Οι προτάσεις για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κρίνονται στη σημερινή συγκυρία ανεδαφικές και εν τέλει αναποτελεσματικές, καθώς θα επιτείνουν την ύφεση που είναι προ των πυλών, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας.
Αυτό αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση οι εργοδοτικές οργανώσεις των βιομηχανικών επιχειρήσεων ΣΕΒ, ΣΒΑΠ (Αττικής), ΣΒΒΕ (Βορείου Ελλάδος), ΣΒΘΚΕ (Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος), ΣΕΒΠΔΕ( Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος) και ΣΕΤΕ (Τουριστικές επιχειρήσεις).
Όπως επισημαίνουν, το μη μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα είναι σήμερα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη έχοντας μάλιστα τη χαμηλότερη δυνατή ανταποδοτικότητα. Το αποτέλεσμα είναι να επιδεινώνεται η ανταγωνιστικότητα της εργασίας στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να διογκώνεται η αδήλωτη εργασία.
Το θύμα είναι, όπως τονίζουν, η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές λόγω διόγκωσης της ανεργίας και αυξάνονται οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας. Η ζημιά, όμως, δεν σταματά στο ασφαλιστικό σύστημα. Επεκτείνεται και στο φορολογικό σύστημα, όπου μειώνεται η φορολογική βάση και αυξάνει η φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα την διόγκωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την υπερφορολόγηση των συνεπών φορολογουμένων (επιχειρήσεων και ιδιωτών). Τέλος, πλήττεται και η νόμιμη απασχόληση, δημιουργώντας ανταγωνιστικό μειονέκτημα στις οργανωμένες επιχειρήσεις που δεν εισφοροδιαφεύγουν.
Κατόπιν τούτων, όπως αναφέρουν οι εργοδοτικές οργανώσεις, προτάσεις για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κρίνονται στην σημερινή συγκυρία ανεδαφικές και εν τέλει αναποτελεσματικές, καθώς θα επιτείνουν την ύφεση που είναι προ των πυλών, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας.
«Η κυβέρνηση αντί να καταφεύγει στη λύση της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων και της νόμιμης απασχόλησης, πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για τη μείωση της διαφοράς μεταξύ του συνολικού μισθολογικού κόστους της επιχείρησης και του καθαρού εισοδήματος των εργαζομένων. Αυτή θα είναι μια πραγματικά ριζοσπαστική πολιτική υπέρ των εργαζομένων αλλά και συνολικότερα υπέρ της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας», καταλήγει η ανακοίνωση των εργοδοτικών φορέων.