Στην αθέτηση πληρωμών για δανειακές υποχρεώσεις της προχώρησε η ελληνικών συμφερόντων Globo, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, λίγες μόλις ημέρες έπειτα από την αποκάλυψη ότι η εισηγμένη χειραγωγούσε τα οικονομικά της στοιχεία.

Η Globo, η οποία ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1997 από τον κ. Κωστή Παπαδημητρακόπουλο και θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα ως πρότυπο καινοτομίας και εξωστρέφειας, γνωστοποίησε στις χρηματιστηριακές αρχές του Σίτι επιστολή του κύριου δανειστή της, με την οποία της κοινοποιήθηκε ότι έχουν καταγραφεί «ένα ή περισσότερα» περιστατικά αθέτησης πληρωμών (default) και ότι η τράπεζα εξετάζει την απάντησή της.

Σημειωτέον ότι λίγες ημέρες προτού ο κ. Παπαδημητρακόπουλος παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας, είχε προβεί σε πώληση των 2/3 των μετοχών που διέθετε στην Globo και είχε ενεχυριάσει εκατομμύρια μετοχές για προσωπικό του δάνειο.

Οι υποχρεώσεις του ομίλου της Globo ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι σημαντικότερες είναι δάνειο ύψους 25 εκατ. ευρώ από την Barclays Bank και άλλο δάνειο, μετατρέψιμο σε μετοχές, ύψους 3,3 εκατ. λιρών από την Eurobank Cyprus και την KBC Securities, το οποίο γνωστοποιήθηκε στις Χρηματιστηριακές Αρχές της Κύπρου. Σύμφωνα με κύκλους του Σίτι, στην Barclays έχει συσταθεί επιτροπή εσωτερικού ελέγχου που θα ερευνήσει την δανειακή σύμβαση της τράπεζας με την Globo –και όχι μόνο.

Παράλληλα, παραιτήθηκαν από την Globo PLC τα διευθυντικά της στελέχη Gavin Burnell και Lorraine Young. Επίσης, η RBC Europe Limited παραιτήθηκε από σύμβουλος έκδοσης μετοχών και Broker της Globo, και σύμφωνα με τους χρηματιστηριακούς κανονισμούς του Λονδίνου, εάν δεν οριστεί νέος σύμβουλος σε διάστημα ενός μήνα, οι μετοχές της εταιρίας θα αποσυρθούν από το ταμπλό του ΑΙΜ.

Η Globο, όπως αναφέρει, συνεχίζει να εργάζεται με όλα τα συναρμόδια μέρη, δηλαδή τις χρηματιστηριακές και οικονομικές αρχές του Λονδίνου, προκειμένου να ξεκαθαριστεί η πραγματική οικονομική κατάσταση της εταιρίας. Μάλιστα, σημειώνει ότι τελεί εν γνώσει της υποχρέωσης καταβολής πλήθους πληρωμών τις επόμενες εβδομάδες. Έτσι, το μέγα ερωτηματικό που τίθεται στο Λονδίνο είναι εάν υπάρχουν τελικά στο ταμείο της εταιρίας τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα των 104 εκατ. ευρώ που αναφέρονται στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις της Globo.

Σύμφωνα με το «Citywire», θέσεις στην εταιρία διατηρούν πολλοί διευθυντές επενδυτικών εταιριών όπως Royal London UK Smaller Companies, Royal London UK Growth fund, Royal London UK Equity fund, JPMorgan Europe Strategic Value, Standard Life Investments UK Opportunities, Legal & General UK Alpha κλπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διευθυντής Legal & General UK Alpha, Richard Penny προχώρησε σε διαγραφή επένδυσης 2 εκατ. λιρών που είχε κάνει στις μετοχές της Globo, καθώς εκτιμά ότι η εισηγμένη εταιρία θα τεθεί σε εκκαθάριση, ενώ προβλέπει ότι επίκεινται προσφυγές που θα απορροφήσουν την όποια ρευστότητα υπάρχει στα ταμεία της εταιρίας. Ο Penny παραδέχθηκε ότι περιπτώσεις σαν την Globo είναι σπάνιες κι εμφανίζονται κάθε πέντε χρόνια, καθώς τα ελεγμένα –από ορκωτούς ελεγκτές – οικονομικά στοιχεία αποτελούν βάση για την λήψη επενδυτικών αποφάσεων.

Οι μεγαλύτεροι μέτοχοι αυτή τη στιγμή είναι ο κ. Παπαδημητρακόπουλος (7,42%), η Hargreaves Lansdown Asset Mgt (6.67%), η Forum Venture Capital GmbH (6%), η TD Direct Investing (5,5%), η Forum European Smallcaps GmbH (5%) και η Barclays Wealth (4,7%).

Το «ξήλωμα» του πουλόβερ της Globo ξεκίνησε έπειτα από έκθεση του αμερικανικού hedge fund «Quintessential Capital», το οποίο ειδικεύεται στο short-selling και υποστηρίζει ότι η εταιρία πραγματοποιούσε πλασματικές πωλήσεις σε εταιρία –κελύφη, τις οποίες ουσιαστικά ελέγχει.

Στην αγορά της πληροφορικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, η υπόθεση της Globo παραπέμπει στο σκάνδαλο της Velti, της πρώτης ελληνικών συμφερόντων τεχνολογικής εταιρίας που εντάχθηκε στο χρηματιστήριο Nasdaq και στη συνέχεια κατέρρευσε, όταν αποκαλύφθηκε ότι ένα μεγάλο κομμάτι του κύκλου εργασιών της αφορούσε εικονικά τιμολόγια σε εταιρία –κελύφη.