Γάτσιος: Όλα τα πανεπιστήμια είναι σε δεινή θέση λόγω υποχρηματοδότησης

Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, μίλησε στον Βήμα fm για τα πανεπιστήμια, το ΟΠΑ και την οικονομία στην Ελλάδα

Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Γάτσιος μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για τα πανεπιστήμια, το ΟΠΑ και την οικονομία στην Ελλάδα.{{{ audio1 }}}

Για την οικονομική κατάσταση του Οικονομικού Πανεπιστημίου

«Είμαστε σε δεινή θέση όλα τα πανεπιστήμια. Αυτή τη στιγμή να φανταστείτε, ο προϋπολογισμός που έχουμε για το ακαδημαϊκό έτος 15-16, από το υπουργείο για λειτουργικές δαπάνες και όχι μισθοδοσία, είναι γύρω στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

2,5 εκατομμύρια ευρώ δεν παίρνει ούτε ένας μέτριος παίκτης μπάσκετ του Ολυμπιακού, ξέρω ‘γω! Είναι πάρα πολύ λίγα χρήματα για να μπορέσεις να πληρώσεις όλες σου τις λειτουργικές δαπάνες. Πριν από την κρίση ήταν γύρω στα 6 εκατ. ευρώ».

Για τα μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ελλάδα και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο

«Έχουμε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα και έχει ενδιαφέρον αυτό το οποίο το έχουμε με το πανεπιστήμιο του Kent, το οποίο ακριβώς κοιτάζει τη σχέση Οικονομίας και Αρχαιολογίας, πώς δηλαδή μπορούν να οργανωθούν καλύτερα οι αρχαιολογικοί χώροι, κάτι το οποίο έχει να κάνει και με business. Και αυτό το μεταπτυχιακό θεωρείται ότι είναι μέσα στα 5 καλύτερα της Ευρώπης στον τομέα του. Εκείνο που μας λείπει είναι το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα να μπορούμε να καλούμε ξένους φοιτητές, να πληρώνουν δίδακτρα και οι οποίοι να μπορούν να παίρνουν μαθήματα στα αγγλικά».

Για τον κρατικό χαρακτήρα των Πανεπιστημίων

«Το έχουμε ξαναπεί, η προσωπική μου γνώμη είναι ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πανεπιστήμια, τα οποία δεν είναι κρατικά, γιατί το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν είναι δημόσιο, είναι κρατικό πανεπιστήμιο. Είναι λίγο διαφορετικό από αυτό».

Για τις ιδιωτικοποιήσεις γενικότερα

«Στις ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να έχουμε μια κατεύθυνση, δηλαδή, εκείνο που λείπει γενικότερα στη χώρα νομίζω, είναι μια αίσθηση κατεύθυνσης πού θέλει να πάει. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι πρέπει να αποφασίσουμε ότι αν είναι να γυρίσει το καράβι – που δεν θα γυρίσει ούτε σε ένα, πρέπει να σας το πω αυτό, ούτε σε δύο χρόνια, θέλει μια πενταετία-δεκαετία για να γυρίσουμε κανονικά… Επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι επιστροφή στο παρελθόν, είναι να πάμε σε μια κανονικότητα, η οποία δεν υπήρξε ποτέ στη χώρα τα τελευταία τις τελευταίες δεκαετίες. Επομένως, πρέπει η μεριμνά μας να είναι πώς θα ενισχύσουμε την παραγωγή, πώς θα ενισχύσουμε τις επενδύσεις, πώς θα φέρουμε κεφάλαια στη χώρα. Και με ιδιωτικοποιήσεις βεβαίως, οι οποίες θα είναι προς αμοιβαίο όφελος. Θα πρέπει η παραγωγή να είναι ελεύθερη σε ιδιώτες, είτε Έλληνες είτε ξένους, να την χρησιμοποιήσουν, να παράγουν. Δεν πρέπει δηλαδή να έχουμε μονοπώλια κρατικά στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών. Στα δίκτυα, είναι ένα άλλο θέμα. Τα δίκτυα, κατά την προσωπική μου γνώμη, πρέπει να μείνουν σε δημόσιο έλεγχο, γιατί τα δίκτυα δεν μπορούν να πάνε σε έναν επενδυτή που δεν ελέγχεται από το Δημόσιο, διότι το δίκτυο είναι εκείνο που έχει σημασία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk