Εντονη η εξωστρέφεια του κατασκευαστικού κλάδου

Την έντονη εξωστρέφεια που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός κατασκευαστικός κλάδος επισημαίνει σε επιστολή του προς τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ).

Την έντονη εξωστρέφεια που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός κατασκευαστικός κλάδος επισημαίνει σε επιστολή του προς τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ).

Στην επιστολή του Συνδέσμου, η οποία εστάλη με αφορμή σχετικές δηλώσεις που έγιναν από τον κ. Μάρδα τις προηγούμενες ημέρες, τονίζεται ότι ο ελληνικός κατασκευαστικός κλάδος επεκτάθηκε και επεκτείνεται συνεχώς στο εξωτερικό.

Όπως αναφέρει ο ΣΤΕΑΤ, στον οποίο ανήκουν οι μεγαλύτερες εργοληπτικές επιχειρήσεις της χώρας (με τα ανώτερα πτυχία 6ης και 7ης τάξης), τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν πως το 2014 το εισαχθέν συνάλλαγμα από κατασκευαστικές υπηρεσίες έφτασε τα 845,3 εκατ. ευρώ, σχεδόν τριπλάσιο δηλαδή από το συνάλλαγμα που ήρθε την ίδια χρονιά στη χώρα από εξαγωγές λαδιού (231 εκατ. ευρώ) και διπλάσιο από εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων (324,5 εκατ. ευρώ εξαγωγές τυριών και 111,9 εκατ. ευρώ εξαγωγές γιαουρτιού).

Η ανάδειξη του κατασκευαστικού τομέα σε πρωταγωνιστικό εξαγωγικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία πενταετία είναι πραγματικός άθλος, αναφέρει ο ΣΤΕΑΤ, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε:

Σε συνθήκες βαθύτατης οικονομικής ύφεσης

Με συσσωρευμένες ζημίες του κλάδου άνω του 1 δισ. ευρώ

Με τις ελληνικές τράπεζες σε αδυναμία να παρέχουν υποστήριξη

Απέναντι σε ξένους ανταγωνιστές πολλαπλάσιου μεγέθους

Χωρίς την αναγκαία και εύλογη υποστήριξη που οι τελευταίοι απολαμβάνουν από τις κυβερνήσεις των χωρών τους στην εξαγωγική προσπάθεια

Και παρότι το Δημόσιο καθυστερεί πληρωμές και επιστροφές προς τον κλάδο που ισούνται ή και ξεπερνούν τα έσοδά του από τις εξαγωγές

Ο κατασκευαστικός κλάδος είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη χώρα, με περίπου 150.000 εργαζόμενους, ενώ για κάθε δική του θέση εργασίας δημιουργεί στην οικονομία άλλες τρεις (3) και για κάθε ένα ευρώ δικής του δραστηριότητας δίνει το μισό και πλέον πίσω στο δημόσιο σε φόρους και εισφορές.

Ο ΣΤΕΑΤ εκτιμά ότι ο κατασκευαστικός κλάδος, παρά το μικρό σχετικά μέγεθος των ελληνικών εταιρειών σε σχέση με τους κολοσσούς της διεθνούς κατασκευαστικής αγοράς, θα επιτύχει πολύ περισσότερα στην εξαγωγική του προσπάθεια, στον βαθμό που θα τύχει, επιτέλους, της αναγκαίας ουσιαστικής αρωγής και στήριξης της Πολιτείας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk