Internet στα αεροπλάνα πάνω από την Ευρώπη μέσω ΟΤΕ

Αποτελεί ένα από τα πλέον καινοτόμα πρότζεκτ στην Ευρώπη, για τις ανάγκες του οποίου ένωσαν τις δυνάμεις τους και συνεργάστηκαν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Γηραιάς Ηπείρου

Αποτελεί ένα από τα πλέον καινοτόμα πρότζεκτ στην Ευρώπη, για τις ανάγκες του οποίου ένωσαν τις δυνάμεις τους και συνεργάστηκαν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Γηραιάς Ηπείρου, και έχει ελληνικό «χρώμα». Το European Aviation Network, «καρπός» της σύμπραξης της Deutsche Telekom και της Inmarsat, το οποίο υπόσχεται ευρυζωνικό Internet τουλάχιστον στις μισές εμπορικές πτήσεις της Ευρώπης ως το 2019, υλοποιείται με τη βοήθεια του ΟΤΕ.
Συγκεκριμένα, το Κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών του ΟΤΕ στη Νεμέα θα αποτελέσει ένα κομβικό σημείο για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου, καθώς εκεί θα δημιουργηθεί ο επίγειος δορυφορικός σταθμός που θα παρέχει ευρυζωνικό διαδίκτυο στις πτήσεις πάνω από την Ευρώπη.
Πρόκειται για μια νέα, υβριδική τεχνολογία, η οποία θα συνδυάσει δορυφορικές επικοινωνίες και κινητά ευρυζωνικά δίκτυα νέας γενιάς LTE, και αναπτύσσεται στο πλαίσιο του European Aviation Network – EAN, με τη συνεργασία της Alcatel – Lucent και της Lufthansa.
Ο επίγειος δορυφορικός σταθμός που θα δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ στη Νεμέα θα «κουμπώσει» με τον νέο υπό κατασκευή δορυφόρο της Inmarsat, θα επικοινωνεί με τον τερματικό εξοπλισμό των αεροσκαφών (MSS) και θα εξασφαλίζει την αδιάλειπτη παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών στα αεροσκάφη. Σύμφωνα με τον Inmarsat, η ανάπτυξη του σταθμού στη Νεμέα θα αποτελέσει υποδομή-«κλειδί» για το European Aviation Network.
Γρήγορη ταχύτητα


Ο ΟΤΕ θα λειτουργήσει τις δορυφορικές εγκαταστάσεις και το κέντρο τηλεπικοινωνιών του προγράμματος. Το νέο σύστημα θα αποτελείται από κεραία 13 μέτρων που θα συνδέεται με τον δορυφόρο, ένα υποσύστημα ραδιοσυχνοτήτων και ένα δίκτυο που θα παρέχει ευρυζωνική πρόσβαση.
Η σύνδεση θα ενεργοποιείται όταν τα αεροπλάνα θα φθάνουν τα 10.000 πόδια και η συνολική χωρητικότητα του δικτύου θα ανέρχεται σε 50 Gbps, καλύπτοντας τους υψηλής κίνησης αεροδιαδρόμους της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε πτήσεις κοντινών και μεσαίων αποστάσεων.
Η ταχύτητα της σύνδεσης, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος, θα είναι αρκετά γρήγορη ώστε οι επιβάτες του αεροσκάφους να μπορούν να σερφάρουν στο Διαδίκτυο, να βλέπουν την ηλεκτρονική τους αλληλογραφία, αλλά ακόμη και να στριμάρουν βίντεο.
Μάλιστα, υπολογίζεται ότι το peak της κίνησης data θα φθάνει τα 75 Mbps ανά κυψέλη, σε όλη την περιοχή κάλυψης του δικτύου. Η σύνδεση εν πτήσει θα γίνεται μέσα από ειδικό τερματικό εξοπλισμό του αεροσκάφους που θα επιτρέπει την εναλλαγή μεταξύ των δορυφορικών και των επίγειων κινητών δικτύων.
Με το καινοτόμο σχήμα συνεργάζονται κορυφαίοι βιομηχανικοί παίκτες της Ευρώπης. Για λογαριασμό της Inmarsat, η Thales Alenia Space κατασκευάζει ειδικό δορυφόρο S-band, ενώ η Cobham SATCOM αναπτύσσει το δορυφορικό τερματικό. Στο πλαίσιο της συνεργασίας Inmarsat – Deutsche Telekom, θα δημιουργηθούν στην Ευρώπη περίπου 300 κέντρα LTE που θα συνδέονται με τον δορυφόρο και θα έχουν εμβέλεια 80 χλμ. – αντί 10 χλμ. των συμβατικών κεραιών 4G.
Η Lufthansa, η οποία θα αρχίσει να παρέχει δορυφορικό Internet από το 2016 μέσω της Inmarsat, θα ξεκινήσει πολιτικά το νέο πρόγραμμα το 2017 για λογαριασμό του European Aviation Network. Ως επικεφαλής της Star Alliance, θεωρείται από την αγορά ότι θα «τραβήξει» στο πρόγραμμα και άλλα μέλη της συμμαχίας, μόλις αυτό τεθεί σε κανονική λειτουργία.

Κέντρα «Νεμέα» και «Θερμοπύλαι»
Ολοκληρωμένες λύσεις για δορυφορικές υπηρεσίες

Ο ΟΤΕ παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις για δορυφορικές υπηρεσίες και μετάδοση οποιουδήποτε τύπου περιεχομένου, όπως δεδομένα, video ή τηλεφωνία, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ο όμιλος απευθύνεται στην παγκόσμια αγορά, όπως σε ραδιοτηλεοπτικούς παρόχους, κυβερνητικούς οργανισμούς, ναυτιλιακές εταιρείες, παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου και δορυφορικών υπηρεσιών, και αποτελεί πύλη προς την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ασία.
Αιχμή του δόρατος είναι τα κέντρα δορυφορικών επικοινωνιών «Νεμέα» και «Θερμοπύλαι», τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα σημαντικότερα κέντρα δορυφορικών επικοινωνιών (teleports) στην Ευρώπη. Τα δύο κέντρα του ΟΤΕ έχουν επιλεγεί από διεθνείς δορυφορικούς οργανισμούς και παρόχους δορυφορικών υπηρεσιών για την κάλυψη μεγάλων γεωγραφικών περιοχών, στις περιοχές συχνοτήτων Ka-band, Ku-band, C-band για τη μετάδοση τηλεοπτικού περιεχομένου, υπηρεσιών διεθνούς διασύνδεσης, υπηρεσιών φωνής και Διαδικτύου.
Η «Νεμέα» και οι «Θερμοπύλαι» παρέχουν εξειδικευμένες δορυφορικές υπηρεσίες, όπως τηλεμετρίας και ελέγχου δορυφόρων (Satellite Control Missions), διανομής ραδιοτηλεοπτικού περιεχομένου, δορυφορικής μετάδοσης για τροφοδοσία πομπών και αναμεταδοτών επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, υπηρεσίες διεθνούς τηλεφωνίας, υπηρεσίες διεθνούς διασύνδεσης και μεταφοράς δεδομένων, δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης και υπηρεσίες προς εξυπηρέτηση τηλεπικοινωνιακών αναγκών κυβερνητικών φορέων.
Η επίγεια υποδομή αποτελεί κατά 100% ιδιοκτησία του ΟΤΕ, συμπεριλαμβανομένων των δορυφορικών σταθμών, του δικτύου πρόσβασης και κορμού και των δακτυλίων οπτικών ινών. Τα κέντρα δορυφορικών επικοινωνιών διασυνδέονται με διεθνή σημεία παρουσίας της OTE Globe, μέσω προστατευόμενων διαδρομών οπτικών ινών. Ο ΟΤΕ διαθέτει σήμερα 22 επίγειους σταθμούς (κεραίες) C, Ka και Ku-Band και έναν μεγάλο αριθμό TVRO κεραιών για turnaround services.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΟΤΕ, η θέση των δύο κέντρων και η απόσταση μεταξύ τους τα καθιστούν ιδανική επιλογή για πελάτες με απαίτηση υψηλής διαθεσιμότητας, καθώς ανήκουν σε διαφορετικές περιοχές βροχόπτωσης, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στον όμιλο να έχει την επιλογή, ακόμη και προληπτικά, εναλλαγής δορυφορικής εκπομπής – για συγκεκριμένες υπηρεσίες και τροχιακές θέσεις – από το ένα site στο άλλο, σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk