Το Κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών του ΟΤΕ στη Νεμέα επέλεξε ο πάροχος κινητών δορυφορικών τηλεπικοινωνιών Inmarsat για τη δημιουργία του επίγειου δορυφορικού σταθμού που θα παρέχει ευρυζωνικό ίντερνετ στις πτήσεις πάνω από την Ευρώπη.
Η νέα αυτή υβριδική τεχνολογία, που θα συνδυάσει δορυφορικές επικοινωνίες και κινητά ευρυζωνικά δίκτυα LTE, αναπτύσσεται πια εμπορικά στο πλαίσιο του European Aviation Network-EAN, μίας πρωτοβουλίας μεταξύ Inmarsat και Deutsche Telekom που φιλοδοξεί να εγκαταστήσει ίντερνετ στα μισά αεροσκάφη της Ευρώπης ως το 2020.
Ο επίγειος δορυφορικός σταθμός θα «κουμπώσει» με τον νέο υπό κατασκευή δορυφόρο του Inmarsat, θα επικοινωνεί με τον τερματικό εξοπλισμό των αεροσκαφών (MSS) και θα εξασφαλίζει την αδιάλειπτη παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών στα αεροσκάφη. Η σύνδεση θα ενεργοποιείται όταν τα αεροπλάνα θα φτάνουν ύψος 10 χιλιάδων ποδών.
Η συνολική χωρητικότητα του δικτύου ανέρχεται σε 50 Gbps. Τα πλεονεκτήματα του συστήματος είναι, σύμφωνα με το European Aviation Network, ότι το ίδιο φάσμα μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί από παρακείμενες κυψέλες (τρεις ανά σημεία), οι κυψέλες θα μπορούν να πολλαπλασιαστούν βάσει της ζήτησης χωρίς περαιτέρω κόστος, ενώ θα υπάρχει σημαντική χωρητικότητα δικτύου ανά αεροσκάφος, καθώς το «peak» της κίνησης των δεδομένων εκτιμάται σε 75Mbps ανά κυψέλη, σε όλη την περιοχή κάλυψης του δικτύου.
Σύμφωνα με τον Inmarsat, η ανάπτυξη του σταθμού στη Νεμέα θα αποτελέσει υποδομή-κλειδί για το European Aviation Network, το οποίο παρουσιάστηκε από την εταιρεία προ μηνός ως η πρώτη λύση στην Ευρώπη για επιβατικές πτήσεις που συνδυάζει προηγμένη δορυφορική τεχνολογία και κινητά ευρυζωνικά δίκτυα LTE.
Ειδικός εξοπλισμός του αεροσκάφους θα επιτρέπει την εναλλαγή μεταξύ των δορυφορικών και των επίγειων δικτύων, κάτι που θα επιτρέψει στις αεροπορικές εταιρείες να προσφέρουν ευρυζωνική σύνδεση στις υψηλής κίνησης αεροδιαδρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για λογαριασμό της Inmarsat, η Thales Alenia Space αναπτύσσει τον εξελιγμένο δορυφόρο κατηγορίας S-band satellite, ενώ η Cobham SATCOM θα δημιουργήσει το δορυφορικό τερματικό. Ο ΟΤΕ θα λειτουργήσει τις δορυφορικές εγκαταστάσεις και το κέντρο τηλεπικοινωνιών, το οποίο παράλληλα φιλοξενεί από το 2012 τον σταθμό δορυφορικής πρόσβασης της Inmarsat Ka-band Global Xpress (GX). Το νέο σύστημα θα αποτελείται από κεραία 13 μέτρων που θα συνδέεται με τον δορυφόρο, ένα υποσύστημα ραδιοσυχνοτήτων και ένα δίκτυο που θα παρέχει ευρυζωνική πρόσβαση.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Inmarsat και του ομίλου Deutsche Telekom, ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος θα δημιουργήσει συνολικά στην Ευρώπη περίπου 300 κέντρα LTE που θα συνδέονται με τον δορυφόρο.
«Το European Aviation Network είναι ένα σημαντικό έργο για τον Inmarsat, την πολιτική αεροπορία, και την Ευρώπη. Η συμφωνία με τον Όμιλο ΟΤΕ για εγκατάσταση του δορυφορικού σταθμού πρόσβασης στη Νεμέα είναι ένα από τα ορόσημα αυτού του συναρπαστικού έργου. Ο όμιλος OTE μάς έχει ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητά του ως διαχειριστής του σταθμού δορυφορικής πρόσβασης Global Xpress στη Νεμέα. Με μεγάλη μας χαρά επεκτείνουμε την υπάρχουσα συνεργασία, που διασφαλίζει υψηλής διαθεσιμότητας επικοινωνία, καθώς και οικονομίες κλίμακας που επιτυγχάνονται με τις συνέργειες των δορυφορικών υπηρεσιών του Inmarsat, GX και EAN, από το ίδιο Κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών» δήλωσε ο πρόεδρος της Inmarsat Aviation κ. Leo Mondale.
«Με τη συγκεκριμένη συνεργασία ο όμιλος ΟΤΕ επιβεβαιώνει ότι, πέρα των παραδοσιακών δορυφορικών υπηρεσιών, υποστηρίζει πλέον αξιόπιστα σε διεθνές επίπεδο, την απαιτητική αγορά τεχνολογιών νέας γενιάς που απαιτούν υποδομές και υπηρεσίες εξαιρετικά υψηλών προδιαγραφών. Τα Κέντρα Δορυφορικών Επικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ στη Νεμέα και στις Θερμοπύλες είναι πλέον από τα σημαντικότερα της ευρύτερης περιοχής της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής και μπορούν να εξυπηρετήσουν τους σημαντικότερους δορυφορικούς οργανισμούς παγκοσμίως» σχολίασε ο chief operating officer του OTE κ. Ζαχαρίας Πιπερίδης.