάρτυς αντέτεινε, λέγοντας ότι άκουσε τη φράση όταν πια ο Ρουπακιάς πήγε να φύγει.