Ο «καυτός» Δεκέμβρης των κεντρικών τραπεζών

«Καυτός» αναμένεται ο Δεκέμβριος για τις βασικές κεντρικές τράπεζες του πλανήτη καθώς η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζάνετ Γέλεν

«Καυτός» αναμένεται ο Δεκέμβριος για τις βασικές κεντρικές τράπεζες του πλανήτη καθώς η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζάνετ Γέλεν ενδέχεται να ανακοινώσει την πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων μετά και την παγκόσμια κρίση, την ώρα που ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι θα μειώνει τα ήδη αρνητικά επιτόκια καταθέσεων παράλληλα με τη διεύρυνση και την επέκταση του προγράμματος τυπώματος χρήματος.
Η Fed πλησιάζει πλέον σε μια ιστορική καμπή, με τις προσδοκίες της αγοράς που αναφέρουν ότι τον Δεκέμβριο αναμένεται μεταβολή της νομισματικής πολιτικής να έχουν αυξηθεί πέραν του 50%, αφότου η επικεφαλής της Fed έπειτα από μήνες διφορούμενων μηνυμάτων έκανε τις προηγούμενες ημέρες την πιο ξεκάθαρη δήλωση μέχρι στιγμής ότι είναι έτοιμη για δράση.
Ολα ανοιχτά


Παρά την επιβράδυνση που κατέγραψε η αμερικανική οικονομία το τρίτο τρίμηνο, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου τον Δεκέμβριο από τα μηδενικά επίπεδα στα οποία τα έχει μειώσει από την αρχή της παγκόσμιας κρίσης. Η ανάπτυξη παραμένει ακόμη ισχυρή ή τουλάχιστον αρκετά ισχυρή ώστε να μη χρειάζεται πλέον να παραμείνουν άλλο τα επιτόκια στα επίπεδα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανέφεραν αναλυτές της αγοράς. Οι οικονομολόγοι Dana Saporta και James Sweeney της Credit Suisse εκτιμούν μάλιστα ότι μετά τις επιθετικές δηλώσεις της Γέλεν η πόρτα για μια αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Δεκέμβριο είναι πλέον ανοιχτή. Αν δεν συμβεί κάτι ακραίο στις διεθνείς αγορές, τότε οι οικονομολόγοι της ελβετικής τράπεζας αναμένουν στις 16 Δεκεμβρίου η Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25%, μια εξέλιξη που αναμένεται να έχει παγκόσμια διάσταση.
Ερευνα


Οπως προκύπτει πάντως από έρευνα της Citigroup μεταξύ 532 κορυφαίων θεσμικών επενδυτών, αν και αναμένεται η Fed να κινηθεί γρήγορα, η άνοδος των επιτοκίων ωστόσο αναμένεται να είναι σταδιακή. Π.χ., οι περισσότεροι αναλυτές δεν αναμένουν πάνω από τρεις αυξήσεις (από 0,25% η καθεμιά) το 2016.
Την ίδια ώρα ο Mάριο Ντράγκι έδωσε σήμα για μείωση των επιτοκίων καταθέσεων αλλά και επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (τύπωμα χρήματος). Ο Guillaume Menuet, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη, και η ομάδα των οικονομολόγων της Citigroup σε σημείωμά τους εκτιμούν ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως να αυξήσει στις 3 Δεκεμβρίου το εύρος της ποσοτικής χαλάρωσης (προσθέτοντας 15 δισ. ευρώ στα 60 μηνιαίως σήμερα), επεκτείνοντας παράλληλα και τη χρονική διάρκεια του προγράμματος, το οποίο λήγει τον Σεπτέμβριο του 2016, ενδεχομένως ως και το 2017. Επιπροσθέτως, αναμένουν στις 3 Δεκεμβρίου η ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης σε -30 μονάδες βάσης, ενώ, αν και τα περιθώρια της Ευρωτράπεζας είναι για αρνητικά επιτόκια στις -0,50 μονάδες βάσης, θα κρατήσει κάποια περιθώρια ελιγμών για περισσότερη χαλάρωση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 ώστε να επανεκτιμηθεί η πραγματική ισοτιμία του ευρώ. Ο οικονομολόγος Reinhard Cluse της ελβετικής τράπεζας UBS προβλέπει τώρα ότι στις 3 Δεκεμβρίου ο Ντράγκι θα ανακοινώσει: πρώτον, παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (των 60 δισ. ευρώ μηνιαίως) για 3-6 μήνες μετά το πέρας της λήξης του (Σεπτέμβριος του 2016) και, δεύτερον, μείωση του αρνητικού επιτοκίου (-0,20% σήμερα) στις καταθέσεις που διατηρούν οι εμπορικές τράπεζες προκειμένου να στραφεί η διαθέσιμη ρευστότητα προς την πραγματική οικονομία κατά επιπλέον 10 μονάδες βάσης στις -30 μονάδες βάσης.
Ο οικονομολόγος Mark Wall της γερμανικής Deutsche Bank αναμένει επίσης ότι η ΕΚΤ θα επεκτείνει την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης στις 3 Δεκεμβρίου κατά έξι μήνες μειώνοντας παράλληλα κατά 10 μονάδες βάσης τα επιτόκια καταθέσεων. Η γερμανική τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη 1,5% εφέτος στην ευρωζώνη και 1,6% το 2016, με την ελληνική οικονομία να είναι και η μόνη σε, ήπια όμως, ύφεση, με τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ στο -0,5% εφέτος και στο -0,8% το 2008.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk