Ρέγκλινγκ: Πρώτα μεταρρυθμίσεις, μετά συζήτηση για ελάφρυνση χρέους

Τα κράτη-μέλη θα ελέγξουν την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της Ελλάδας και θα αποφασίσουν αν θα υπεισέλθουν σε συζητήσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση χρέους δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας την Τρίτη στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο ίδιος απέκλεισε, πάντως, ονομαστικό «κούρεμα» του χρέους. Σε ό,τι αφορά το ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα, παρέπεμψε στην αλλαγή συνθηκών της ΕΕ.

Τα κράτη μέλη θα ελέγξουν την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της Ελλάδας και θα αποφασίσουν αν θα υπεισέλθουν σε συζητήσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση χρέους δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, συνομιλώντας την Τρίτη με ευρωβουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπογράμμισε όμως πως ένα κούρεμα του ονομαστικού χρέους της Ελλάδας δεν βρίσκεται στα χαρτιά και ούτε το ΔΝΤ προτείνει κάτι τέτοιο. «Η γνώμη μου είναι πως κάτι τέτοιο δε χρειάζεται» σημείωσε.

«Η Ελλάδα ωφελείται ήδη σημαντικά με το να δανείζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τον ESM. Έχουμε ήδη καταβάλλει δάνεια ύψους 143 δισ. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 45% ολόκληρου του ελληνικού χρέους. Αυτό το κάναμε με πολύ ευνοϊκούς για την Ελλάδα όρους. Αυτά τα δάνεια έχουν χρόνο ωρίμανσης κατά μέσο όρο τα 32 χρόνια καθώς και ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο περίπου 1%, επειδή χρεώνουμε μόνο ένα χαμηλό κόστος για τη χρηματοδότηση» υπογράμμισε.

«Αυτοί οι γενναιόδωροι όροι δανεισμού συνεπάγονται την αποταμίευση μεγάλου ποσού χρημάτων κάθε χρόνο για τον ελληνικό προϋπολογισμό. Αυτά τα κέρδη -που οι οικονομολόγοι ονομάζουν «καθαρή παρούσα αξία»- είναι τόσο σημαντικά που ισοδυναμούν με ένα κούρεμα στην περίπτωση της Ελλάδας. Αν προσθέσει κανείς και όλους τους ευνοϊκούς όρους από τον επίσημο ευρωπαϊκό δανεισμό, το όφελος ισούται με ένα κούρεμα 50% για την Ελλάδα. Αλλά αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το κούρεμα ονομαστικού χρέους» πρόσθεσε.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως ο ESM θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω τους οικονομικούς όρους του προγράμματος, δεδομένου ότι η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις.

«Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να επιμηκύνουμε το χρόνο ωρίμανσης των δανείων και να μεταθέσουμε περαιτέρω χρονικά την επιβολή επιτοκίου» ανέφερε.

Για το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως δεν προβλέπεται κάποιος επίσημος ρόλος για το ΕΚ στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα στήριξης. «Για να αποκτήσει το ΕΚ επίσημο ρόλο, θα έπρεπε ο ESM να αλλάξει ριζικά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων που έχει. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν τα κράτη μέλη αποφασίσουν να ενσωματώσουν τον ESM στις Συνθήκες της ΕΕ» παρατήρησε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk