Συμμαχία Ελλάδας – Ισραήλ για το Διάστημα

Με καλά νέα επέστρεψε από τα Ιεροσόλυμα, όπου πραγματοποιήθηκε το 66ο Διεθνές Συνέδριο Αστροναυτικής, η αντιπροσωπεία του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών

Με καλά νέα επέστρεψε από τα Ιεροσόλυμα, όπου πραγματοποιήθηκε το 66ο Διεθνές Συνέδριο Αστροναυτικής, η αντιπροσωπεία του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (si-Cluster) και της Ενωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ). Η ελληνική αποστολή δέχθηκε πρόταση κορυφαίας κρατικής ισραηλινής αεροδιαστημικής βιομηχανίας για επένδυση στην Ελλάδα μέσα από τη μεταφορά στη χώρα μας μιας ολόκληρης αλυσίδας παραγωγής εξελιγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων για διαστημική χρήση. Παράλληλα η Ισραηλινή Υπηρεσία Διαστήματος (ISA), η οποία έχει βάλει το Ισραήλ στο κλαμπ των εθνών του Διαστήματος, πρότεινε στην Ελλάδα μια στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία στο αεροδιάστημα μέσα από την κοινή ανάπτυξη εξελιγμένων διαστημικών τεχνολογιών.
Στο μεταξύ το ελληνικό περίπτερο, στο οποίο συμμετείχαν 15 άτομα από 10 διαφορετικές εταιρείες και εκπρόσωποι του Corallia και της ΕΒΙΔΙΤΕ, συγκέντρωσε ενδιαφέρον από συνέδρους και επισκέπτες από κορυφαίες διαστημικές υπηρεσίες του πλανήτη, όπως ο νέος γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) κ. Γιαν Βέρνερ και διεθνείς προσωπικότητες όπως ο άλλοτε επικεφαλής Ερευνών της NASA κ. Σταμάτης Κιρμιζής. Μάλιστα, η ελληνική αποστολή δεν πτοήθηκε από τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην ιστορική πόλη, γεγονός που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους Ισραηλινούς.
Για ευχερή προώθηση


Ειδικότερα, όπως πληροφορείται «Το Βήμα της Κυριακής», η ελληνική αντιπροσωπεία έγινε αποδέκτρια της εκδήλωσης του ενδιαφέροντος κορυφαίας κρατικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας του Ισραήλ να μεταφέρει στην Ελλάδα γραμμή παραγωγής εξελιγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων που υποστηρίζουν ηλεκτροκινητήρες για χρήση στο Διάστημα. Η επενδυτική πρόταση του Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έγινε στο πλαίσιο της υφιστάμενης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και ESA, σε πρόγραμμα της οποίας η χώρα μας έχει αναλάβει τον σχεδιασμό εξειδικευμένων ηλεκτρονικών συστημάτων.
Οπως αναφέρουν, πρόταση των Ισραηλινών ήταν η μεταφορά όλης της γραμμής παραγωγής, πιστοποίησης και ελέγχου των ηλεκτρονικών συστημάτων για όλους τους τύπους κινητήρων που η συγκεκριμένη βιομηχανία παράγει. Οπως εκτιμούν πηγές κοντά στην υπόθεση, στόχος των Ισραηλινών είναι η παραγωγή να γίνεται στην Ελλάδα προκειμένου τα προϊόντα να προωθούνται εύκολα στην ευρωπαϊκή αγορά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξία των ηλεκτρονικών συστημάτων των ηλεκτροκινητήρων φτάνει το 40% του κόστους παραγωγής τους. Στη διεθνή αγορά οι τιμές των ηλεκτροκινητήρων ποικίλλουν, καθώς ξεκινούν από το 1,5 εκατ. ευρώ ανά μονάδα και φτάνουν ως και τα 10 εκατ. ευρώ.
Τέσσερις πυλώνες


Παράλληλα στο περιθώριο του Συνεδρίου η Ισραηλινή Υπηρεσία Διαστήματος (ISA) κατέθεσε πρόταση στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα μέσα από τέσσερις πυλώνες: τους ηλεκτροκινητήρες, τους αισθητήρες πίεσης, τα σύνθετα υλικά για διαστημική χρήση και τις εφαρμογές τηλεπισκόπησης. Η σχετική συνάντηση έγινε παρουσία του πρεσβευτή της Ελλάδας κ. Σπύρου Λαμπρίδη και συμφωνήθηκε οι λεπτομέρειες της συνεργασίας να εξειδικευθούν προσεχώς. Σημειωτέον ότι η ελληνική αποστολή υποστήριξε και την κυπριακή αντιπροσωπεία στο να αποκτήσει επαφές με την ισραηλινή πλευρά.
Το si-cluster αποτελείται από το Corallia, την ΕΒΙΔΙΤΕ και 50 εταιρείες, πανεπιστημιακά εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα που αναπτύσσουν διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές. Η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) υποστηρίζει τη φάση 1 της ανάπτυξής του, η οποία ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα. Ακολουθεί η δεύτερη φάση, που έχει στόχο να υποστηριχθούν οι εταιρείες στο να ωριμάσουν προϊόντα, να αναπτύξουν διεθνείς συνεργασίες και να ενισχύσουν τον εξαγωγικό τους προσανατολισμό.


Υψηλές αποδόσεις από τις επενδύσεις στους δορυφόρους
«Τα χρήματα θα επιστρέψουν στη χώρα δημιουργώντας πλούτο και δουλειές» υποστηρίζουν δύο υψηλόβαθμα στελέχη της ESA

Το αεροδιάστημα αποτελεί προνομιακό πεδίο ενασχόλησης για την ανάπτυξη της οικονομίας και η Ελλάδα αξίζει να υποστηρίξει αυτές τις δραστηριότητες, δηλώνουν στο «Βήμα της Κυριακής» ο επικεφαλής για τις σχέσεις με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) κ. Κάι-Ούβε Σρογκλ και ο επικεφαλής για την τεχνική διαχείριση και ποιότητα της ESA κ. Κωνσταντίνος Σταυρινίδης.
Οπως λέει ο κ. Σρογκλ, η επένδυση στο Διάστημα υπόσχεται, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, επιστροφή της επένδυσης με αναλογία από 1:6 ως και 1:20. «Ολη η Ευρώπη το βλέπει αυτό» σημειώνει και προσθέτει ότι η ESA έχει το καθήκον να διατηρήσει τις ευκαιρίες και να υποστηρίξει τις δυνατότητες της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον κ. Σρογκλ, είναι σημαντικό η Ελλάδα να επενδύσει στο Διάστημα καθώς τα χρήματα θα επιστρέψουν στη χώρα δημιουργώντας πλούτο και δουλειές και υποστηρίζοντας μια στρατηγικής σημασίας βιομηχανία στην Ευρώπη.
Αλληλεγγύη

Σε σχέση με τη συνδρομή της Ελλάδας στην ESA, η οποία δυσκολεύεται να την καταβάλει λόγω της οικονομικής κατάστασης, ο κ. Σρογκλ αναφέρει ότι τα κράτη-μέλη που δεν πληρώνουν δεν συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων. Ωστόσο υπογραμμίζει κατηγορηματικά ότι «κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να φύγει από την ESA». Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι τα κράτη-μέλη της ESA έδειξαν τα προηγούμενα χρόνια αλληλεγγύη και στήριξαν οικονομικά την Ελλάδα. «Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την αρχή της αλληλεγγύης και στο μέλλον» λέει και σημειώνει ότι θέλει να στείλει ένα «σαφές μήνυμα πως δεν θα πρέπει να υπάρχει νευρικότητα» με αυτό το θέμα.

«Αν υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από την Ελλάδα – και πιστεύω ότι υπάρχει -, πολλές από τις δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν»
παρατηρεί ο κ. Σταυρινίδης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες μέσω της συμμετοχής της χώρας στην ESA και μπορούν να «ανταμείψουν» με υψηλής αξίας προγράμματα την υποχρεωτική οικονομική συνδρομή. «Είμαι βέβαιος ότι ο γενικός διευθυντής μας είναι έτοιμος να συζητήσει σημεία ουσίας και αξίας» σημειώνει.
Σύμφωνα με τον κ. Σταυρινίδη, είναι πολύ σημαντικό που η Ελλάδα εκπροσωπείται στο εξωτερικό με δραστηριότητες όπως οι ηλεκτροκινητήρες, τα συστήματα ελέγχου, οι αισθητήρες πίεσης και τα επιταχυνσιόμετρα και με προϊόντα που αγοράζονται από μεγάλες βιομηχανίες σαν την Airbus και τη Thales. «Οι προοπτικές και οι δυνατότητες είναι εκεί» σημειώνει ο κ. Σταυρινίδης, ο οποίος καλεί την αεροδιαστημική κοινότητα της χώρας να οργανωθεί και να αξιοποιήσει τα δεδομένα και τις καλές πρακτικές της ESA.
Το αεροδιάστημα παρέχει λύσεις και για το Μεταναστευτικό. Σύμφωνα με τον κ. Σρογκλ, διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές μπορούν να αξιοποιηθούν για την τηλεπισκόπηση των προσφυγικών ροών και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk