Πετρόπουλος: Ανάσα στο Ασφαλιστικό η νόμιμη απασχόληση μεταναστών

«Η νόμιμη απασχόληση των μεταναστών, μπορεί να δώσει τη λύση στο δημογραφικό πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας, Τ.Πετρόπουλος, που χαρακτήρισε «διαδόσεις» τα δημοσιεύματα για τις συντάξεις, και είπε ότι «η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να δημιουργήσει δυσμενέστερους όρους για τους συνταξιούχους». Τον διορισμό του Δ.Τσακίρη στη θέση του διοικητή του ΟΑΕΕ, ενέκρινε η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, χωρίς να λείψουν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης.

«Η νόμιμη απασχόληση των μεταναστών, μπορεί να δώσει τη λύση στο δημογραφικό πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για την Κοινωνική Ασφάλιση, Τάσος Πετρόπουλος ο οποίος χαρακτήρισε «διαδόσεις» τα δημοσιεύματα για τις συντάξεις, και είπε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να δημιουργήσει δυσμενέστερους όρους για τους συνταξιούχους».

Τις επισημάνεις αυτές ο Τ.Πετρόπουλος έκανε απευθυνόμενος στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, που με τις θετικές ψήφους των βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενέκρινε τον διορισμό του Δημητρίου Τσακίρη, στη θέση του Διοικητή του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.).

Ο διορισμός του κ. Τσακίρη, έλαβε 12 θετικές ψήφους, 5 αρνητικές, και μία λευκή ψήφο. «Παρών» δήλωσαν οι τρεις βουλευτές από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και τη Χρυσή Αυγή ενώ λευκή ψήφο έδωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

«Αναγκαία η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού»

Στην επισήμανση του κ. Πετρόπουλου για την δυνητική προσφορά των μεταναστών στη λύση του Ασφαλιστικού, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, παρεμβαίνοντας, ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη 550.000 νόμιμοι μετανάστες που μπορούν να αποτελέσουν «πρώτη ύλη» για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών.

Ο κ. Πετρόπουλος τάχθηκε υπέρ της ενοποίησης των Ταμείων και χαρακτήρισε αναγκαία τη νέα μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που αναμένεται τον Νοέμβριο.

Πρόσθεσε ότι οι αλλαγές θα γίνουν σταδιακά και μετά από διάλογο. «Θέλουμε να βάλουμε το τραίνο στις ράγες του», είπε χαρακτηριστικά.

«Ουδέποτε σκεφτήκαμε και ουδέποτε μιλήσαμε για επιβολή πρόσθετων φόρων και πρόσθετης εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες», είπε ο υφυπουργός Εργασίας και σημείωσε ότι θα πρέπει να συνδεθεί η ασφαλιστική εισφορά με τον τζίρο των επιχειρήσεων, που αποτελεί αίτημα των ενώσεων των επιχειρηματιών.

Τάχθηκε τέλος υπέρ της επαναπρόσληψης των 480 συμβασιούχων του ΟΑΕΕ, οι οποίοι απομακρύνθηκαν όταν έληξαν οι συμβάσεις τους, εφόσον το αποφασίσουν τα δικαστήρια και απέδωσε την παράταση της εκκρεμότητας στις συνεχείς αναβολές της εκδίκασης των υποθέσεων σε δεύτερο βαθμό.

«Τα πολυσέλιδα βιογραφικά δεν έσωσαν τα Ταμεία» απάντησε στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ειδικότερα σε σχόλιο του Χρήστου Σταϊκούρα, για «φτωχό βιογραφικό μόλις 11 γραμμών», που κατέθεσε ο νέος Διοικητής του ΟΑΕΕ Δημήτρης Τσακίρης.

Στα 347 εκατ. ευρώ το έλλειμμα του ΟΑΕΕ

Στην τοποθέτησή του ο κ. Τσακίρης αναφέρθηκε στα οικονομικά του Οργανισμού και σημείωσε ότι είναι ελλειμματικός επί σειρά ετών. Πρόσθεσε, ότι το έλλειμμα είναι σήμερα στα 347 εκατ. ευρώ και εκτίμησε ότι θα ανέλθει έως το τέλος του έτους στα 546 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το νέο Διοικητή του ΟΑΕΕ, οι ανείσπρακτες εισφορές φθάνουν τα 10 δισ. ευρώ και το σύνολο των οφειλετών τις 529.000, ενώ πρόσθεσε ότι τα 1,3 δισ. ευρώ οφείλονται από ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν διακόψει την απασχόλησή τους.

«Ο αριθμός των ασφαλισμένων έχει μειωθεί κατά 15% και το ύψος των εισφορών κατά 28%», είπε ο κ. Τσακίρης, και σημείωσε ότι μόνο το 57% των συνταξιούχων του Οργανισμού είναι συνταξιούχοι λόγω γήρατος ενώ οι υπόλοιποι είναι συνταξιούχοι λόγω θανάτου ή λόγω αναπηρίας.

Σε ότι αφορά τέλος την πορεία της ρύθμισης των 100 δόσεων ο Διοικητής του ΟΑΕΕ, ανέφερε ότι στη ρύθμιση του νόμου 4321/2015, έχουν ενταχθεί 140.000 ασφαλισμένοι και έχουν ρυθμιστεί οφειλές ύψους, 110 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk