«Βόμβα» Κουτρουμάνη: Καταργείται η 35ετία για σύνταξη στο Δημόσιο

Θεμελιωμένα δικαιώματα στο Δημόσιο καταργούνται μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα τον πρώην υπουργό Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη. Όπως είπε, καταργούνται τα 35 χρόνια για σύνταξη, ενώ εξήγησε πως όσοι είχαν 35 χρόνια υπηρεσίας μέχρι τον Αύγουστο και δεν έφυγαν, τώρα θα πρέπει για να φύγουν να συμπληρώσουν ηλικιακό όριο από 58,5 και άνω. Οι όποιες «γκρίζες ζώνες» θα διορθωθούν άμεσα με εγκύκλιο, ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας.

Θεμελιωμένα δικαιώματα στο Δημόσιο καταργούνται σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Όπως είπε ο κ. Κουτρουμάνης καταργούνται τα 35 χρόνια για σύνταξη, ενώ εξήγησε πως όσοι είχαν 35 χρόνια υπηρεσίας μέχρι τον Αύγουστο και δεν έφυγαν, τώρα θα πρέπει για να φύγουν να συμπληρώσουν ηλικιακό όριο από 58,5 και άνω.

Η ρύθμιση αφορά «μερικές χιλιάδες, και άνδρες και γυναίκες. Δεν αφορά τις μητέρες ανηλίκων και τις τρίτεκνους, διότι έχουν άλλο καθεστώς. Εδώ αναφέρεται ειδικά στην 35ετία και στα 37 χρόνια».

Συγκεκριμένα, όσοι εργαζόμενοι στο δημόσιο, έχουν προσληφθεί πριν από το 1983, είχαν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης, με τη συμπλήρωση 35ετίας, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Σύμφωνα με το μέχρι σήμερα ισχύον πλαίσιο όσοι δεν είχαν συμπληρώσει 35ετία μέχρι 18 Αυγούστου 2015, θα έπρεπε να συμπληρώσουν το ηλικιακό όριο των 58 ετών και έξι μηνών, μετά τις 19 Αυγούστου του 2015.

Το καινούργιο στοιχείο που ανατρέπει τα θεμελιωμένα δικαιώματα είναι ότι ακόμη και αυτοί που είχαν συμπληρώσει την 35ετία μέχρι τις 18 Αυγούστου και δεν αποχώρησαν τώρα θα χρειαστεί να συμπληρώσουν και τα αντίστοιχα ηλικιακά όρια που ξεκινούν από τα 58,5 και φθάνουν μέχρι τα 62.

Παράλληλα, για όσους δεν συμπληρώσουν τα 35 χρόνια μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2021 προβλέπεται αύξηση των ετών ασφάλισης από τα 35 στα 40 χρόνια.

Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στον οποίο ετέθη το θέμα δήλωσε πως οι όποιες «γκρίζες ζώνες» δημιοργούνται από την ΚΥΑ θα διορθωθούν άμεσα με εγκύκλιο και υπογράμμισε πως δεν τίθεται θέμα να θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk