Ντομπρόβσκις: Πιθανό bail in αν δεν ολοκληρωθεί η 1η αξιολόγηση στο 2015

Σαφές μήνυμα ότι εάν δεν υλοποιηθούν και τα 48 προαπαιτούμενα, η Ελλάδα δεν θα λάβει τα 2 δισ. ευρώ του υπολοίπου της δόσης του Αυγούστου, στέλνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Επέμεινε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέσα στο Νοέμβριο, διαφορετικά δεν μπορεί να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σαφές μήνυμα ότι εάν δεν υλοποιηθούν και τα 48 προαπαιτούμενα, η Ελλάδα δεν θα λάβει τα 2 δισ. ευρώ του υπολοίπου της δόσης του Αυγούστου, στέλνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ερωτηθείς, στο πλαίσιο συνέντευξης στο Mega, πόσο πιθανό είναι η Ελλάδα να πάρει αυτά τα χρήματα έως το τέλος της εβδομάδας, ο κ. Ντομπρόβσκις τονίζει πως αυτό «εξαρτάται από την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων», συμπληρώνοντας πως τα προαπαιτούμενα είναι 48 και «πρέπει να υπάρξει πρόοδος σε όλα».

Ο Βάλντις Ντομπρόφσκις επέμεινε ότι η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέσα στο Νοέμβριο, διαφορετικά δεν μπορεί να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για κούρεμα καταθέσεων, εάν η διαδικασία καθυστερήσει για το 2016.

Ειδικότερα, κληθείς να απαντήσει εάν η αποσύνδεση ανακεφαλαιοποίησης και αξιολόγησης θα μπορούσε να είναι η λύση για την αποφυγή ενός «κουρέματος», ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν παραπέμπει στην απόφαση του Eurogroup ότι «η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση, όχι όμως αργότερα απ’ τις 15 Νοεμβρίου» και προσθέτει:

«Το πρόγραμμα πρέπει να είναι σε τροχιά, για να ανακεφαλαιοποιηθούν επιτυχώς οι τράπεζες και να αρθούν οι έλεγχοι κίνησης κεφαλαίων. Διότι αν από τη μία αρθούν οι έλεγχοι κεφαλαίων και από την άλλη λαμβάνονται μηνύματα ότι το πρόγραμμα δεν είναι σε τροχιά, ο τραπεζικός τομέας θα έχει περαιτέρω προβλήματα. Αρα, είναι σημαντικό να είμαστε σε τροχιά σε ό,τι αφορά τόσο την αξιολόγηση όσο και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Είναι εφικτό να γίνει εντός του έτους και να μην περάσουμε στο επόμενο έτος, διότι αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των καταθετών».

Για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να μην εφαρμόσει το μέτρο, «τότε μπορεί να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις».

Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Ντομπρόβσκις σημειώνει ότι «όλες οι πλευρές συμφωνούν πως πρέπει να βρεθεί μια ισορροπημένη, συμβιβαστική λύση».

Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ

Την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στήριξης έθεσε εκ νέου ως προαπαιτούμενο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και να καταβληθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το Ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξη που παραχώρησε για το κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Ντομπρόβσκις εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την αποπομπή της πρώην γενικού γραμματέως δημοσίων εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου και επέμεινε ότι ο συγκεκριμένος θεσμός πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητος, ενώ απέφυγε να δώσει κάποια ημερομηνία σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Για την ελληνική κυβέρνηση είπε ότι υπάρχει βελτίωση του κλίματος μεταξύ Ελλάδας και εταίρων και αναφέρθηκε εκ νέου στη στήριξη εφαρμογής του προγράμματος από την Κομισιόν.

Τέλος, ερωτηθείς για το τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση έως τα τέλη του 2015, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, χωρίς να απορρίψει ακόμα και το ενδεχόμενο ενός bail in.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk