Αντίθετος ο ΣΕΒ σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

Την ανάγκη ταχείας υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, εμφανίζεται αρνητικός στο ενδεχόμενο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

«Η χώρα έχει φθάσει σε σημείο καμπής. Η ελληνική οικονομία, παρόλη την αντίδραση και τις καθυστερήσεις, μετασχηματίζεται απελπιστικά αργά προς μία οικονομία της αγοράς» αναφέρει στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία ο ΣΕΒ, επισημαίνοντας την ανάγκη για επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Οι διεθνώς πιο εμπορεύσιμοι κλάδοι όπως η γεωργία, η μεταποίηση, τα logistics και ο τουρισμός, φαίνεται να αυξάνουν οριακά το μερίδιό τους στην απασχόληση, καθώς βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Χρειάζεται, όμως, να τρέξουμε!» αναφέρει.

«Η ταχεία υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να οδηγήσουμε την ελληνική οικονομία στην δεύτερη φάση της προσαρμογής (ανάκαμψη και δημιουργία ανταγωνιστικών και με καλές αμοιβές θέσεων εργασίας) και όχι να παραμείνουμε στη πρώτη φάση (ύφεση, ανεργία και ανέχεια, χωρίς επενδύσεις, με τους νέους στο εξωτερικό κ.ο.κ.).

»Στη σημερινή συγκυρία η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι μονόδρομος για την ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνικής ευημερίας» τονίζει ο ΣΕΒ.

Ο Σύνδεσμος εμφανίζεται αρνητικός στο ενδεχόμενο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, τονίζοντας ότι η σχετική συζήτηση «παραβλέπει την εμπειρία των τελευταίων 6 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων η υπερφορολόγηση οδήγησε συστηματικά σε καταστροφή θέσεων εργασίας, ανεργία και κοινωνική ανέχεια χωρίς να καταφέρνει να εξασφαλίσει τους υπεραισιόδοξους στόχους φορολογικών εσόδων».

«Η ταλαιπωρημένη αγορά εργασίας αδυνατεί, λόγω των υψηλότατων ασφαλιστικών εισφορών και φόρων να ανταμείψει όσους παράγουν, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της μισθωτής εργασίας. Από την κατάσταση αυτή ζημιώνονται η οικονομία, η κοινωνία αλλά και το κράτος – καθώς στο τέλος εισπράττει λιγότερα χρήματα» τονίζει.

Ο ΣΕΒ αναφέρει ένα παράδειγμα εργοδότη αύξησε τον μικτό μηνιαίο μισθό υπαλλήλου από τις 2.500 ευρώ στις 3.500 ευρώ. «Η αύξηση αυτή κόστισε 1.246 ευρώ στον εργοδότη, ο εργαζόμενος έλαβε επιπλέον καθαρές αποδοχές 396 ευρώ και το κράτος εισέπραξε επιπλέον έσοδο 850 ευρώ, δηλαδή το 68,2% της αύξησης πήγε στο κράτος» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk