Τους πρώτους εννέα μήνες του 2015 υπάρχει ένας κλάδος της οικονομίας που εμφανίζει αύξηση εργασιών της τάξης του 15%. Υψηλό ποσοστό, αν αναλογιστεί κανείς το μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας που χαρακτηρίζεται από την ύφεση και την ανεργία.
Πρόκειται για τον κλάδο των κινηματογραφικών αιθουσών που δείχνει να ανακάμπτει, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες που τον οδήγησαν σε συρρίκνωση τα τελευταία χρόνια, όπως η μείωση της κατανάλωσης και η πειρατεία, δεν έχουν μεταβληθεί.

«Ο κόσμος αντελήφθη ότι το προϊόν είναι τίμιο και καθόλου ακριβό για αυτό που προσφέρει»
επισημαίνουν παράγοντες του χώρου δίνοντας τη δική τους ερμηνεία στη διαφαινόμενη αύξηση των εισιτηρίων για το 2015.
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι ως το τέλος του έτους θα έχουν κοπεί πάνω από 9 εκατ. εισιτήρια, όταν πέρυσι το αντίστοιχο νούμερο ήταν κοντά στα 8 εκατ. εισιτήρια.
Σε αυτή τη συγκυρία, οι δύο από τους τρεις μεγάλους παίκτες του κλάδου αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους προσδοκώντας σε πρώτη φάση να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην αγορά και αργότερα –αν το επιτρέψουν οι συνθήκες –να διευρύνουν τον αριθμό των αιθουσών που εκμεταλλεύονται με τη δημιουργία νέων.
Ιδρυση νέας εταιρείας


Ο λόγος για την κοινή εταιρεία (joint venture) που ίδρυσαν πριν από λίγες ημέρες η Ster Cinemas, θυγατρική της εισηγμένης Audiovisual του ομίλου Βαρδινογιάννη, και η Odeon του κ. Εμμ. Κρεζία. Η επωνυμία της νέας εταιρείας θα είναι Entertainment Management Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης Κινηματογραφικών Αιθουσών ΑΕ και θα έχει τον διακριτικό τίτλο ODEON ENTERTAINMENT AE.
Η κοινή ανώνυμη εταιρεία έχει ως σκοπό την εκμετάλλευση κινηματογραφικών αιθουσών και κάθε συμβαλλόμενο μέρος συμμετέχει σε αυτήν με ποσοστό 50%. Βεβαίως, για την υλοποίηση της παραπάνω συμφωνίας θα πρέπει να ληφθεί το πράσινο φως και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Οικονομίες κλίμακος


Η νέα εταιρεία θα εκμεταλλεύεται σε όλη την επικράτεια 90 αίθουσες και θα είναι το αντίπαλο δέος της εταιρείας Village που έχει στην κατοχή της σήμερα περίπου 80 αίθουσες και αποτελεί τον leader του κλάδου.
Πρόκειται για μια μάχη αμιγώς ελληνικών συμφερόντων με την εμπλοκή μεγάλων επιχειρηματικών ονομάτων, αφού ως γνωστόν η Village από το 2009 έχει περάσει στον έλεγχο του κ. Δημήτρη Κοντομηνά.

Από τη συμμαχία αυτή θα προκύψουν οικονομίες κλίμακος στη λειτουργία των κινηματογράφων και με την αυξημένη διαπραγματευτική ικανότητα που θα έχει το νέο σχήμα εκτιμάται ότι θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τα κόστη του. Μόνο οι προμήθειες για αναψυκτικά και ποπ κορν που θα γίνονται σε μια βάση 90 αιθουσών και όχι ξεχωριστά για Odeon και Ster δημιουργεί προσδοκίες για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Παράλληλα, όπως αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Audiovisual κ. Απόστολος Βούλγαρης, στο τέλος Νοεμβρίου θα επαναλειτουργήσουν οι τρεις αίθουσες ODEON στο Μαρούσι απέναντι από το άλσος Συγγρού.

Από το 1996


Ο κλάδος των πολυκινηματογράφων (multiplex) εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1996 όταν η αυστραλιανή Village Roadshow σε συνεργασία με τον όμιλο Βαρδινογιάννη επένδυσε στον νέο αυτόν τρόπο ψυχαγωγίας, αν και το 2002 ο ελληνικός όμιλος αποχώρησε από το σχήμα για να δημιουργήσει τη δική του αλυσίδα Ster Cinemas. To μακρινό 1996 ήταν η εποχή που η κινηματογραφική αγορά έπνεε τα λοίσθια καθώς η ιδιωτική τηλεόραση, το video και η πειρατεία είχαν απομακρύνει το κοινό από τις αίθουσες προβολής.
Οι «σινεμάδες» ο ένας μετά τον άλλο έκλειναν και η παρουσία της Village με τους πολυκινηματογράφους έδωσε τη χαριστική βολή σε αρκετούς από αυτούς. Κατά γενική ομολογία η έλευσή της όμως έδωσε νέα πνοή στο προϊόν, καθιέρωσε τους πολυκινηματογράφους και οδήγησε τους επιχειρηματίες της μιας αίθουσας να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις ώστε να ανακαινίσουν τους κινηματογράφους τους και να αναβαθμίσουν τα συστήματα εικόνας και ήχου.
Σημειώνεται πως τόσο η Audiovisual όσο και η Odeon δεν περιορίζονται στην εκμετάλλευση αιθουσών αλλά δραστηριοποιούνται με πολλές θυγατρικές στον ευρύτερο κλάδο της ψυχαγωγίας, όπως στη διανομή ταινιών, στην παραγωγή ταινιών, καθώς και στην αναπαραγωγή και διανομή ταινιών στο Video (DVD & BLU-RAY).
Σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα περίπου 360 κινηματογραφικές αίθουσες με τη μερίδα του λέοντος να έχουν τα multiplex.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ