Κυβερνητικό ρίσκο με τον φόρο στο ΚΙΝΟ

Η αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει ισοδύναμα ώστε να αποσοβηθεί η εφαρμογή ΦΠΑ 23%

Η αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει ισοδύναμα ώστε να αποσοβηθεί η εφαρμογή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση φαίνεται πως «αγγίζει» τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και ειδικότερα το πιο δημοφιλές παιχνίδι του – παρατηρείται η μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών σε σχέση με άλλα παιχνίδια του οργανισμού -, το ΚΙΝΟ.
Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να αυξηθεί η τιμή της στήλης από 50 λεπτά του ευρώ σε 55 λεπτά και αυτά τα 5 λεπτά της διαφοράς να πηγαίνουν κατευθείαν στα δημόσια ταμεία.
Η συλλογιστική είναι απλή: το 2014 συμπληρώθηκαν 4,1 δισεκατομμύρια στήλες του παιχνιδιού ΚΙΝΟ. Αν συμπληρωθούν τόσες στήλες και το 2016 επί 0,05 λεπτά φόρο, αυτό μας κάνει 205 εκατ. ευρώ.
Υπάρχουν όμως αστάθμητοι παράγοντες που ενδεχομένως να αποτελέσουν σημαντικό εμπόδιο τόσο στην επίτευξη του παραπάνω ποσού όσο και στην καθαυτή υλοποίηση του νέου αυτού φόρου:
α) Θεωρείται από τους αναλυτές σχεδόν σίγουρο ότι το 2015 ο αριθμός των στηλών του ΚΙΝΟ λόγω της ύφεσης της οικονομίας και την επιβολή των capital controls θα είναι κάτω από τα 4 δισ. στήλες, κοντά στα 3,9 δισ. στήλες. Με δεδομένο ότι και το 2016 η οικονομία, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, θα έχει αρνητικό πρόσημο ανάπτυξης, ο υπολογισμός της κυβέρνησης για 205 εκατ. είναι δύσκολο να επαληθευτεί.
β) Από το 2013 ο ΟΠΑΠ είναι ιδιωτική επιχείρηση. Η μεταβίβαση σε ιδιώτες συνοδεύτηκε και από ρήτρες που καθορίζουν τη φορολογική μεταχείριση του οργανισμού. Υπενθυμίζεται πως τότε επιβλήθηκε φόρος 30% στα μεικτά κέρδη του οργανισμού, τα οποία προκύπτουν από τον τζίρο των παιχνιδιών αν αφαιρεθούν τα κέρδη των νικητών. Είναι ο μεγαλύτερος φόρος στην Ευρώπη στα τυχερά παιχνίδια. Ο ΟΠΑΠ το 2013 και το 2014 πλήρωσε συνολικά για φόρο στα μεικτά κέρδη και φόρο εισοδήματος τα ποσά των 530 εκατ. ευρώ και 570 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Εκτιμάται ότι η διοίκηση της Emma Delta, που ελέγχει το 33% του ΟΠΑΠ, δεν θα καθήσει με σταυρωμένα χέρια σε μια τέτοια επιβολή φόρου και θα κινηθεί νομικά.
γ) Υπάρχει ήδη μεγάλη αντίδραση από τους 4.500 συνεργαζόμενους πράκτορες του ΟΠΑΠ καθώς ο επικείμενος αυτός φόρος «χτυπά» απευθείας τον παίκτη και ο κίνδυνος μείωσης των στηλών που θα συμπληρωθούν είναι ορατός. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως καταγγέλλουν, εκτός από τον δικό τους τζίρο, θα μειωθούν τα μεικτά κέρδη του οργανισμού και τα έσοδα από τη φορολόγηση του 30% θα είναι λιγότερα για το κράτος, με αποτέλεσμα το ισοδύναμο αυτό να μη λειτουργήσει. Τον κίνδυνο μείωσης των στηλών του ΚΙΝΟ εξαιτίας του φόρου επισημαίνουν στις εκθέσεις τους και τα τμήματα αναλύσεων χρηματιστηριακών εταιρειών.
Από τον ΟΠΑΠ δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση. Ηδη μετρούν απώλειες από το πάγωμα του project των VLTs εξαιτίας της αιφνίδιας αλλαγής του κανονισμού εγκατάστασης των παιγνιομηχανών. Μια πρωτοβουλία του νέου προέδρου της Επιτροπής Παιγνίων κ. Αντώνη Στεργιώτη που στερεί έσοδα από τον ΟΠΑΠ αλλά κυρίως 226 εκατ. ευρώ προϋπολογισθέντες φόρους από το κράτος το 2016 και βεβαίως 10.000 θέσεις εργασίας ανά την Ελλάδα.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk