Την πλέον αισιόδοξη, από όλους τους επιστημονικούς φορείς, πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας το 2015 διατυπώνει στο δελτίο του το ΚΕΠΕ.

Οι αναλυτές βλέπουν ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει λιγότερο από 0,3% έως το τέλος του χρόνου, δεδομένου ότι το πρώτο εξάμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ήταν θετικός (1%).

Το τετραμηνιαίο περιοδικό του ΚΕΠΕ «Οικονομικές εξελίξεις» (τευχος 28-2015)

Σημειώνεται ότι η τελευταία αναθεωρημένη εκτίμηση κυβέρνησης και τρόικας είναι να υποχωρήσει το ΑΕΠ κατά 1,3% το 2015.

Στο δελτίο του ΚΕΠΕ επισημαίνεται χαρακτηριστικά:
-Με βάση τις προβλέψεις ο μέσος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 εκτιμάται στο -1,6%, με τις επιμέρους προβλέψεις για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο να κυμαίνονται στο -1,5% και
-1,7%, ως προς τις αντίστοιχες περιόδους του 2014.
Η εν λόγω πρόβλεψη αντανακλά την επιδείνωση των συνθηκών στην εγχώρια οικονομία και την επιστροφή σε αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, μετά από την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 1,0% στο πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα επίσημα στοιχεία.
Ως αποτέλεσμα, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής για το 2015 προσεγγίζει σύμφωνα με τις προβλέψεις το -0,3%, εκτίμηση που παραπέμπει σε αρνητική μεταστροφή του οικονομικού κλίματος εντός του έτους και επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς ήπιας ύφεσης.