Η επιχείρηση σαγήνης των Βρετανών ευρωσκεπτικιστών για την αποτροπή του Brexit κλιμακώνεται δύο χρόνια προτού διενεργηθεί το ανίερο δημοψήφισμα που υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους μέσα σε ένα κρεσέντο πολιτικού λαϊκισμού και ανευθυνότητας ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Η δημιουργία ενός γερμανο-βρετανικού άξονα προβάλλει ως στρατηγικής σημασίας εγχείρημα των Συντηρητικών για τον σκοπό αυτό. Και το Βερολίνο έχει κάθε συμφέρον, οικονομικό και πολιτικό, για να συμπράξει με το Λονδίνο.
«Οι οικονομίες της Βρετανίας και της Γερμανίας αποτελούν την πάλλουσα καρδιά της Ευρώπης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν φθάνοντας τη Δευτέρα στο Βερολίνο για συνομιλίες με το γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με θέμα «την ανασυγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ισχυροί σύμμαχοι
Ο Σόιμπλε, ακριβέστερα, τείνει χείρα βοηθείας στην Όσμπορν, ο οποίος έχει ex officio αναλάβει την πρωτοβουλία της επαναδιαπραγμάτευσης της θέσης της Βρετανίας στην ΕΕ –ένας επανακαθορισμός ρόλων και στόχων που ελπίζεται ότι θα κατασιγάσει το μένος των υπερεθνικιστών του Συντηρητικού Κόμματος κατά προτεραιότητα, που βλέπουν το «Continent» σαν ένα συνονθύλευμα από ενοχλητικούς μακροσυγγενείς που όχι μόνο ζητούν διαρκώς δανεικά κι αγύριστα, αλλά ανακατεύονται και στα του οίκου τους.
Για να μη διαρραγούν οι σχέσεις με τους «μακροσυγγενείς» θα πρέπει αυτοί που ζητούν τα λεφτά να συμφωνήσουν σε κάποιες αλλαγές. Έστω και «δήθεν» αλλαγές. Διότι το ζήτημα εν προκειμένω είναι επικοινωνιακό: να πειστούν δηλαδή οι Βρετανοί υπερεθνικιστές ότι οι εταίροι-μακροσυγγενείς της ΕΕ δεν απειλούν την βρετανικότητά τους. Η Γερμανία, ασφαλώς, δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των εταίρων που ζητούν λεφτά. Είναι η ισχυρότερη όλων των «μακροσυγγενών». Οικονομικά και εσχάτως και πολιτικά. Γι’ αυτό και ο γερμανοβρετανικός άξονας θα οικοδομηθεί επί τη βάσει της ισότητας και των κοινών συμφερόντων.
«Μαζί η Βρετανία και η Γερμανία συγκροτούμε την τρίτη σε μέγεθος οικονομία του πλανήτη, μετά την αμερικανική και την κινεζική. Και μετά το τέλος της κρίσης συνεισφέρουμε κατά τα δύο τρίτα στη διαμόρφωση του ΑΕΠ του συνόλου των 28 κρατών-μελών της ΕΕ», είπε ο Όσμπορν επεξηγώντας τον όρο «πάλλουσα καρδιά» της Ευρώπης.
Τι ζητούν οι Βρετανοί
Με τέτοια φρασεολογία εκ μέρους του βρετανού υπουργού το κλίμα εγκαρδιότητας πρέπει να θεωρείται δεδομένο στο δείπνο που θα έχει το βράδυ της Δευτέρας με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η εξασφάλιση της γερμανικής υποστήριξης είναι σημαντική για την επιτυχία των βρετανικών προσπαθειών να εξασφαλίσουν αλλαγές σε καίριους τομείς των ευρωπαϊκών λειτουργιών», μετέδιδε το μεσημέρι της Δευτέρας το BBC.
Οι καίριοι αυτοί τομείς είναι τέσσερις: η εξασφάλιση μιας εξαίρεσης (της βρετανικής ασφαλώς) από την αρχή της διαρκώς στενότερης ένωσης των κρατών-μελών, η προστασία των δικαίων των μελών της ΕΕ που δεν μετέχουν στην Ευρωζώνη, η ανάκτηση περισσοτέρων εξουσιών από τα εθνικά Κοινοβούλια και η αναθεώρηση των ισχυόντων κανόνων που διέπουν τη μετανάστευση.
Τα αιτήματα της Βρετανίας τα διατύπωσε ο ίδιος ο Κάμερον πιστεύοντας ότι αν εξασφαλίσει την υποστήριξη των Ευρωπαίων σε αυτά θα πείσει τους ευρωσκεπτικιστές του κόμματός του να στηρίξουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ ή τουλάχιστον να απόσχουν από το δημοψήφισμα που υποσχέθηκε να διενεργήσει έως τα τέλη του 2017.
Σημειωτέον ότι σε προσωπικό επίπεδο ο Κάμερον έχει εξασφαλίσει την συμφωνία της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και την κατ’ αρχήν συμπαράστασή της στην προώθηση των σχεδίων του. Και για πολιτικούς λόγους, αλλά και επειδή είναι… πολλά τα λεφτά!
Σημειωτέον ότι σε προσωπικό επίπεδο ο Κάμερον έχει εξασφαλίσει την συμφωνία της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και την κατ’ αρχήν συμπαράστασή της στην προώθηση των σχεδίων του. Και για πολιτικούς λόγους, αλλά και επειδή είναι… πολλά τα λεφτά!
It’s the economy, stupid
Πέρα από τους εθνικισμούς των Βρετανών νοσταλγών ενός ένδοξου πλην μακρινού κι ανεπανάληπτου αυτοκρατορικού παρελθόντος, τα συμφέροντα για την αποτροπή ενός Brexit είναι τεράστια. Και ασφαλώς αμοιβαία –και της Βρετανίας δηλαδή και της ΕΕ και κατά συνέπεια της μεγαλύτερης οικονομίας της, που είναι η γερμανική. Δεν είναι τυχαίο το ότι την Τρίτη το πρωί ο Τζορτζ Όσμπορν, έπειτα από επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει σε εργοστάσιο της Siemens στο Βερολίνο, θα απευθύνει χαιρετισμό από το βήμα της ετήσιας Συνδιάσκεψης της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών.
Όπως σημειώνει το BBC, τον περασμένο Μάιο το γερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο είχε προειδοποιήσει ότι μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα ήταν «καταστροφική και για τις δύο χώρες». Ο Φόλκερ Τράιερ, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Επιμελητηρίου, δήλωσε τη Δευτέρα στο βρετανικό δίκτυο Μέσων Ενημέρωσης ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της Γερμανίας είναι «έκπληκτος» με την προοπτική διοργάνωσης ενός δημοψηφίσματος στη Βρετανία με το ερώτημα της παραμονής ή όχι στην ΕΕ.
Από την άλλη πλευρά και ο βρετανικός βιομηχανικός και εν γένει επιχειρηματικός κόσμος έχει επανειλημμένως σημειώσει τα οικονομικά οφέλη της παραμονής της χώρας στην ΕΕ. «Το αστείο με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ παρατράβηξε», τόνιζαν τον περασμένο Μάιο με ανοικτή επιστολή τους στην βρετανική εφημερίδα «The Independent» 19 κορυφαίοι Βρετανοί επιχειρηματίες μεταξύ των οποίων ο Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin, ο Νάιτζελ Σέινγουολντ της Shell, τραπεζίτες του Σίτι και πολλοί πρώην πρόεδροι της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών.
Οι προτάσεις Κάμερον για την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανόνων θα τεθούν για πρώτη φορά επί τάπητος στη σύνοδο κορυφής των «28» στις Βρυξέλλες, στα τέλη Δεκεμβρίου. Και, όπως έχει διευκρινίσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, «οι Ευρωπαίοι ηγέτες περιμένουν συγκεκριμένες προτάσεις από το Λονδίνο», διότι «χρειάζονται δύο για να χορέψεις τανγκό».