Εθνική Τράπεζα:Στα 434 εκατ. ευρώ τα κέρδη προ προβλέψεων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας που θα εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις του β΄ τριμήνου και στο οποίο συζητούνται τα αποτελέσματα των stress tests.

Σε 434 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 22% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, διαμορφώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του έτους τα κέρδη προ προβλέψεων του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας.

Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου ανήλθαν σε 974 εκατ. ευρώ κατά το δεύτερο τρίμηνο (+10,6% σε τριμηνιαία βάση), αντανακλώντας την ομαλοποίηση των μη οργανικών εσόδων.

Το δεύτερο τρίμηνο ανακοινώθηκαν ζημιές 1,6 δισ. ευρώ σε επίπεδο Ομίλου, αντανακλώντας την μη επαναλαμβανόμενη προσαρμογή των προβλέψεων

Οι καταθέσεις σε επίπεδο Ομίλου ανήλθαν σε 55,7 δισ. ευρώ ( – 7,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο) αντανακλώντας τις συνεχιζόμενες εκροές καταθέσεων στην Ελλάδα, λόγω της αυξανόμενης αβεβαιότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου που κορυφώθηκε τον Ιούνιο. Ωστόσο, οι εκροές εγχώριων καταθέσεων επιβραδύνθηκαν σε 3,6 δισ. ευρώ από 4,8 δισ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο. Μετά την επιβολή των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η τάση αναστράφηκε και η μεταβολή των καταθέσεων κινήθηκε σε θετικά επίπεδα κατά το τρίτο τρίμηνο.

Παρά τις εκροές καταθέσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο, η ΕΤΕ διατηρεί δείκτη Δανείων προς Καταθέσεις στα καλύτερα επίπεδα του κλάδου, ανερχόμενο σε 98% στην Ελλάδα και 108% σε επίπεδο Ομίλου.

Στην Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο τα κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν σημαντικά σε 210 εκατ. από 83 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο.

Η κερδοφορία των δραστηριοτήτων του Ομίλου στη ΝΑ Ευρώπη και τις λοιπές χώρες ανήλθε σε 6 εκατ. ευρώ από 17 εκατ. το Α’ τρίμηνο, λόγω ζημιών από χρηματιστηριακές πράξεις ύψους 3 εκατ. ευρώ κατά το

Β’ τρίμηνο έναντι κερδών ύψους 13 εκατ. ευρώ στο προηγούμενο τρίμηνο. Στην Τουρκία η Finansbannk παρουσίασε κέρδη προ προβλέψεων 547 εκατ. τουρκικές λίρες.

Σε δήλωση του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης αναφέρει:

«Η συνολική αξιολόγηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δίνει την ευκαιρία στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις συνέπειες της ύφεσης, την οποία διέρχεται η Ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος δεσμεύεται να επιτύχει δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, οι οποίοι θα αντανακλούν την στρατηγική της Τράπεζας να οδηγήσει την Ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Μετά τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης, η ΕΤΕ θα υποβάλει ένα σχέδιο κάλυψης κεφαλαιακών αναγκών στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ, στο οποίο θα περιγράφει τη στρατηγική κάλυψης της υστέρησης κεφαλαίων τόσο σύμφωνα με το βασικό σενάριο ύψους 1,6 δισ., όσο και τις πρόσθετες ανάγκες ύψους 3 δισ. ευρώ που απορρέουν από το δυσμενές σενάριο. Η ΕΤΕ προτίθεται να καλύψει την υστέρηση κεφαλαίων βάσει και των δύο σεναρίων με χρήση όσο το δυνατόν περισσότερο ιδιωτικών κεφαλαίων, καθώς και μέσω δικών της κεφαλαιακών ενεργειών, με στόχο να περιορίσει σημαντικά την ανάγκη για κρατική βοήθεια και την συνακόλουθη επιβάρυνση του Ελληνικού χρέους. Τα αποτελέσματα του Β’ τριμήνου καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα της ΕΤΕ εν μέσω ενός δυσμενούς λειτουργικού περιβάλλοντος, καθώς και τη στρατηγική τοποθέτηση της Τράπεζας, προκειμένου να αξιοποιήσει τις δυνατότητες ανάκαμψης της χώρας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης ρευστότητας, η Τράπεζα επωφελήθηκε από την κυρίαρχη θέση της στις εγχώριες καταθέσεις ταμιευτηρίου, οι οποίες έχουν δείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Παρά τις εγχώριες εκροές καταθέσεων τα τρία τελευταία τρίμηνα, η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να διατηρεί έναν υγιή δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 98% στην Ελλάδα. Η δυνατότητα άντλησης επιπλέον ρευστότητας από το Ευρωσύστημα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σε περίπου 8 δισ.ευρώ, αντιστοιχώντας στο ένα τέταρτον σχεδόν των εγχώριων καταθέσεων.

Αναφορικά με ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε μόλις 41 εκατ. ευρώ έναντι 336 εκατ. ευρώ κατά το Α’ τρίμηνο του 2015, αντανακλώντας τη επιτυχημένη διαχείριση απαιτήσεων λιανικής τραπεζικής και τις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων.

Σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων, ο Όμιλος παρουσίασε κέρδη προ προβλέψεων ύψους 434 εκατ., αυξημένα κατά 22% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου και παρά τη μη επαναλαμβανόμενη αύξηση των προβλέψεων κατά το Β’ τρίμηνο, ο δείκτης Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (CET 1) διαμορφώθηκε σε 9,5%, χωρίς να περιλαμβάνονται κεφαλαιακές δράσεις».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk