Τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη για τις επιθέσεις στο Παρίσι, τη συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου και την υπόθεση Volkswagen.{{{ audio1 }}}
Για τις επιθέσεις στο Παρίσι
«Θεωρώ ότι δεν θα επικρατήσουν τέτοιες λογικές και δεν θα πάμε σε λογικές κλεισίματος συνόρων και όχι ελεύθερης διακίνησης μέσα στην Ευρώπη. Αυτή είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί και δεν περιλαμβάνει μόνο πολιτικά, αλλά και πολιτιστικά θέματα, θέματα αξιών και αρχών που δεν είναι δυνατόν να τα αφήσουμε και να τα αντιμετωπίσουμε μόνο πάνω στις ανάγκες της επικαιρότητας της επίθεσης που δέχθηκε η Γαλλία και πιθανόν να δεχθούν και άλλες χώρες. Δεν πρέπει να αφήσει όλες τις χώρες του κόσμου και τις σχέσεις που έχουμε με την Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες να επηρεαστούν κάτω από το πρίσμα της συμπεριφοράς συγκεκριμένων στοιχείων».
Για τη συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου
«Υπήρξαν πολλές συζητήσεις με πολλούς υπουργούς και συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αιγύπτου και προετοιμάζουμε σε πολλούς τομείς συγκεκριμένες δράσεις και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και στα ενεργειακά και στις συνδυασμένες μεταφορές. Για μας, η Αίγυπτος μπορεί να αποτελέσει μια πύλη για την Αφρική, διότι δεν είναι πια μια ήπειρος όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια και υπάρχουν πολλές χώρες με πολύ μεγάλη ανάπτυξη και όταν εμείς είμαστε η φυσική συνέχειά τους προς την Ευρώπη δεν μπορούμε να μην καλλιεργήσουμε αυτή τη σχέση που έχουμε και να έχουμε και εμπορικές και παραγωγικές συνεργασίες. Και το αντίστροφο, διότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα μας με το κανάλι του Σουέζ που άνοιξε και η φυσική συνέχεια για όλα τα λιμάνια του κόσμου πλέον είναι αυτά της χώρας μας και οι σιδηρόδρομοι. Επομένως, όλα αυτά πρέπει να τα δούμε από κοινού οι δύο χώρες και να είναι κοινή η προσπάθεια, ώστε το μεγαλύτερο κομμάτι του μεταφορικού έργου που αφορά στην Ευρώπη και την Αφρική να διοχετεύεται μέσω του καναλιού του Σουέζ».
Για την υπόθεση Volkswagen
«Εμείς έχουμε συλλέξει όλα τα στοιχεία και έχει γίνει μια πολύ μεγάλη δουλειά από το υπουργείο. Σύντομα θα έλθει νομοθετικά όχι μόνο για τη Volkswagen, αλλά για οποιαδήποτε εταιρεία δίνει πλαστή πιστοποίηση στους πολίτες. Οι κυρώσεις στη χώρα μας θα είναι αυτές που θα επιβάλλονται. Δεν είναι κάτι που θέλαμε να γίνει στο πόδι για επικοινωνιακούς λόγους. Θα συλλέξουμε όλα τα στοιχεία και θα κάνουμε τους απαραίτητους υπολογισμούς και για το περιβάλλον και για τη στρέβλωση των στοιχείων. Βεβαίως (θα καταλογιστούν ευθύνες και πρόστιμα). Τα πρόστιμα θα είναι ανεξάρτητα από το εισαγγελικό πόρισμα. Θα είναι νομοθετική πρωτοβουλία που θα πάρει η κυβέρνηση και το εισαγγελικό πόρισμα θα πάρει το δικαστικό δρόμο, το ποινικό κομμάτι και εκεί δεν εμπλέκεται η κυβέρνηση, διότι η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της. Κατέθεσα απλώς ένα δικό μου συλλογισμό, ότι εάν οι εταιρείες της δικής μας χώρας έκαναν το αντίστοιχο, προφανώς δεν θα τύχαιναν της ίδιας αντιμετώπισης από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια».