Μοσκοβισί: Προϋπόθεση για την ανάκαμψη η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η αυστηρή τήρηση του προγράμματος, είπε ο Π.Μοσκοβισί παρουσιάζοντας τις προβλέψεις της Κομισιόν, που μιλούν μεν για διετή ύφεση στην Ελλάδα, αλλά ηπιότερη των αρχικών εκτιμήσεων. Η ανάκαμψη μπορεί να επιστρέψει από το β’ εξάμηνο του 2016 και να ισχυροποιηθεί το 2017, υπό όρους όμως, τόνισε ο Επίτροπος. Παράθυρο ελπίδας για μείωση των απαιτούμενων μέτρων το 2016, λόγω της καλύτερης δημοσιονομικής πορείας, άφησε άλλος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η αυστηρή τήρηση του προγράμματος, είπε ο Π.Μοσκοβισί παρουσιάζοντας τις προβλέψεις της Κομισιόν, που μιλούν μεν για διετή ύφεση στην Ελλάδα, αλλά ηπιότερη των αρχικών εκτιμήσεων. Η ανάκαμψη μπορεί να επιστρέψει από το β’ εξάμηνο του 2016 και να ισχυροποιηθεί το 2017, υπό όρους όμως, τόνισε ο Επίτροπος.

Χωρίς εφαρμογή του προγράμματος και τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων πχ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τα οικονομικά στοιχεία θα αλλάξουν άρδην και κατ’ επέκταση οι προβλέψεις όχι μόνο δεν θα επαληθευτούν αλλά θα πρέπει να αναθεωρηθούν επί τα χείρω.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν στο κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία «τα ανοδικά ρίσκα στην προοπτική ανάπτυξης σχετίζονται με τον διακανονισμό των καθυστερούμενων οφειλών του Δημοσίου και στην πλήρη απορρόφηση των διαρθρωτικών κεφαλαίων της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους. Τα πτωτικά ρίσκα περιλαμβάνουν την αποτυχία επαρκούς ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα εντός του συμφωνημένου χρονικού πλαισίου, ή της πλήρους εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, που θα υπονόμευε τις προοπτικές ανάπτυξης».

Πάντως, παράθυρο ελπίδας για μείωση των απαιτούμενων μέτρων το 2016, λόγω της καλύτερης δημοσιονομικής πορείας φέτος, άφησε και άλλος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι και τα στοιχεία για το ύψος του χρέους θα είναι βελτιωμένα εάν δεν χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους τα προβλεπόμενα στο πρόγραμμα (ήτοι 25 δισ. ευρώ) για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πρέπει να υπάρξει θετική απόφαση στο Eurogroup

Στα βήματα που πρέπει να γίνουν εστίασε ο Π.Μοσκοβισί παρουσιάζοντας τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, επαναλαμβάνοντας τη σημασία ύπαρξης θετικής απόφασης στο Eurogroup της Δευτέρας.

Όπως είπε, θα πρέπει να γίνουν τα πρώτα βασικά βήματα, να εφαρμοστεί το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων και να υπάρξει θετική απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα την ερχόμενη Δευτέρα. Η θετική προσπάθεια της Ελλάδας θα πρέπει να συνεχιστεί με την εφαρμογή του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων, πρόσθεσε.

Ο κ. Μοσκοβισί, σημείωσε το γεγονός ότι οι προβλέψεις της Επιτροπής για την οικονομική ύφεση στην Ελλάδα είναι σχετικά βελτιωμένες. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τον Αύγουστο οι προβλέψεις της Επιτροπής για την συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας ήταν υψηλότερες κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Ο ίδιος, τόνισε ότι η ελληνική οικονομία το 2015 βρίσκεται σε ύφεση, αλλά έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει. Όπως είπε, το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η Επιτροπή προβλέπει ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία θα γίνει πιο ισχυρή το 2017.

Ωστόσο, ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk