Με το βλέμμα στις τράπεζες η αγορά

Με τις τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν δραματικές απώλειες εφέτος (Πειραιώς -95%, Εθνική -86%, Eurobank -84% και Alpha Bank -80%)

Με τις τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν δραματικές απώλειες εφέτος (Πειραιώς -95%, Εθνική -86%, Eurobank -84% και Alpha Bank -80%), η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές θεωρείται κρίσιμη παράμετρος για την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου.
Αν και το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης αναμένεται να επηρεάσει σχετικά μικρό πληθυσμό, εν τούτοις παραμένει ένα ευαίσθητο πολιτικά ζήτημα, παρατηρούσε η οικονομολόγος Giada Giani της Citigroup.
Πάντως καθώς, όπως αναφέρει, το πνεύμα των διαπραγματεύσεων απέχει από το αδιέξοδο κλίμα του καλοκαιριού, ένας τερματισμός των συζητήσεων θεωρείται απίθανος σε αυτή τη φάση, τονίζοντας ωστόσο ότι τυχόν καθυστερήσεις συνολικά στην υλοποίηση του προγράμματος θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην οικονομία.
Οι ελληνικές τράπεζες στοχεύουν στην κάλυψη των δύο τρίτων των κεφαλαιακών τους αναγκών, περίπου 9,7 δισ. ευρώ, από ιδιωτικά κεφάλαια, περιορίζοντας τις ανάγκες για δημόσια κεφάλαια σε περίπου 4,7 δισ. ευρώ, επισημαίνει η Goldman Sachs, υπογραμμίζοντας ότι δύο τράπεζες (Alpha Bank και Eurobank) σχεδιάζουν να αντλήσουν όλο το ποσό από ιδιώτες.
Η ανακεφαλαιοποίηση θα μπορούσε να αυξήσει την αξία των τραπεζών συνολικά κατά 12,2 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι μετοχές τους να διακινούνται σε ένα εύρος 0,3-0,6 φορές τη λογιστική τους αξία. Μετά τις αυξήσεις pro-forma, η ενσώματη λογιστική αξία ανά τράπεζα θα διαμορφωθεί σε 9,3 δισ. ευρώ για την Αlpha Bank, σε 9,2 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, σε 5,6 δισ. ευρώ για τη Eurobank και σε 8,6 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα.
Εν τω μεταξύ η EBRD θα συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών, διαθέτοντας ως 80 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα και συνολικά ως 250 εκατ. ευρώ, ενώ το IFC, μονάδα της Παγκόσμιας Τράπεζας, θα επενδύσει «ως 300 εκατ. ευρώ», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό του Δημήτρη Τσιτσιράγκο.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος της World Bank Patrizio Pagano σε ειδική εκδήλωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέφερε ότι το IFC θα εργαστεί με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και θα ενεργήσει ως καταλύτης για την κινητοποίηση νέων επενδυτών από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, επεσήμανε πως κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική επιχειρηματικότητα και σίγουρα μπορεί να γίνει και μέσω της κεφαλαιαγοράς.


ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ HSBC
Κορυφαία επιλογή η Alpha

Την κάλυψη δύο τραπεζικών μετοχών ξεκίνησε η HSBC. Κορυφαία επιλογή από τον κλάδο θεωρεί την Alpha Bank, για τη μετοχή της οποίας εξέδωσε σύσταση «αγοράς» με τιμή-στόχο τα 0,137 ευρώ. Παράλληλα συστήνει «ουδέτερη θέση» για την Πειραιώς με τιμή-στόχο για τη μετοχή της τα 0,061 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk