ΤτΕ: Πλεόνασμα €2,1 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Αύγουστο

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ σημείωσε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Αύγουστο, αυξημένο κατά 232 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, χάρη στη μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος την Τετάρτη.

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ σημείωσε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Αύγουστο, αυξημένο κατά 232 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, χάρη στη μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος την Τετάρτη.

«Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών συρρικνώθηκε κατά 268 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του Αυγούστου του 2014, κυρίως λόγω της πτώσης των εισαγωγών, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Οι τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν στα 3,39 δις ευρώ από 3,16 δις ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Το 2014, το ισοζύγιο πληρωμών εμφάνισε πλεόνασμα 1,66 δις ευρώ, από 1,09 δις ευρώ το 2013, με την βοήθεια του τουρισμού.

Πλεόνασμα 936 εκατ. ευρώ το οκτάμηνο

Πλεόνασμα 936 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 557 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014, εμφάνισε το οκτάμηνο Ιανουαρίου Αυγούστου το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βελτιώθηκε κατά 1,5 δισεκ. ευρώ και παρουσίασε πλεόνασμα 936 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 557 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών, το οποίο σημείωσε πλεόνασμα 1,3 δισεκ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,5 δισεκ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2014, κυρίως λόγω του περιορισμού της δαπάνης για εισαγωγές. Συνολικά, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 4,7% την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2015, αλλά οι αντίστοιχες δαπάνες για εισαγωγές μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό, κατά 11,2%.

Την ίδια περίοδο επιδεινώθηκαν τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε κατά 3 δισεκ. ευρώ, λόγω της βελτίωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία παρουσίασαν άνοδο κατά 7,7%, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες για εισαγωγές δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε, καθώς σημειώθηκε μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές και λοιπές υπηρεσίες, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2015, οι συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 10,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014 και οι αντίστοιχες εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 7,1%.
Στο τέλος Αυγούστου 2015, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 5,0 δισεκ. ευρώ, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το τέλος Αυγούστου 2014.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk