Η έκθεση«Haida:Life.Spirit. Art.»(Χάιντα: Ζωή. Πνεύμα. Τέχνη.) που εγκαινιάζεται σήμερα 26 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει ως τις 20 Απριλίου του 2016 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, φιλοδοξείνα μυήσει το ελληνικό κοινό στον πλούσιο και πολυσύνθετο πολιτισμό της αυτόχθονης φυλήςΧάιντα. Πρόκειται για έναν πολιτισμό που εμφανίστηκε χιλιάδες χρόνια πριν στο νησιωτικό σύμπλεγμα Χάιντα Γκουάι (Νησιά των Ανθρώπων) στη βορειοδυτική ακτή του Καναδά.

Ερευνες τοποθετούν την άφιξη των πρώτων ανθρώπων της περιοχής πριν από 12.000. Εξαφανίστηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά τον 19ο αιώνα. Παραγωγή τουΚαναδικού Μουσείου Ιστορίας και του ΜουσείουMcCord σε συνεργασία με το ΜουσείοΧάιντα Γκουάι , η εν λόγω έκθεση περιλαμβάνει εκθέματα προερχόμενα από την πλούσια συλλογή του ΜουσείουHaida Gwaii της Βρετανικής Κολομβίας.
Θα βρούμε συλλογή ιστορικών αλλά και σύγχρονων καλλιτεχνικών έργων που χαρακτηρίζουν διαφορετικές πτυχές της ζωής των Χάιντα, όπως καθημερινές δραστηριότητες, εμπόριο, τεχνολογία αλλά και μουσική, τέχνη και τεχνολογίες. Τελετουργικά τέχνεργα από λίθο, μέταλλο, ξύλο, οστό, κέρατο, όστρεο, ύφασμα και ψάθα, μας μεταφέρουν στα μακρινά νησιά και ζωντανεύουν μια ζωή άμεσα συνδεδεμένη με τη φύση, αλλά και τον κόσμο των πνευμάτων. Τα πλούσια σκαλίσματα και οι ζωγραφιές στα αντικείμενα φανερώνουν υψηλή καλλιτεχνική δεξιοτεχνία απηχώντας όχι μόνο τον καθημερινό τρόπο ζωής των Χάιντα αλλά την ιστορία, τις αντιλήψεις, τις δοξασίες και τη σχέση τους με το υπερφυσικό.
500 αρχαιολογικά εκθέματα στον Καναδά
Την ίδια περίοδο που το ελληνικό κοινό μπορεί να επισκεφθεί την έκθεση «Haida:Life.Spirit. Art.» στοΑρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η Βόρειος Αμερική θαυμάζει από κοντά αριστουργήματα της ελληνικής τέχνης. Περισσότερα από 500 εκθέματα ταξιδεύουν για πρώτη φορά σε μουσεία της Β. Αμερικής για τις ανάγκες μιας έκθεσης που εστιάζει στον άνθρωπο: Τhe Greeks: Agamemnon to Alexander the Great (Οι Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο) παρουσιάστηκε με τεράστια επιτυχία και θεαματική προσέλευση επισκεπτών στο Μουσείο Point-a-Calliere Museum of History and Archaeology στο Μόντρεαλ και στο Canadian Museum of History στην Οττάβα.
Από τις 24 Νοεμβρίου ως τις 10 Απριλίου 2016, η έκθεση θα συνεχίσει το ταξίδι της στις ΗΠΑ, όπου και θα παρουσιάζεται στο Field Museum στο Σικάγο, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο National Geographic Museum στην Ουάσιγκτον (26 Μαΐου 2016 έως 9 Οκτωβρίου – 2016). Στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης έχει εκδοθεί ένας επιστημονικός κατάλογος, ο οποίος περιλαμβάνει το σύνολο των έργων της έκθεσης, περισσότερα από πεντακόσια αρχαία έργα ιδιαίτερης αρχαιολογικής και καλλιτεχνικής αξίας που προέρχονται από Δημόσια Αρχαιολογικά Μουσεία όλης της χώρας.