Ενοποιημένη εκπροσώπηση της ευρωζώνης στο ΔΝΤ προτείνει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να υπάρξει ενοποιημένη εκπροσώπηση της ευρωζώνης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσα στα επόμενα 10 χρόνια προκειμένου να αποκτήσει η ζώνη του ενιαίου νομίσματος μεγαλύτερη επιρροή. «Το να ομιλεί η ευρωζώνη με ενιαία φωνή εντός του ΔΝΤ θα αντανακλά καλύτερα την οικονομική και δημοσιονομική βαρύτητα της ευρωζώνης στην παγκόσμια οικονομία» ανέφερε η Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα, Τετάρτη, να υπάρξει ενοποιημένη εκπροσώπηση της ευρωζώνης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μέσα στα επόμενα 10 χρόνια προκειμένου να αποκτήσει η ζώνη του ενιαίου νομίσματος μεγαλύτερη επιρροή.

Το μερίδιο συμμετοχής των 19 χωρών της ευρωζώνης στο ΔΝΤ ανέρχεται στο 23%, αλλά επειδή δεν μιλούν συχνά με ενιαία φωνή, έχουν μικρότερη βαρύτητα σε σχέση με τις ΗΠΑ, που έχουν μερίδιο συμμετοχής 17,7%, αλλά ενιαία εκπροσώπηση.

«Λόγω του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, η ευρωζώνη δεν ομιλεί με μία φωνή και έχει μικρότερη βαρύτητα», ανέφερε η Επιτροπή στην πρότασή της.

«Το να ομιλεί η ευρωζώνη με ενιαία φωνή εντός του ΔΝΤ θα αντανακλά καλύτερα την οικονομική και δημοσιονομική βαρύτητα της ευρωζώνης στην παγκόσμια οικονομία» ανέφερε η Κομισιόν.

Οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να έχουν ενιαία εκπροσώπηση έως το 2025.

«Η Επιτροπή προτείνει σε υπουργικό επίπεδο στο ΔΝΤ, η ευρωζώνη να εκπροσωπείται από τον πρόεδρο του Eurogroup», πρόσθεσε η Κομισιόν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk