Τραπεζικά κέρδη 60% τον Οκτώβριο

Mε κέρδη 60% για τις τράπεζες από την αρχή του μήνα, το Χρηματιστήριο Αθηνών σημειώνει τον Οκτώβριο, βάσει των δεικτών της MSCI

Mε κέρδη 60% για τις τράπεζες από την αρχή του μήνα, το Χρηματιστήριο Αθηνών σημειώνει τον Οκτώβριο, βάσει των δεικτών της MSCI, τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μεταξύ των αναδυομένων αγορών παγκοσμίως ακολουθώντας με άνοδο 15% την αγορά της Ινδονησίας (+20%). Ο γενικός δείκτης, που βρίσκεται πάντως 87% χαμηλότερα από την «κορυφή» του 2007, από το τελευταίο χαμηλό ανέκαμψε κατά 25% φθάνοντας στα επίπεδα του Ιουνίου, πριν δηλαδή από την επιβολή των capital controls και το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Γενικά στην αγορά διαχέεται η άποψη ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών κατά την τέταρτη ανακεφαλαιοποίησή τους τα τελευταία πέντε χρόνια θα είναι ελεγχόμενες, ενώ η αύξηση κεφαλαίου – είτε από ιδιωτικές πηγές είτε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – πιθανότατα θα περιλαμβάνει κάποιον συνδυασμό κοινών μετοχών και CoCos. Τα CoCos μπορούν να μετατραπούν γρήγορα σε μετοχές σε δύσκολες περιόδους προκειμένου να ενισχυθούν τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» των τραπεζών. Οι παλαιοί μέτοχοι πάντως συνεχίζουν να φοβούνται μήπως οι ρυθμιστικές αρχές υπερκεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες και βρεθούν αντιμέτωποι με ένα καταστροφικό dilution μέσω της μεγάλης έκδοσης νέων μετοχών.
Από την αρχή του μήνα η Εθνική κερδίζει σχεδόν 92% καθώς έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με πιθανούς επενδυτές για την πώληση της τουρκικής θυγατρικής της, ενώ και οι άλλες συστημικές τράπεζες κερδίζουν από 30% ως 55%.
Την ίδια ώρα η ανάκαμψη δεν είναι εμφανής μόνο στο Χρηματιστήριο αλλά και στις αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται κοντά σε χαμηλό έτους.
H απόδοση του διετούς ελληνικού ομολόγου αναφοράς υποχώρησε επίσης για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2014 χαμηλότερα του 10ετούς την Παρασκευή υποδηλώνοντας ότι απομακρύνονται οι φόβοι χρεοκοπίας της χώρας. Η κίνηση αυτή έρχεται ενώ στις αγορές ομολόγων πραγματοποιείται ράλι μετά το σήμα της ΕΚΤ ότι ενδεχομένως να αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η απόδοση του διετούς ομολόγου υποχωρούσε 66 μονάδες βάσης στο 7,57% την Παρασκευή, κάτω από το 7,64% του 10ετούς αλλά πάνω από το 7,30% του πενταετούς ομολόγου.
Παρά το γεγονός ότι η καμπύλη των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων δεν είναι εξομαλυσμένη, η υποχώρηση του διετούς ομολόγου αντικατοπτρίζει προσδοκίες η χρηματοδότηση της χώρας από τους επίσημους δανειστές να συνεχιστεί. Εν τω μεταξύ η προοπτική ενός βελτιωμένου προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ οδήγησε σε σημαντική υποχώρηση τις αποδόσεις ομολόγων της ευρωζώνης, ενώ το ενιαίο νόμισμα κατέρρευσε.

NBG Securities
Τιμές-στόχοι για 18 μετοχές

Η NBG Securities έθεσε τις εξής τιμές-στόχους: Aegean €8,5, Ανεμος €1,11 , ΕΥΔΑΠ €5,60, ΕΧΑΕ €3,73 ευρώ, Ελλάκτωρ €1,54, Folli Follie €32,1, Fourlis €3,6, Frigoglass €3,1, Grivalia €8,1, ΟΤΕ €12,6, Jumbo €10,7, ΜΕΤΚΑ €9,6, Motor Oil €12,6, Μυτιληναίος €6,7, ΟΠΑΠ €8,4, ΔΕΗ €5,8, Σαράντης €8,8 και Τιτάν €22,7.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk