Και με ποιοτικά κριτήρια η αξιολόγηση των προσφορών για τον ΟΛΘ

Με βάση όχι μόνο οικονομικά, αλλά και ποιοτικά κριτήρια, θα γίνει η τελική αξιολόγηση των προσφορών για την απόκτηση ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ, ενώ ο προσδιορισμός του τιμήματος θα πραγματοποιηθεί υπό τον όρο υλοποίησης των επενδύσεων. Τα παραπάνω επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, στη διάρκεια επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη.

Με βάση όχι μόνο οικονομικά, αλλά και ποιοτικά κριτήρια, θα γίνει η τελική αξιολόγηση των προσφορών για την απόκτηση ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ), ενώ ο προσδιορισμός του τιμήματος θα πραγματοποιηθεί υπό τον όρο υλοποίησης των επενδύσεων.

Τα παραπάνω επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, στη διάρκεια επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με φορείς και συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της όλης διαδικασίας. Βάσει του χρονοδιαγράμματος, το αργότερο μέχρι τις αρχές Απριλίου αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ.

Ο κ. Πιτσιόρλας, που είχε διαδοχικές συναντήσεις με τη διοίκηση κι εργαζομένους της εταιρείας, καθώς και με φορείς της πόλης, τόνισε ακόμη ότι το γεγονός πως υπάρχουν οκτώ ενεργοί υποψήφιοι επενδυτές δείχνει τη σημασία που έχει το λιμάνι και λόγω της γεωγραφικής του θέσης.

Ειδική αναφορά έκανε στη Δημόσια Αρχή Λιμένος, η οποία, όπως είπε, θα θεσμοθετηθεί με νόμο πριν από την παραχώρηση, έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι δημόσιες λειτουργίες του λιμένος, καθώς και στην απόδοση ποσοστού 3,5% επί του τζίρου στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η σημερινή σύσκεψη ουσιαστικά ανοίγει τη διαβούλευση για την αποκρατικοποίηση του λιμένος της Θεσσαλονίκης, η οποία θα συνεχιστεί κατά τη διαδικασία τροποποίησης της σύμβασης παραχώρησης, μέσα από την οποία θα προσδιοριστούν οι οικονομικοί και τεχνικοί όροι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ, Γιάννης Παντής, τόνισε πως στόχος της διοίκησης είναι η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και της ανάπτυξης της πόλης και η αύξηση της αξίας του λιμανιού. Ανέφερε ενδεικτικά τις παρεμβάσεις για τη βελτίωση των σιδηροδρομικών συνδέσεων, καθώς και τη λύση που βρέθηκε έπειτα από 15 χρόνια για τη σύνδεση του λιμανιού με την ΠΑΘΕ, επισημαίνοντας ότι με τη βοήθεια του ΤΑΙΠΕΔ και της «Εγνατία Οδός ΑΕ» εξασφαλίστηκαν 35 εκατομμύρια για την υλοποίηση του έργου και σύντομα θα προκηρυχθεί η σχετική μελέτη. Επίσης, υπογράμμισε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα τεθεί σε διαβούλευση με τους φορείς της πόλης το μάστερ πλαν της ΟΛΘ ΑΕ.

Ο κ. Πιτσιόρλας, ο οποίος συνοδευόταν από συμβούλους και στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη αρχών και φορέων της πόλης, στην οποία έλαβαν μέρος οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και Δέλτα, Ευθύμης Φωτόπουλος, οι πρόεδροι των επιμελητηρίων Εμποροβιομηχανικό και Βιοτεχνικό Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπακατσέλος και Παναγιώτης Παπαδόπουλος αντίστοιχα, του Εμπορικού Συλλόγου, Παντελής Φιλιππίδης, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Κυριάκος Λουφάκης, του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Μανδρίνος, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης, του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης, Βασίλης Καμπάκης, του Συλλόγου Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Καρούλης και της ΔΕΘ – Helexpo, Τάσος Τζήκας, καθώς και εκπρόσωπος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Οι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους όρους της σύμβασης παραχώρησης, όπως η διασφάλιση των επενδύσεων με αιχμή την επέκταση του 6ου Προβλήτα, τα όρια της διακίνησης και ο τρόπος επιλογής του επενδυτή.

Αντιδράσεις από εργαζομένους

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ.Πιτσιόρλα στη Θεσσαλονίκη, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν εκ νέου την κάθετη αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της ΟΛΘ ΑΕ, επιμένοντας ότι μόνη αποδεκτή λύση για την ανάπτυξη του ίδιου του ΟΛΘ αλλά και της βορειοελλαδικής οικονομίας είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του και οι παραχωρήσεις χρήσεων._

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk