Πριν από λίγες μέρες χιλιάδες Αθηναίοι έσπευσαν να καταγράψουν με τις κάμερες τους τις εντυπωσιακές χρωματικές εναλλαγές που είχε ο ουρανός εξαιτίας ενός ατμοσφαιρικού φαινομένου που σπάνια κάνει την εμφάνιση του στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Πριν από λίγες ώρες το ίδιο συνέβη και στο Κέιπ Τάουν με πιο δραματικό τρόπο όμως αφού ένα ατμοσφαιρικό φαινόμενο έκανε τους κατοίκους της νοτιοαφρικανικής πόλης να πιστέψουν ότι δέχονται εισβολή από… UFO. Στην πραγματικότητα οι «ιπτάμενοι δίσκοι» που έβλεπαν οι κάτοικοι στον ουρανό ήταν φακοειδή σύννεφα.

Τα νέφη
Το φακοειδές σύννεφο είναι ένα στατικό με σχήμα φακού νέφος που σχηματίζεται συνήθως σε μεγάλο ύψος, συνήθως ευθυγραμμισμένο κάθετα στην κατεύθυνση του ανέμου. Χωρίζεται σε κατηγορίες ανάλογα με το ύψος σε φακοειδείς στάσιμους υψισωρείτες (ACSL), φακοειδείς στάσιμους στρωματοσωρείτες (SCSL) και φακοειδείς στάσιμους θύσανους (CCSL).
Οταν σταθερός υγρός αέρας περνάει πάνω από ένα βουνό ή οροσειρά, μια σειρά από στάσιμα κύματα μπορεί να δημιουργηθούν στη μεριά του κατωφερή αέρα. Εάν η θερμοκρασία στην κορυφή των κυμάτων πέσει κοντά ή κάτω από την θερμοκρασία δρόσου, η υγρασία του αέρα συμπυκνώνεται και δημιουργούνται φακοειδή σύννεφα. Καθώς ο αέρας κινείται ξανά μέσα στο κύμα, το σύννεφο εξατμίζεται.