Φρενάρισε στο 1,5% η ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Νέα αναβολή της απόφασης της Fed για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων προοιωνίζονται τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

Νέα αναβολή της απόφασης της Fed για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων προοιωνίζονται τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου ο ρυθμός ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη επιβραδύνθηκε στο 1,5% σε ετήσια βάση, από 3,9% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Οι ειδικοί αποδίδουν το απότομο φρενάρισμα της αμερικανικής οικονομίας στην πολιτική μείωσης των αποθεμάτων τους που εφάρμοσαν οι αμερικανικές επιχειρήσεις, προωθώντας προϊόντα που είχαν στις αποθήκες τους. Πρόκειται για μια εξέλιξη παροδική εκτιμούν οι αναλυτές, γι’ αυτό πιστεύουν ότι το τέταρτο τρίμηνο ο ρυθμός αύξησης του αμερικανικού ΑΕΠ θα ανακάμψει και πάλι.

Καταναλωτικοί δισταγμοί
Ένα ανησυχητικό γεγονός για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι ο καταγραφείς μειωμένος ρυθμός αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης (3,2%) το τρίτο τρίμηνο του έτους συγκριτικά με τον καταγραφέντα ρυθμό το δεύτερο τρίμηνο (3,6%) παρά την πτώση των τιμών του πετρελαίου, που θεωρητικώς παρέχει μεγαλύτερη ευχέρεια στους καταναλωτές να αυξήσουν τις δαπάνες τους.
Σημειωτέον ότι η ιδιωτική κατανάλωση συνεισφέρει κατά περισσότερο από τα δύο τρίτα στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας και στη διαμόρφωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στις ΗΠΑ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk