Μειωμένη κίνηση κατά 3-5% σε σχέση με το 2014 προβλέπουν οι ακτοπλόοι

«Το 2015 ήταν μία δύσκολη χρονιά για την ακτοπλοΐα μας. Η συνεχιζόμενη μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων έχει αποτέλεσμα την πτώση του εσωτερικού τουρισμού».

«Το 2015 ήταν μία δύσκολη χρονιά για την ακτοπλοΐα μας. Η συνεχιζόμενη μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων έχει αποτέλεσμα την πτώση του εσωτερικού τουρισμού. Παρά την αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού η κίνηση το 2015 προβλέπεται μειωμένη κατά 3-5% σε σχέση με το 2014». Αυτό επεσήμανε κατά τον χαιρετισμό του ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) κ. Μιχάλης Σακέλλης μετά τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου.
Κατά την πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ που ακολούθησε αμέσως μετά την εκλογή και τη συγκρότησή του σε σώμα, τα αξιώματα κατανεμήθηκαν στα νέα μέλη ως ακολούθως: πρόεδρος ο κ. Μιχάλης Σακέλλης, αντιπρόεδρος Κρουαζιέρας ο κ. Μιχάλης Καψάλης, αντιπρόεδρος Ακτοπλοΐας ο κ. Αντώνης Αγαπητός, αντιπρόεδρος Διεθνών Πλόων ο κ.Σπυρίδων Πασχάλης, γενικός γραμματέας ο κ. Αδαμάντιος Κρασανάκης, ταμίας ο κ.Ιωάννης Δεπάστας και μέλη (με αλφαβητική σειρά) οι κκ. Νικόλαος Καβαλλιέρος, Κωνσταντίνος Λαμπριανός, Θεολόγος Παναγιωτάκης, Σπυρίδων Πρωτοπαπαδάκης και Γεράσιμος Στρίντζης.
Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Σακέλλης τόνισε μεταξύ άλλων: «Τα πολλά θέματα που παραμένουν ανοικτά προϋποθέτουν μεγάλη προσπάθεια και συντονισμένες δράσεις απ’ όλους μας. Στις ανάγκες για να βρεθούν λύσεις είμαι βέβαιος ότι ως ΔΣ που εκπροσωπεί τον κλάδο θα ανταποκριθούμε με ενότητα και διάθεση συνεργασίας».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στην ακτοπλοΐα, στα νησιά, στην εστίαση και στον τουρισμό γενικά. Η δραστική αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, που καλύπτει το σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών, θέτει σε κίνδυνο τη θετική πορεία του τουρισμού μας, που αποτελεί ίσως και τον μοναδικό ελπιδοφόρο πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας τα τελευταία χρόνια».
Ο επανεκλεγείς πρόεδρος του συνδέσμου των ακτοπλόων σημείωσε ακόμη ότι το νέο ΔΣ οφείλει να εντείνει τις προσπάθειές του για την κατάργηση μέτρων τα οποία είναι βέβαιο ότι θα φέρουν αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
«Αντιθέτως, πρέπει να καταστήσουμε κατανοητό, κυρίως στην Πολιτεία αλλά και στους εν γένει κοινωνικούς φορείς, ότι τα ελληνικά επιβατηγά πλοία προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες, εθνικής σημασίας. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο ελληνικός ακτοπλοϊκός στόλος εξυπηρετεί στο Αιγαίο και στο Ιόνιο 14.000.000 επιβάτες ή 37.600.000 συμπεριλαμβανομένων των πορθμείων. Το τεράστιο αυτό μεταφορικό έργο είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα προσφέρονται αξιόπιστες και ποιοτικές υπηρεσίες» υπογράμμισε ο κ. Σακέλλης.
Επιπροσθέτως συμπλήρωσε ότι «παράλληλα τα πλοία διεθνών γραμμών στηρίζουν το εισαγωγικό και εξαγωγικό μας εμπόριο μέσω των γραμμών της Αδριατικής, στις οποίες το μεταφορικό έργο ξεπερνάει το 1.500.000 επιβάτες και τις 330.000 φορτηγά αυτοκίνητα ετησίως.Τις εξαιρετικές αυτές υπηρεσίες οφείλουμε να διαφυλάξουμε, προβάλλοντας και εκτελώντας με συνέπεια τα προγραμματισμένα δρομολόγιά μας και καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια βελτίωσης των υπηρεσιών και αύξησης του μεταφορικού έργου».

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ είπε ακόμη ότι «στην προσπάθειά μας αυτή η Πολιτεία οφείλει να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση και τη βελτίωση των υπηρεσιών, εκσυγχρονίζοντας το θεσμικό πλαίσιο, μειώνοντας τις κρατικές παρεμβάσεις, εξαλείφοντας τη γραφειοκρατία και απαλλάσσοντας τις εταιρείες επιβατηγών πλοίων από την επιβολή στρεβλωτικών και απαρχαιωμένων υποχρεώσεων» λέγοντας επιπροσθέτως: «Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά πλοία που δραστηριοποιούνται στις διεθνείς γραμμές πρέπει να ληφθούν μέτρα για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους, όπως π.χ. η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, όπως συμβαίνει και με άλλα ευρωπαϊκά πλοία».
Έκανε λόγο γα μικρή συμμετοχή της κρουαζιέρας στις αρχαιρεσίες και επεσήμανε ότι «στις επόμενες ημέρες θα επιδιώξουμε τη διεύρυνση της εκπροσώπησης, που είναι απαραίτητη για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτός ο τόσο σημαντικός κλάδος για την οικονομία μας».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk