Δηλαδή τι περίμεναν στο Μέγαρο Μαξίμου; Οτι θα διάβαιναν την πύλη του δύο διακεκριμένοι ιερωμένοι με διεθνή απήχηση, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος (στη φωτογραφία με τον Πρωθυπουργό) και ο Μητροπολίτης Τορόντο κ. Σωτήριος, και δεν θα τους έκαναν νύξεις περί αθεϊσμού και χριστιανικής βάφτισης των παιδιών; Την «κατήχηση» ανέλαβε ο Σεβασμιότατος Σωτήριος, ο οποίος δεν συνάντησε τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, συνάντησε όμως την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη. Με τρόπο τον οποίο θα ζήλευαν ακόμη και οι πιο ικανοί διπλωμάτες έφερε το θέμα του μυστηρίου της βάφτισης στα μέτρα του: «Ξέρετε», της είπε, με αυτόν τον μειλίχιο τρόπο που έχουν οι ιεράρχες όταν θέλουν να πουν κάτι αλληγορικά, «γνωρίζω στον Καναδά πολλούς που δηλώνουν άθεοι, που δεν έρχονται καν στην εκκλησία, που παντρεύονται με πολιτικό γάμο ή δεν παντρεύονται καθόλου και κάνουν σύμφωνο συμβίωσης. Ορισμένους από αυτούς όμως τους βλέπω καμιά φορά στην εκκλησία, έρχονται για να βαφτίσουν τα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους. Και τους ρωτάω: «Καλά, εσείς δεν είστε άθεος, πώς τώρα βαφτίζετε στην εκκλησία;»». Η κυρία Γεροβασίλη τον κοίταζε παράξενα, ξεφύλλισε ένα ημερολόγιο-δώρο που της έφερε ο Μητροπολίτης (με αποσπάσματα από την Αγία Γραφή) και ρώτησε και αυτή; «Αλήθεια, γιατί το κάνουν;». Ο Σεβασμιότατος μειδίασε και της είπε: «Επειδή μου λένε με αγωνία: «Κι αν όντως υπάρχει Θεός;»». Η συζήτηση σταμάτησε εκεί, με την κυρία Γεροβασίλη να θυμίζει στον Μητροπολίτη ότι και οι δύο κατάγονται από την… Αρτα!
Οταν πάγωσε η Ολγα

Αυτό το «κι αν υπάρχει Θεός;» φαίνεται πως πολύ προβλημάτισε την κυβερνητική εκπρόσωπο, η οποία να σημειώσω ότι δέχθηκε (αντί του Πρωθυπουργού) στο υπόγειο του Μαξίμου αντιπροσωπεία ατόμων με αναπηρία. Είχαν προηγηθεί ο αποκλεισμός των ΑΜΕΑ από κλούβες των ΜΑΤ επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και η συνάντησή τους με τον αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Κουράκη (που δεν ικανοποίησε κανένα από τα άτομα με αναπηρία, αφού του είπαν «δεν θέλουμε εσένα, θέλουμε να δούμε τον υπουργό ή τον Πρωθυπουργό»). Εχουν, της είπαν, εξαντλήσει κάθε δυνατότητα διαλόγου με την κυβέρνηση και η κίνησή τους να συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό αποτελεί αρχή των δυναμικών κινητοποιήσεων προκειμένου να περισώσουν ό,τι απέμεινε από την αξιοπρέπειά τους. Δεν γνωρίζω αν αυτό επηρέασε την κυρία Γεροβασίλη, η οποία τούς είπε «έχετε δίκιο, κάνουμε ό,τι μπορούμε», ή αν την επηρέασε αυτό που της είπε ένας από την αντιπροσωπεία των ΑΜΕΑ φεύγοντας: «Είμαστε, να ξέρεις, πολλοί και παντού. Στον καθέναν μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή αυτό που συνέβη σε εμάς. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει σε ένα τροχαίο». Πάγωσε η Ολγα.


Οι πενταροδεκάρες του κ. Φίλη

Πολύ ενόχλησαν το Μέγαρο Μαξίμου οι δηλώσεις περί πενταροδεκάρων του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και όπως έμαθα ζητήθηκαν από τα κανάλια και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς απομαγνητοφωνημένες οι δηλώσεις του για τα περαιτέρω. Στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται πιθανόν φραστικό ξέσπασμα εναντίον του υπουργού Παιδείας κατά τη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και θέλουν να προλάβουν την όποια δυσάρεστη κατάσταση. Κάτι όμως που ουδόλως ανησυχεί ή προβληματίζει τον υπουργό Παιδείας, ο οποίος συνεχίζει ακάθεκτος τις δηλώσεις του περί ιδιωτικών σχολείων. Αφού χαρακτήρισε «πενταροδεκάρες» την επιβάρυνση 6% και 13% της ιδιωτικής εκπαίδευσης, προκάλεσε για άλλη μία φορά λέγοντας «όποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής» και ακόμη ότι «όσοι πάνε τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία δεν είναι ζάπλουτοι και κροίσοι αλλά εύποροι». Την ίδια ώρα γίνονται συσκέψεις επί συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου για να ανακοινώσουν όσο πιο… ανώδυνα (και με τον δοκιμασμένο αριστερό τρόπο της… διαπραγμάτευσης) την αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το επικοινωνιακό επιτελείο έπιασε δουλειά και προς τα έξω θα αναφέρουν πως «κάναμε ό,τι μπορούσαμε, αυτή τη ρύθμιση δέχθηκαν οι δανειστές μας και θα παλέψουμε να την αλλάξουμε με διαπραγματεύσεις…»!

The talented Mr. Ripley

Θα σας περιγράψω τώρα τις απίστευτες σκηνές που διαδραματίζονται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητεί το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των καναλιών. Να σημειώσω ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επιχείρησαν να αλλάξουν το όνομα του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά προσφωνώντας τον συχνά «ο ταλαντούχος κ. Ρίπλεϊ», από την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία του Αντονι Μινγκέλα «The talented Mr. Ripley», στην οποία πρωταγωνιστούσαν ο Ματ Ντέιμον, η Γκουίνεθ Πάλτροου και άλλοι αστέρες. «Νονός» (με την ευρεία έννοια της λέξης) του νέου ονόματος του κ. Παππά θα πρέπει να θεωρείται ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Αμυράς, ο οποίος φαίνεται πως εκνευρίστηκε επειδή δεν του απαντούσε ο υπουργός πόσα κανάλια θα λειτουργήσουν, πότε και πώς θα αποφασιστεί η λειτουργία τους και πόσους εργαζομένους θα πρέπει να έχουν. Οπότε απευθυνόμενος προς αυτόν του λέει: «Εσύ δεν είσαι υπουργός. Είσαι ο ταλαντούχος κ. Ρίπλεϊ. Δεν απαντάς σε τίποτα». Ο κ. Παππάς δεν αντέδρασε, ίσα ίσα που γέλασε, αλλά αντέδρασε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γάκης που φώναξε στον κ. Αμυρά: «Βγες έξω, ρε». Ο κ. Αμυράς τα πήρε στο κρανίο, σηκώθηκε από τη θέση του και του είπε: «Να βγεις εσύ. Εδώ είναι Κοινοβούλιο, δεν είναι ταβέρνα. Να δείξεις σεβασμό».

HeliosPlus